Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Σαγκούρης

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε το βράδυ της Τρίτης στην Αγία Βαρβάρα προκειμένου να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας των Ρομά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γνωστοί καλλιτέχνες, ανάμεσά τους οι Ε. Βιτάλη, Σ. Γεωργίου, Ευδοκία και Θ. Βερλής, ερμήνευσαν κομμάτια του αξέχαστου λαϊκού τραγουδιστή Μανώλη Αγγελόπουλου στον οποίο εξάλλου ήταν αφιερωμένη η σημερινή εκδήλωση, ενώ την παράσταση έκλεψε ο Βασίλης Παϊτέρης. Ο γνωστός καλλιτέχνης κάλεσε -κατά τη διάρκεια σύντομης ομιλίας του- τους Ρομά να ενωθούν και να συγκροτήσουν έναν δικό τους πολιτικό πόλο, ο οποίος θα μπει στο ελληνικό Κοινοβούλιο, προωθώντας με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα των Ρομά.

«Τα κόμματα κορόιδεψαν όλο τον λαό. Εμείς λοιπόν δεν πρέπει να ακούμε κανέναν από αυτούς και πρέπει να κάνουμε ένα δικό μας κίνημα, αν είναι δυνατόν. Γιατί δεν είναι δυνατόν να βγαίνει η Ελιά και το Ποτάμι και ο καθένας διάφορος να κάνει δικό του κίνημα και εμείς να είμαστε μια ζωή κορόιδα και να μην κάνουμε δικό μας κίνημα, που θα μπορούμε να μπούμε μέσα στη βουλή και να τους λέμε: “Κύριοι, έχουμε αυτόν τον λόγο, θέλουμε αυτό, θέλουμε εκείνο, θέλουμε τ’ άλλο”» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Βασίλης Παϊτέρης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων συγκεντρώθηκαν και μοιράστηκαν τρόφιμα σε άπορες οικογένειες.

Σύμφωνα με ψήφισμα του ΟΗΕ (Αύγουστος 1977) απευθύνεται «έκκληση προς όλες τις χώρες όπου κατοικούν Ρομά να τους παραχωρήσουν όλα τα δικαιώματα που απολαμβάνει ο υπόλοιπος πληθυσμός».

«Σε πολλές χώρες υπάρχουν διάφορα εμπόδια για την εφαρμογή των ατομικών, πολιτικών κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων των ατόμων που ανήκουν στους Ρομά. Συνθήκες αποκλεισμού από βασικές δομές της υγείας. Αναλφαβητισμός των παιδιών Ρομά. Καταυλισμοί γκέτο με επιδεινούμενες σύγχρονες διαβίωσης σε συνθήκες παγκόσμιας οικονομικής κρίσης» επισημαίνεται στο ψήφισμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης