Συνάντηση εργασίας στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης για το Μητροπολιτικό Πάρκο και το Πάρκο Μνήμης δίπλα στο Μουσείο Ολοκαυτώματος πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης.

Στην συνάντηση μετείχαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Καλυψώ Γούλα, η επικεφαλής του γραφείου Πρωθυπουργού Κατερίνα Νοτοπούλου, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ και από την ΓΑΙΑΟΣΕ ο διευθύνων σύμβουλος Αθανάσιος Σχίζας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ατζέντα υπήρχαν δύο θέματα που αφορούν τον χώρο δίπλα από το Μουσείο Ολοκαυτώματος στην δυτική είσοδο της πόλης. Δίπλα ακριβώς από το Μουσείο θα γίνει σε μια έκταση 27 στρεμμάτων ένα «Πάρκο Μνήμης», ένας ελαιώνας όπου θα φυτευτούν περίπου 5.000 ελιές. Οι μελετητικές διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη αναμένεται να ολοκληρωθούν το φθινόπωρο ενώ το έργο θα ξεκινήσει από την ΓΑΙΑΟΣΕ αμέσως μετά και με την ολοκλήρωση του θα παραχωρηθεί στο δήμο Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα οριστικοποιήθηκε η απόδοση και του υπόλοιπου χώρου που γειτνιάζει με το Μουσείο Ολοκαυτώματος, έκτασης περίπου 200 στρεμμάτων για την δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου από το δήμο Θεσσαλονίκης. Ξεκαθαρίστηκε πως όταν μεταφερθούν οι σιδηροδρομικές λειτουργίες που υπάρχουν εντός του συγκεκριμένου χώρου έκτοτε θα παραχωρηθεί στο δήμο προς χρήση ως μητροπολιτικό πάρκο. Στον ίδιο χώρο προβλέπεται η λειτουργία Σιδηροδρομικού Μουσείου από την ΓΑΙΟΣΕ, τον ΟΣΕ και τον δήμο.

Τέλος επιβεβαιώθηκε από το γραφείο του Πρωθυπουργού η πολιτική βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει το έργο ανέγερσης και λειτουργίας του Μουσείου Ολοκαυτώματος, υπενθυμίζοντας την σχετική τροπολογία που πέρασε την προηγούμενη εβδομάδα από την Βουλή με την οποία δίνεται η δυνατότητα στον δήμο Θεσσαλονίκης να συμμετάσχει σε διεθνή οργανισμό για τη δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος στην πόλη και συγκεκριμένα στην ίδρυση Διεθνούς Ένωσης με την επωνυμία «Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος». Η παραπάνω εταιρεία θα έχει έδρα στις Βρυξέλλες και ως σκοπό θα έχει την ανέγερση και λειτουργία Μουσείου του Ολοκαυτώματος στην Θεσσαλονίκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Πηγή: thessnews.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης