Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, με την Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού, στα πλαίσια της προστασίας του Περιβάλλοντος και με στόχο την προάσπιση της δημόσιας υγείας πραγματοποιεί συνεχείς ελέγχους.

Πρόσφατοι έλεγχοι της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού έγιναν στη Λάρισα, στη συμβολή των οδών Φαρσάλων και της περιφερειακής οδού Λάρισας – Τρικάλων, για την ρίψη λυμάτων. Η υπόθεση είναι υπό διερεύνηση. Τον μήνα Οκτώβριο, κλιμάκιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, παρουσία του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Περιβάλλοντος κ. Κώστα Δεσπόπουλου μετέβη στην περιοχή του ρέματος «Καλαμίτσα», για έλεγχο ρύπανσης του ρέματος και του Πηνειού ποταμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες από διαπιστευμένο εργαστήριο, τόσο από τα νερά του ρέματος όσο ανάντη και κατάντη της συμβολής του ρέματος, στον Πηνειό ποταμό. Σε συνέχεια της προηγούμενης αυτοψίας και για εξακρίβωση περαιτέρω της υπόθεσης, πραγματοποιήθηκε εκ νέου αυτοψία και νέα δειγματοληψία. Η υπόθεση είναι σε εξέλιξη για την εξακρίβωση των πηγών ρύπανσης του ρέματος «Καλαμίτσα» και κατ’ επέκταση του Πηνειού.

Επίσης, τον Οκτώβριο, κλιμάκιο της Περιφέρειας παρουσία του αντιπεριφερειάρχη, μετέβη στον Πηνειό ποταμό στο ύψος της Τ.Κ. Παλαιοπύργου του Δήμου Τεμπών, όπου διαπίστωσε την ύπαρξη νεκρών ψαριών εντός της κοίτης του Πηνειού. Υπάλληλος της Δ/νσης Κτηνιατρικής συνέλεξε νεκρά ψάρια, τα οποία στάλθηκαν στο Κέντρο Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Αθηνών, Ινστιτούτο Τοξικολογίας και αναμένονται τα αποτελέσματα.

Τον Νοέμβριο, έγιναν έλεγχοι για ρύπανση στον Τιταρήσιο ποταμό από κλιμάκιο υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας και συγκεκριμένα στο τμήμα μεταξύ ΤΚ Βλαχογιαννίου και της επαρχιακής οδού Ευαγγελισμού Βερδικούσιας. Πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες από διαπιστευμένο εργαστήριο, τόσο από τον Τιταρήσιο ποταμό, όσο και από κανάλι το οποίο καταλήγει στον Τιταρήσιο και αναμένονται τα αποτελέσματα. Λόγω του ότι προέκυψαν νέα δεδομένα ως προς τις πηγές της ρύπανσης, πρόκειται άμεσα να διενεργηθούν εκ νέου δειγματοληψίες από χειμάρρους της περιοχής που καταλήγουν στον Τιταρήσιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού στα πλαίσια της διασφάλισης της ποιότητας του Περιβάλλοντος της Θεσσαλίας και με στόχο την προστασία της ανθρώπινης υγείας, πραγματοποιεί ελέγχους στο σύνολο της Περιφέρειας. Από τα στοιχεία των πρόσφατων ελέγχων προκύπτει ότι έχουν ελεγχθεί: υγειονομικές μονάδες (4), βιομηχανίες – βιοτεχνίες (23), Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων (4), Τυροκομεία (3), Τουριστικές επιχειρήσεις (2), Εγκαταστάσεις επεξεργασίας αμιγώς επικίνδυνων αποβλήτων (ιατρικά) (2), Επιχειρήσεις διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών (15), Λίμνη Κάρλα (1), βιοτεχνίες (6), έλεγχοι σε επιφανειακά ύδατα μετά από επεισόδια νέκρωσης ψαριών (9), έλεγχος ΚΔΑΥ (1), καυστήρες θέρμανσης (7), ηχορύπανση (18), ρίψεις στερεών – υγρών αποβλήτων (8), αμμοληψίες (4), Αμίαντος (7), πτηνοκτηνοτροφικά εγκαταστάσεις εντός και εκτός του αστικού χώρου (6), ανεξέλεγκτη διάθεση ζώων (καταρροϊκός πυρετό) (4).
Τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τους παραπάνω ελέγχους, είναι στο ύψος των 260.000 ευρώ περίπου.

Τέλος, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού κάνει καθημερινό έλεγχο της ποιότητας της ατμόσφαιρας με τους δύο σταθμούς που διαθέτει στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα τη Λάρισα και το Βόλο.

Πηγή: onlarissa.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης