Έκτακτη σύσκεψη για το προσφυγικό συγκάλεσε σήμερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, στο δημαρχείο της πόλης, με αφορμή και τις εικόνες με πρόσφυγες και μετανάστες να κατασκηνώνουν στο κέντρο, απέναντι από το ΑΤ Λευκού Πύργου προκειμένου να συλληφθούν και να καταφέρουν να πάρουν το υπηρεσιακό σημείωμα εξάμηνης παραμονής.

Από τη σύσκεψη αποφασίστηκε να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας, η οποία και θα συνεδριάσει τη Πέμπτη στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, με τη συμμετοχή του δήμου Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και ΜΚΟ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρωταρχικός στόχος είναι να δημιουργηθεί μία δομή (protransit) υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, στην οποία θα πηγαίνουν όσοι πρόσφυγες και μετανάστες φτάνουν στην πόλη, με σκοπό να μην υπάρξουν εικόνες αντίστοιχες με αυτές των προηγούμενων ημερών.

Η πρόταση του δήμου Θεσσαλονίκης είναι να δημιουργηθεί ένας χώρος 48ωρης υποδοχής στη δυτική είσοδο της πόλης, μέσω του οποίου θα εξυπηρετούνται 80-100 άτομα για 48 ώρες.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των προτάσεων, που κατατέθηκαν στη σύσκεψη από τους συμμετέχοντες είναι και δημιουργία ενός χώρου για την καταγραφή των προσφύγων και των μεταναστών (transit), ωστόσο οι αρμόδιοι είναι προς αναζήτηση του χώρου, που θα στεγάσει αυτή την δομή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης σε δηλώσεις του, στο περιθώριο της σύσκεψης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αντικρίσουμε ανάλογες εικόνες με πρόσφυγες στο κέντρο καθώς η ροή των προσφύγων, που φτάνουν στην πόλη έχει διπλασιαστεί σε σχέση με πέρσι.

Τις τελευταίες 35-40 ημέρες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Αλλοδαπών εισήλθαν στην πόλη 3.000 άτομα, στην πλειονότητά τους Ιρακινοί, αλλά και Ιρανοί, Αφγανοί και Πακιστανοί. Στο κέντρο φιλοξενίας στα Διαβατά διαμένουν περίπου 800 άτομα, ενώ στο Βαγιοχώρι περίπου 300.

Περίπου εκατό πρόσφυγες πρόσφυγες και μετανάστες που διέμεναν στην Αριστοτέλους και απομακρύνθηκαν από την πλατεία πιθανότατα θα μεταφερθούν σε δομές φιλοξενίας και εκτός της της Κεντρικής Μακεδονίας. Η διαδικασία καταγραφής τους θα διαρκέσει 3 ημέρες.

Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν ο Νίκος Ράγκος Περιφερειακός Συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπουτάρης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, o Πέτρος Λεκάκης, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, ο Λάζαρος Ζαχαριάδης, εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα καθαριότητας της Θεσσαλονίκης, Λάζαρος Ζαχαριάδης, ο Χάρης Αηδονόπουλος, εκπρόσωπος ΠΚΜ, ο Θωμάς Φεύγας, Διευθυντής Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, ο Θεολόγος Τσακίρης, βοηθός Αστυνομικού Διευθυντή Θεσσαλονίκης, εκπρόσωπος ΥΜΑΘ, η Σοφία Ασλανίδου, εντεταλμένη δήμου Θεσσαλονίκης σε θέματα μεταναστών καθώς και εκπρόσωποι ΑΡΣΙΣ, Αλκυόνη, Solidarity Now, (ΜΚΟ).

Οι δηλώσεις του Νίκου Ράγκου:

Πηγή: thestival.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης