Της Άντζελας Πεΐτση

Στον συμβολικό αποκλεισμό δύο υποκαταστημάτων τραπεζών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης προχώρησαν το πρωί της Τετάρτης οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι και διαμεσολαβητές- μέλη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαμαρτύρονται για τακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού, πιέσεων και εκβιασμών, που ακολουθούν οι τράπεζες αναφορικά για την προώθηση ασφαλιστικών προϊόντων απέναντι στους πελάτες-καταναλωτές .

Κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων τους, οι διαδηλωτές μοίρασαν στους πολίτες ενημερωτικό υλικό, μέσα από το οποίο τούς συμβουλεύουν για τα δικαιώματά τους απέναντι στις πιέσεις των τραπεζών και πώς μπορούν να αντιδράσουν σ’ αυτές.

Αναφέρουν επίσης τα πλεονεκτήματα που έχουν οι καταναλωτές από τη συνεργασία με τους πιστοποιημένους και νόμιμους Ασφαλιστικούς Συμβούλους και Διαμεσολαβητές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Επιτροπή του ΕΕΘ καλεί όλους τους καταναλωτές:

– Να αντιστέκονται στις πιέσεις των Τραπεζών.
– Να καταγγέλλουν τις απαράδεκτες πρακτικές όταν τις συναντούν.
– Να εμπιστεύονται τους ασφαλιστικούς συμβούλους και διαμεσολαβητές γιατί αυτό πραγματικά επιτάσσει το συμφέρον τους.

«Εμείς είμαστε οι προσωπικοί συνεργάτες τους, που γνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες κάθε περίπτωσης και είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή του 24ωρου να τους συνδράμουμε με τις γνώσεις και συμβουλές μας. Ιδίως όταν επέλθει ο ασφαλιστικός κίνδυνος» αναφέρουν.

Η πρωτοβουλία των κινητοποιήσεων ανήκει στο Τομέα Τραπεζικών του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και αποτελεί σειρά από ενέργειες οι οποίες αναμένεται να κλιμακωθούν κατά τη διάρκεια της 81ης ΔΕΘ.

Ο πρόεδρος του ΕΕΘ Μιχάλης Ζορπίδης υπογράμμισε: «Δεν τους υποστηρίζουμε στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, για συντεχνιακούς λόγους. Τους υποστηρίζουμε με κάθε τρόπο γιατί πιστεύουμε ότι ο κλάδος τους θα πρέπει να ζήσει και να αναπτυχθεί επειδή αυτό είναι προς το συμφέρον τόσο της ιδιωτικής οικονομίας αλλά και προς το συμφέρον της ελληνικής οικογένειας και της ελληνικής επιχειρηματικότητας, που ασφαλίζεται. Αλλά και για να τονίσουμε ότι -ως επαγγελματίες- είμαστε ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες που μας προσφέρουν οι ασφαλιστές, που είναι συνεργάτες του κάθε επιχειρηματία με διάθεση καλής συνεργασίας σε αντίθεση με τις απρόσωπες σχέσεις που υπάρχουν με τις τράπεζες».

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κώστας Λάσκος, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τραπεζικοί υπάλληλοι, σύμφωνα με καταγγελίες που έχουμε, χωρίς να έχουν την πιστοποίηση που απαιτεί ο νόμος για την παροχή ασφαλιστικών συμβουλών και την πώληση ασφαλιστηρίων συμβολαίων, πιέζουν ή ακόμη και εκβιάζουν τους πελάτες τους προκειμένου να προτιμήσουν τα προϊόντα που προσφέρουν οι τράπεζες.


 
Οι πρακτικές αυτές είναι αντιδεοντολογικές, παράνομες και απαράδεκτες, καθώς στρέφονται εναντίον της δουλειάς, που παρέχουν, κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες οι ελεύθεροι επαγγελματίες ασφαλιστές, τους οποίους ουσιαστικά απειλούν με οικονομικό αφανισμό».

Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές-μέλη του Ε.Ε.Θ. ζητούν περαιτέρω κατασταλτικά μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας. Το μέλος του Δ.Σ. του ΕΕΘ, Κυριάκος Μερελής υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Ζητούμε από την Τράπεζα της Ελλάδος τη δημιουργία Μητρώου Τραπεζικών Υπαλλήλων ανά υποκατάστημα, ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με το ποιοι τραπεζικοί υπάλληλοι είναι διαπιστευμένοι στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης