Σε δύο μήνες από σήμερα θα έχουν διανοιχθεί πλήρως οι δίδυμες σήραγγες -μήκους 9,6 χιλιομέτρων- της βασικής γραμμής του μετρό της Θεσσαλονίκης, ώστε να προχωρήσει στη συνέχει η διάνοιξη των σηράγγων στην επέκταση της γραμμής της Καλαμαριάς, δήλωσε ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Γιάννης Μυλόπουλος, στο περιθώριο του αγιασμού που πραγματοποιήθηκε, τη Δευτέρα, στο εργοτάξιο του Μετρό στην Πυλαία, επ’ ευκαιρία της χθεσινής γιορτής της Αγίας Βαρβάρας, προστάτιδας των εργαζομένων στα υπόγεια έργα.

«Είμαστε στο 92-93% της διάνοιξης των σηράγγων και η πλήρης διάνοιξη υπολογίζουμε, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ότι θα γίνει στα μέσα Φεβρουαρίου», είπε ο κ. Μυλόπουλος, διευκρινίζοντας ότι το περασμένο Σάββατο «ο πρώτος μετροπόντικας μπήκε στον σταθμό του Πατρικίου, στην Μαρτίου, που είναι ο προτελευταίος σταθμός […] και το διάστημα που απομένει να διανοιγεί είναι από τον Πατρίκιο μέχρι την Ανάληψη που είναι και ο τελευταίος σταθμός, όπου ο μετροποντικας θα συναντήσει την ήδη υπάρχουσα δίδυμη υπόγεια σήραγγα». Επανέλαβε δε, ότι το τελικό χρονοδιάγραμμα λειτουργίας της βασικής γραμμής του μετρό είναι το 2020.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο εργοτάξιο της Πυλαίας κατασκευάζονται τα κτίρια που προορίζονται για τη στάθμευση, συντήρηση των συρμών και το κέντρο ελέγχου λειτουργίας και διοίκησης του δικτύου. Πρόκειται για τον «εγκέφαλο» του μετρό, στους συρμούς του οποίου δε θα υπάρχουν οδηγοί, αλλά η κίνηση και οποιαδήποτε απόφαση θα έπαιρνε ο οδηγός, εάν υπήρχε, θα γίνεται μέσω του κέντρου ελέγχου. Σύμφωνα με τον κ. Μυλόπουλο, το κατασκευαστικό κομμάτι είναι σχεδόν έτοιμο και ο εξοπλισμός, οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί στα τέλη του 2018, για να υποδεχθούν τους συρμούς. «Από τότε μέχρι το 2020, που θα λειτουργήσει το μετρό, θα πρέπει το κέντρο ελέγχου λειτουργίας να κάνει τις δοκιμαστικές γραμμές των τρένων επί 1,5 χρόνο, έτσι ώστε να αποθηκευτούν στον ηλεκτρονικό υπολογιστή όλα τα πιθανά ενδεχόμενα επιλογών, αποφάσεων λειτουργίας του μετρό, το μυαλό του μετρό να γεμίσει από όλα τα ενδεχόμενα που μπορεί να συμβούν», εξήγησε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης