Αθώοι κρίθηκαν ο Βίκτωρας Ρέστης και οι υπόλοιποι 10 συγκατηγορούμενοί του για τα δάνεια ύψους περίπου 61 εκ. δολαρίων που είχαν χορηγηθεί από την τράπεζα FBB, συμφερόντων του εφοπλιστή, σε ναυτιλιακές εταιρείες, την περίοδο 2009-2012.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας αθώωσε τόσο τον κ. Ρέστη όσο και τους εκπροσώπους των ναυτιλιακών εταιρειών αλλά και τα τραπεζικά στελέχη από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν, κατά περίπτωση για απιστία και ηθική αυτουργία σ’ αυτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, οι απαιτήσεις της τράπεζας δεν ήταν επισφαλείς, όπως ανέφερε το πολυσέλιδο παραπεμπτικό βούλευμα, ούτε χορηγήθηκαν τα δάνεια χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις. Κάνοντας δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, οι δικαστές έκριναν επίσης πως δεν αποδείχτηκε ότι η χορήγησή τους επηρέασε την κεφαλαιακή επάρκεια του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος με συνέπεια να προσφύγει σε χρηματοδότηση από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας της Τραπέζης της Ελλάδος.

Σύμφωνα πάντως με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, η αξία των πλοίων, και δη μεταχειρισμένων, που τέθηκαν ως εγγύησεις για τη χορήγηση των δανείων, “έβαινε έκτοτε συνεχώς μειούμενη κατ’ έτος και ουδόλως εξασφάλιζε τα χορηγηθέντα δάνεια, προξενώντας έτσι μείωση του ενεργητικού της και ζημιώνοντας την περιουσία της τράπεζας κατά το ποσό αυτό, το οποίο τέθηκε σε οριστική καθυστέρηση και μετακυλήθηκε στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κατόπιν απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος με την οποία ανακλήθηκε η άδεια του πιστωτικού ιδρύματος και τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης