Μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνει η υπόθεση που έχει σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές Αρχές, μετά τον εντοπισμό της 22χρονης Ρωσίδας ιερόδουλης που βρέθηκε οροθετική.

Κατά τους ελέγχους του ΚΕΕΛΠΝΟ, εκτός της 22χρονης, άλλες 11 ιερόδουλες (και όχι τρεις, όπως είχε γνωστοποιηθεί τη Δευτέρα) βρέθηκαν θετικές στον ιό HIV.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως γνωστοποίησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο ιατρός δημόσιας υγείας του ΚΕΕΛΠΝΟ, Ευάγγελος Λιάπης, οι 10 εξ αυτών είναι Ελληνίδες και η μία Βουλγάρα.

Μέχρι στιγμής έχουν εξεταστεί από τις υπηρεσίες του ΚΕΕΛΠΝΟ περισσότερες από 100 ιερόδουλες, ενώ το Κέντρο έχει δεχθεί περισσότερα από 1.000 τηλεφωνήματα, κυρίως από άνδρες νεαρής ηλικίας. Όπως μάλιστα ανέφερε ο κ. Λιάπης, πολλοί ενδέχεται να είναι και ανήλικοι, ενώ στο ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν τηλεφωνήσει και μητέρες.

Ο κ. Λιάπης σημείωσε ότι έχουν ξεκινήσει τους ελέγχους από τις προβληματικές περιοχές της Αθήνας, αλλά διαβεβαίωσε ότι αυτοί θα επεκταθούν και θα εξεταστεί «και το τελευταίο εκδιδόμενο άτομο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημείωσε ότι οι περισσότερες εκδιδόμενες δέχονται τους ελέγχους κυρίως γιατί είναι παράνομες και δεν έχουν πρόσβαση στις υγειονομικές υπηρεσίες.

Ο γιατρός τόνισε ότι οποιοσδήποτε είχε επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά, πρέπει να κάνει εξέταση για AIDS στις μονάδες ειδικών λοιμώξεων, τα νοσοκομεία και τις μονάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Σύμφωνα με τον κ. Λιάπη, το πρόβλημα είναι τεράστιο και το απέδωσε κυρίως στους παράνομους οίκους ανοχής και τα παράνομα εκδιδόμενα άτομα, στη χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών, αλλά και στους μετανάστες που έχουν έρθει από χώρες στις οποίες ενδημεί σε μεγάλα ποσοστά το AIDS.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, τόνισε ότι οι έλεγχοι θα συνεχισθούν, έως ότου εξετασθούν όλοι οι παράνομοι οίκοι ανοχής που λειτουργούν στη χώρα, ενώ, όπως κατήγγειλε η αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Αθηναίων, Νέλλυ Παπαχελά, στο ίδιο κτήριο λειτουργούν κι άλλοι οίκοι ανοχής, οι οποίοι δεν έχουν άδεια και έχουν σφραγιστεί στο παρελθόν επτά ή οκτώ φορές, ωστόσο επαναλειτούργησαν.

Εν τω μεταξύ, προφυλακιστέα με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα κρίθηκε η Ρωσίδα ιερόδουλη η οποία βρέθηκε θετική στον ιό του AIDS κατά τη διάρκεια υγειονομικών ελέγχων.

Δεν λείπουν πάντως και οι αντιδράσεις, με τον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδας να κάνουν λόγο για κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ιατρικού απορρήτου της οροθετικής ιερόδουλης από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων και φωτογραφιών της από την Ελληνική Αστυνομία. Σύμφωνα με τον Σύλλογο, η άνευ προηγουμένου ρατσιστική πρωτοβουλία των ελληνικών Αρχών σπιλώνει όλα τα οροθετικά άτομα.

Οδηγίες ΚΕΕΛΠΝΟ για την αποφυγή μετάδοσης:

O HIV μεταδίδεται μέσω της ανταλλαγής συγκεκριμένων υγρών:

– αίματος
– σπέρματος
– προσπερματικών υγρών
– κολπικών υγρών
– μητρικού γάλακτος

Συμπεριφορές που επιτρέπουν τη μετάδοση του ιού HIV:

– σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη
– κοινή χρήση αιχμηρών αντικειμένων
– από τη μητέρα με HIV AIDS στο νεογνό.

Πού μπορούν να απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι για τη διενέργεια τεστ:

Το αιματολογικό τεστ πραγματοποιείται δωρεάν. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τις Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων ή την τηλεφωνική γραμμή του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. για ανώνυμη και εμπιστευτική πληροφόρηση. 

– στην Τηλεφωνική Γραμμή για το AIDS : 210-72.22.222

– στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ: 210-5212054

– Τηλεφωνικές γραμμές: 210 7222222, 210 5212054, 210 5222339

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης