Σχεδόν τρία χρόνια μετά την έναρξη της δίκης σε δεύτερο βαθμό για την υπόθεση του αποκαλούμενου «συνδικάτου του εγκλήματος» και την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων θα ανακοινώσει την ετυμηγορία του για τους 18 κατηγορουμένους, μεταξύ των οποίων οι καταδικασμένοι πρωτοδίκως σε ισόβια Παναγιώτης Βλαστός και Γιάννης Σκαφτούρος, οι οποίοι φέρονται ότι κινούσαν τα νήματα της εγκληματικής ομάδας.

«Η υπόθεση αυτή αποτελεί τον νομικό χάρτη του οργανωμένου εγκλήματος της χώρας μας» τόνισε ο εισαγγελέας της έδρας Δημ. Ασπρογέρακας στην αγόρευσή του, δίνοντας το στίγμα της εγκληματικής δράσης του κυκλώματος που είχε τη δυνατότητα αφενός να κινείται εντός και εκτός φυλακής εκμεταλλευόμενο τα κενά και τις «ρωγμές» του σωφρονιστικού συστήματος και αφετέρου να καλύπτει με τον μανδύα της νομιμότητας κάθε παράνομη συναλλαγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με άφαντα ακόμη και σήμερα, ύστερα από οκτώ ολόκληρα χρόνια, τα 30 εκατομμύρια από τα λύτρα της απαγωγής Παναγόπουλου, ο εισαγγελέας επεσήμανε τα κενά και τις αντιφάσεις που δημιουργήθηκαν σε μία υπόθεση που τα στόματα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, παρέμειναν κλειστά. «Αναρωτιέμαι αν είναι δυνατόν στην εποχή μας με μια δυναμική τεχνολογία από την πλευρά της αποκάλυψης των εγκληματικών πράξεων, τόσα εκατομμύρια προσημειωμένα να μην έχουν βρεθεί πουθενά τόσα χρόνια μετά… Αυτό το χρήμα καλύφθηκε. Ο αριθμός και μόνο προκαλεί ίλιγγο ακόμα και σε εκείνους που το έχουν» είπε με νόημα ο εισαγγελικός λειτουργός

Ως ηθικοί αυτουργοί της απαγωγής του εφοπλιστή, στις 12 Ιανουαρίου του 2009, στο Καβούρι, έχουν καταδικαστεί πρωτοδίκως οι Παν. Βλαστός και Γ. Σκαφτούρος, ενώ ως φυσικοί αυτουργοί οι Αρ. Κλεφτόγιαννης, Γ. Κατσαγιάννης, Απ. Πετράκης και Χ. Μουστάκας.

Σε πρώτο βαθμό πάντως, οι δικαστές κατά πλειοψηφία είχαν απαλλάξει τότε από τις κατηγορίες της εμπλοκής στην απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου τους κατηγορούμενους Βασίλη Στεφανάκο, Γιώργο Τρομπούκη, Εμμανουήλ Σκαρλάτο και Ιωάννη Θώδη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, είχαν κριθεί ένοχοι 10 από τους κατηγορουμένους για σειρά εκρήξεων, ανάμεσα στους οποίους ο Βασίλης Στεφανάκος και ο Γιώργος Τρομπούκης, οι οποίοι δικάζονται εκ νέου.

Τέσσερις επίσης από τους κατηγορουμένους κρίθηκαν ένοχοι πρωτοδίκως για τη δολοφονία του επιχειρηματία Ι. Γούσιου το 2008 στο Γαλάτσι, η οποία περιλαμβάνεται στη δικογραφία σε βάρος τους. Για τη δολοφονία αυτή ηθικοί αυτουργοί της κρίθηκαν οι Παναγιώτης Βλαστός και Γιάννης Σκαφτούρος, ενώ ο Αριστομένης Κλεφτόγιαννης κρίθηκε ως φυσικός αυτουργός και άμεσος συνεργός του θεωρήθηκε ο Γιώργος Κατσαγάνης.

Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε στον εισαγγελέα της έδρας η στάση του Περικλή Παναγόπουλου, ο οποίος καταθέτοντας μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τη συμπεριφορά που είχαν οι απαγωγείς απέναντί του, ενώ ευχήθηκε σ’ έναν εξ αυτών (Χαρ. Μουστάκα) καλή τύχη, συγχωρώντας τον για την πράξη του.

«Έγινε μια απαγωγή ενός επιφανούς επιχειρηματία. Πού είναι αυτός ο άνθρωπος; Μόνο συγγνώμη δεν ζήτησε από τους κατηγορουμένους. Επειδή τι; Επειδή εξαργύρωσε τη ζωή του με το αντίτιμό της; Υπάρχει αντίτιμο στη ζωή; Αναρωτιέμαι, τόσα εκατομμύρια έναντι τίνος γεγονότος, να μην παρευρίσκεται σε αυτήν τη δίκη;» αναρωτήθηκε ο εισαγγελικός λειτουργός.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης