Το πιο αρχαίο έθιμο στην Ελλάδα είναι αυτό των Μωμόγερων, το οποίο αναβίωσε το Σάββατο στο χωριό Ν. Σινώπη της Πρέβεζας από τον Μορφωτικό Σύλλογο «Πόντος» Αλωνακίων Κοζάνης.

Λίγο μετά τις 14.00 το μεσημέρι οι Μωμόγεροι έφτασαν στο χωριό και ξεκίνησαν μια γιορταστική πορεία περνώντας από σπίτι σε σπίτι και από γειτονιά σε γειτονιά με τραγούδια, πειράγματα, χορούς και σκετσάκια, με τον κόσμο του χωριού να τους ακολουθεί λαμβάνοντας και αυτός μέρος στο δρώμενο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πομπή κατέληξε στην πλατεία του χωριού, όπου όλοι μαζί χόρεψαν παραδοσιακούς ποντιακούς χορούς, ενώ ο τοπικός σύλλογος προσέφερε στους επισκέπτες παραδοσιακά εδέσματα.

Οι Μωμόγεροι είναι το πιο αρχαίο δρώμενο που αναβιώνει σήμερα στην Ελλάδα, μια παλιά γνήσια μορφή ελληνικού λαϊκού παραδοσιακού θεάτρου.

Το θέατρο αυτό το διέσωσε ο ανόθευτος από δυτικοευρωπαϊκές διαστάσεις Πόντος στην ακριτική κιβωτό της Βυζαντινής Ανατολής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ελληνισμός του Πόντου διαφύλαξε το έθιμο των Μωμόγερων επί αιώνες και, μετά τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922 και την ανταλλαγή των πληθυσμών, το μετέφερε ατόφιο στην Ελλάδα, μαζί με τη γλώσσα του, το δημοτικό του τραγούδι και τους χορούς.

Η ονομασία Μωμόγερος προέρχεται από τη σύνθεση των λέξεων Μώμος και γέρος. Μώμος στην αρχαιότητα ήταν ο θεός του Γέλιου και της Σάτυρας, η προσωποποίηση της μομφής και της κατάκρισης, από το ομηρικό ρήμα «ΜΩ» που σημαίνει αναζητώ, ψάχνω να βρω κουσούρι.

Η λέξη γέρος αντανακλά τους γνώστες των μυστικιστικών τελετών, τους «ιερείς» της εποχής. Οι γιατροί του Μώμου συνδέονται με τη γονιμότητα της γης και το καλό του χρόνου.

Πηγή: pamepreveza
Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης