Ένταση επικράτησε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου στη Θεσσαλονίκη, καθώς για πολλοστή φορά υπήρξε αντιπαράθεση για τα προσφυγόπουλα και το αν θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στο εκπαιδευτικό σύστημα.

​Εντελώς διαφορετική ήταν η στάση μαθητών και δασκάλων που υποδέχτηκαν με τραγούδια τα 9 προσφυγόπουλα που διαμένουν στο κέντρο φιλοξενίας Δερβενίου-Αλεξίλ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Περίπου 15 μέλη της αυτό-προσδιοριζόμενης ως «Πατριωτικής Ένωσης Ελλήνων Πολιτών Ωραιοκάστρου» επιχείρησαν να αλυσοδεθούν στα κάγκελα της αυλόπορτας έτσι ώστε να εμποδίσουν την είσοδο παιδιών από οικογένειες προσφύγων. Διμοιρία των ΜΑΤ τούς απομάκρυνε, προχωρώντας στην προσαγωγή και ενός άνδρα, ο οποίος επιχείρησε να ανέβει την καγκελόπορτα του κτηρίου.
Εντελώς διαφορετική ήταν η στάση μαθητών και δασκάλων που υποδέχτηκαν με τραγούδια τα 9 προσφυγόπουλα που διαμένουν στο κέντρο φιλοξενίας Δερβενίου-Αλεξίλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεμονωμένη αντίδραση

Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Γιάννης Παντής έκανε λόγο για «μεμονωμένη αντίδραση», προσθέτοντας: «Δεν γνωρίζω αν αυτά τα άτομα ήταν γονείς ή κάτοικοι, αλλά πρόκειται για μεμονωμένη αντίδραση. Το πρόγραμμα προχωράει κανονικά, τα παιδιά μπήκαν στις αίθουσες, έγινε μία ωραία γιορτή, δώσανε στα παιδιά δώρα. Κάθε ημέρα ανοίγει ένα ή και περισσότερα σχολεία. Μέχρι το τέλος του μήνα το πρόγραμμα θα έχει ολοκληρωθεί και όλα τα παιδιά των προσφύγων θα έχουν ενταχθεί στο εκπαιδευτικό σύστημα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, είναι μία νίκη της ελληνικής κοινωνίας απέναντι σε φασιστικές και ακραίες αντιλήψεις».

Από τη μεριά του ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ανανιάδης είπε ότι κάποιοι γονείς του συγκεκριμένου σχολείου ήταν αντίθετοι και στην τελετή υποδοχής και στη λειτουργία της ΔΥΕΠ. Υπενθύμισε, όμως, ότι και σε άλλα σχολεία παρατηρήθηκαν αντίστοιχες αντιδράσεις, που αντιμετωπίστηκαν στη συνέχεια και όταν κρίθηκε αναγκαίο υπήρξε και παρέμβαση εισαγγελέα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης