Ένα μωσαϊκό ανθρώπων διαφόρων εθνικοτήτων κάθεται κάθε χρόνο στα θρανία ενός ξεχωριστού σχολείου. Άνθρωποι από 20 έως και 70 ετών γίνονται μαθητές στο Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας του δήμου Νεάπολης-Συκεών, που δημιουργήθηκε για τους ενήλικες μετανάστες.

Περισσότεροι από 400 άνθρωποι έχουν αποφοιτήσει στα πέντε χρόνια λειτουργίας του, σύμφωνα με τα στοιχεία του του Γραφείου Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στο σχολείο μας έρχονται κυρίως άτομα που ζουν χρόνια στη χώρα μας και θέλουν να μάθουν καλύτερα την ελληνική γλώσσα. Κυρίως να μάθουν να γράφουν ελληνικά. Οι περισσότεροι είναι ηλικίας 20 έως 40», αναφέρει η η εκπαιδευτικός Μάρθα Γαλατοπούλου.

Ένα μεγάλο κίνητρο επίσης για να… ξανακαθίσουν στα θρανία είναι η ανάγκη τους να βοηθήσουν τα παιδιά τους στα μαθήματα του σχολείου, όπως επισημαίνει η κ.Γαλατσοπούλου. Επίσης, όσο καλύτερα γνωρίζουν τη γλώσσα, τόσο περισσότερο μπορούν να προχωρήσουν είτε σε επίπεδο σπουδών, είτε επαγγελματικά.

«Σημαντικό κίνητρο αποτελεί και η επιθυμία τους να αποκτήσουν την πενταετή άδεια παραμονής επί μακρόν διαμένοντος, που τους επιτρέπει να εργαστούν οπουδήποτε στην Ευρώπη. Για να γίνει αυτό όμως, χρειάζονται να επιτύχουν στις εξετάσεις ελληνομάθειας της γενικής γραμματείας δια βίου μάθησης», εξηγεί η εκπαιδευτικός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης