Ξεκάθαροι κανόνες για τη σφαγή ζώων, στο πλαίσιο λατρευτικών τύπων, δημιουργούνται με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου. Όπως εκτιμάται, η αποσαφήνιση του θεσμικού πλαισίου θα καλύψει ανάγκες δύο θρησκευτικών κοινοτήτων, θα διευκολύνει σχεδιαζόμενες επενδύσεις και παράλληλα θα δώσει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να διεκδικήσουν κομμάτι από την πίτα μια τεράστιας αγοράς ειδικών τροφίμων, αποκτώντας πιστοποιήσεις “χαλάλ” (Halal) και “κόσερ” (Kosher), με τις οποίες έχουν τη δυνατότητα να εξάγουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους σε χώρες με μεγάλο μουσουλμανικό και εβραϊκό πληθυσμό, αντίστοιχα.

Ειδικότερα, με την υπουργική απόφαση θεσπίζονται εθνικοί κανόνες – στη βάση όσων προβλέπονται από Κανονισμό της ΕΕ – αναφορικά με τη σφαγή ζώων στο πλαίσιο λατρευτικών τύπων, ώστε να εξασφαλίζονται οι κατάλληλες συνθήκες κατά τη θανάτωση των ζώων. Ως αρμόδια αρχή για την τήρηση των απαιτήσεων του Κανονισμού και της εν λόγω απόφασης, ορίζεται η Διεύθυνση Προστασίας των Ζώων, Φαρμάκων και Κτηνιατρικών Εφαρμογών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων και των Γενικών Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειών, θα έχουν την ευθύνη των ελέγχων και της έκδοσης και ανάκλησης του προσωρινού πιστοποιητικού ικανότητας για το προσωπικό που ασχολείται με τη σφαγή των ζώων στο πλαίσιο λατρευτικών τύπων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης