Στο Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας (Γ.Ν.Α.) στην Αθήνα νοσηλεύεται από το απόγευμα της Τρίτης ο 28χρονος υποσμηναγός Σπύρος Σώζος, κυβερνήτης του πολεμικού αεροσκάφους τύπου Α-7 Corsair που κατέπεσε το πρωί της Τρίτης στην Κομοτηνή.

Ο νεαρός χειριστής με καταγωγή από το Αγρίνιο σώθηκε χάρη στα πολύ καλά αντανακλαστικά που τον οδήγησαν στην άμεση ενεργοποίηση του συστήματος εκτίναξης λίγο πριν την συντριβή του αεροσκάφους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 28χρονος πιλότος μεταφέρθηκε με εκδορές στον ώμο και στο πόδι αρχικά στο νοσοκομείο της Κομοτηνής όπου και του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και το απόγευμα της Τρίτης διεκομίσθη με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας τύπου C -130 στο Γ.Ν.Α.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως η πτώση του αεροσκάφους οφείλεται σε μηχανική βλάβη, ωστόσο η έρευνα για τα αίτια του ατυχήματος είναι σε εξέλιξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας:

«Την Τρίτη 26 Αυγούστου 2014 και ώρα 09:45, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής αποστολής ζεύγους αεροσκαφών Α-7 της 116ΠΜ/336Μ και ενώ βρισκόταν Βόρεια της Κομοτηνής, εκτελέσθηκε επιτυχής εγκατάλειψη από τον Ιπτάμενο του Νο 1 αεροσκάφους του σχηματισμού, ο οποίος περισυνελέγη σώος και διεκομίσθη στο Γενικό Νοσοκομείο. Τα αίτια του ατυχήματος διερευνώνται».

Ο 28χρονος υποσμηναγός δέχτηκε τηλεφώνημα από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος του μετέφερε τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση και τον συνεχάρη για την άμεση και σωστή αντίδρασή του. Τα θρυλικά βομβαρδιστικά corsair θα πουν το τελευταίο τους αντίο στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης την 28η Οκτωβρίου, καθώς αμέσως μετά αποσύρονται σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

Το χρονικό

Το αεροπλάνο τύπου Corsair Α7 είχε απογειωθεί από τη μονάδα του στον Άραξο και μετείχε σε διακλαδικές ασκήσεις, όταν διαπιστώθηκε μηχανική βλάβη. Εντός του μαχητικού βρισκόταν μόνο ο πιλότος, ο οποίος χρησιμοποίησε το εκτινασσόμενο κάθισμα και κατόπιν το αλεξίπτωτό του.

Αυτόπτες μάρτυρες είδαν το αεροσκάφος να πετά πάνω από τη Γρατινή βγάζοντας μαύρους καπνούς και σε λίγο να καταπίπτει στο έδαφος. Επί τόπου βρίσκονται διασώστες, πυροσβεστική, ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και η τοπική στρατιωτική ηγεσία.

Ο πιλότος εντοπίστηκε από πεζοπόρο τμήμα του στρατού. Στο σημείο της συντριβής ξέσπασε πυρκαγιά που κατασβέστηκε άμεσα από την πυροσβεστική.

Πατήστε εδώ για να δείτε αναλυτικό ρεπορτάζ με βίντεο και φωτογραφίες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης