Ενισχύονται τα σενάρια που θέλουν την τουρκική πλευρά να αναβαθμίζει σε «καθεστώς ομηρίας» την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών οι οποίοι συνελήφθησαν την προηγούμενη Πέμπτη σε τουρκικό έδαφος.

Το μεσημέρι της Δευτέρας το δικαστήριο της Αδριανούπολης αποφάσισε την αναβολή των ενστάσεων – εφέσεων που είχαν υποβάλει οι δικηγόροι των δύο Ελλήνων κατά της απόφασης του εισαγγελέα για την προφυλάκισή τους. Ως εκ τούτου, ήταν αδύνατο να διεκπεραιωθεί και το επόμενο στάδιο της διαδικασίας, που θα ήταν η διεξαγωγή της κανονικής δίκης των δύο στρατιωτικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση του δικαστηρίου

«Η ένσταση για την προφυλάκιση που κατέθεσαν οι δικηγόροι των δύο Ελλήνων στρατιωτικών οι οποίοι έχουν προφυλακισθεί με την κατηγορία εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, απορρίφθηκε από το δικαστήριο» αναφέρει η απόφαση του δικαστηρίου.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί τώρα είναι η κατάθεση του κατηγορητηρίου από την εισαγγελία, η αποδοχή ή η απόρριψη της από το δικαστήριο και στη συνέχεια ο ορισμός δικασίμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο λόγος της απόρριψης είναι ότι οι δυο στρατιωτικοί δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα της έρευνας που θα πραγματοποιηθεί στα κινητά τους τηλέφωνα.

Εξερχόμενοι από τα δικαστήρια οι συνήγοροι των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ανέφεραν πως η δικαστική συνέχεια στην υπόθεση είναι δυνατό να δοθεί από αύριο, Τρίτη, έως και την Παρασκευή. Κατά το χρονικό αυτό διάστημα ο Άγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης θα κρατούνται στο συγκρότημα φυλακών υψίστης ασφαλείας τύπου «F» της Αδριανούπολης, με την τουρκική στρατοχωροφυλακή να έχει λάβει πρωτόγνωρα μέτρα ασφαλείας γύρω από το συγκρότημα και σε ακτίνα τεσσάρων χιλιομέτρων.

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί δεν μετέβησαν σήμερα στο δικαστικό μέγαρο της Αδριανούπολης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Milliyet», οι δύο Έλληνες βρίσκονται στην ίδια φυλακή με τον πρώην πρόεδρο του κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται πως για λόγους ασφαλείας εκκενώθηκε ένα κελί και κρατούνται εκεί μόνο οι δύο στρατιωτικοί.

Λίγο μετά το μεσημέρι της Δευτέρας το Αθηναϊκό Πρακτορείο Αθηνών μετέδωσε τα εξής:

«Αναβλήθηκε  η προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί, στο δικαστήριο της Αδριανούπολης, εκδίκαση της έφεσης, κατά της απόφασης προφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κατέθεσαν οι συνήγοροι υπεράσπισής τους.

»Οι συνήγοροι των δύο Ελλήνων προφυλακισθέντων από την Παρασκευή στις φυλακές της Αδριανούπολης, εξερχόμενοι του δικαστηρίου, δήλωσαν ότι δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα η εκδίκαση της έφεσης, η οποία αναμένεται να εκδικαστεί από αύριο και έως το τέλος της εβδομάδας.

»Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχει διαφοροποίηση ως προς το κατηγορητήριο εναντίον των δύο αξιωματικών και το οποίο συνίσταται στην παράνομη είσοδο σε στρατιωτική περιοχή.

»Σημειώνεται πως από νωρίς το πρωί στον χώρο του δικαστηρίου προσήλθαν οι γονείς των δύο συλληφθέντων, οι οποίοι αρνήθηκαν να κάνουν οποιαδήποτε δήλωση, ενώ οι ίδιοι οι στρατιωτικοί δεν μεταφέρθηκαν στο δικαστήριο».

Οι γονείς των δύο στρατιωτικών στο προξενείο της Ελλάδας στην Αδριανούπολη:



Κατόπιν τούτων συνεχίζουν να ισχύουν τα δύο συν ένα σενάρια τα οποία απασχολούν την ελληνική διπλωματία ως προς την απόφαση αυτή.

Τα δύο συν ένα σενάρια

Το πρώτο σενάριο, που είναι και το καλό, αναφέρεται στο ενδεχόμενο να ολοκληρωθεί η δίκη σήμερα ή και αύριο, να καταδικαστούν τυπικά οι δύο στρατιωτικοί για παράνομη παραβίαση συνόρων με αναστολή και στη συνέχεια να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Το δεύτερο σενάριο αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να συνδεθεί από τις τουρκικές Αρχές και κυρίως το Βαθύ Κράτος η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με εκείνη των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που το καλοκαίρι του 2016 διέφυγαν από την Τουρκία και ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα σημαίνει ότι η Άγκυρα αποφάσισε να θέσει υπό καθεστώς ομηρίας τους δύο Έλληνες προκειμένου να τους ανταλλάξει με τους «οκτώ».

Το τρίτο σενάριο αφορά στο ενδεχόμενο η Τουρκία να παρατείνει το «διπλωματικό καψώνι» προς την Ελλάδα εξαντλώντας όλες τις δικονομικές ευκαιρίες που της προσφέρει το τουρκικό δικαστικό σύστημα. Με λίγα λόγια, στη βάση μιας δικονομικής τυπολατρίας να καθυστερήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την εκδίκαση της υπόθεσης κλιμακώνοντας έτσι την πιεστική ένταση προς την ελληνική πλευρά κατά την επόμενη χρονική περίοδο.

Και τα τρία αυτά σενάρια τα έχει ήδη επεξεργαστεί η ελληνική διπλωματία, η οποία για προφανείς λόγους και προς το παρόν διατηρεί το επίπεδο των συνεννοήσεων σε κατάσταση χαμηλής έντασης. Είναι σημαντικό ότι εξακολουθούν και υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας τόσο μεταξύ των δύο Υπουργείων Εξωτερικών όσο και μεταξύ των δύο ΓΕΕΘΑ. Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί πως ο σημερινός αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας, Τσερκέζος στην καταγωγή, θεωρείται ως απόλυτα πιστός στα κελεύσματα του Ταγίπ Ερντογάν και μέλος του στενού κύκλου στο προεδρικό μέγαρο που διαχειρίζεται τις υποθέσεις του κράτους. Είναι προφανές πως την τελευταία κουβέντα στην υπόθεση αυτή θα την έχει το στενό επιτελείο του Ερντογάν και κανείς άλλος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης