Φωτορεπορτάζ: Νίκος Χριστοφάκης
Δραματικές ώρες βιώνουν οι κάτοικοι της ανατολικής Αττικής ενώ ο αριθμός των νεκρών αλλά και των αγνοουμένων συνεχώς αυξάνεται. Τρεις μέρες μετά τη φονική πυρκαγιά που ξεκίνησε από την Καλλιτεχνούπολη και επεκτάθηκε σε Μάτι, Νέο Βουτζά και Ραφήνα αφήνοντας πίσω της στάχτη και πόνο, οι αρμόδιες υπηρεσίες συνεχίζουν το έργο τους.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, χθες οι διασώστες και οι άνδρες της Πυροσβεστικής ολοκλήρωσαν την επιχείρηση σε σπίτια που υπέστησαν ζημιές από το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας και τα οποία ήταν ξεκλείδωτα. Σήμερα, το έργο των διασωστών κρίνεται ακόμα πιο δύσκολο, καθώς η επιχείρηση επικεντρώνεται στις κατοικίες που ήταν κλειδωμένες.
Την ίδια ώρα, πολίτες καταφθάνουν σε σπίτια και ψάχνουν τους δικούς τους ανθρώπους.
Στους 81 οι νεκροί, στους 187 οι τραυματίες – Αυξάνονται οι αγνοούμενοι
Το πρωί της Τετάρτης η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σταυρούλα Μαλλίρη ανακοίνωσε πως επίσημα ο αριθμός των νεκρών είναι 79. Ωστόσο, λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι ένας 84χρονος εγκαυματίας που νοσηλευόταν στο Θριάσιο εξέπνευσε, ενώ το πτώμα ακόμη μίας γυναίκας εντοπίστηκε στο Μάτι.
«Μέχρι στιγμής έχουμε δεχτεί δεκάδες κλήσεις για καταγραφές αγνοουμένων ατόμων. Διευκρινίζεται ότι, επειδή είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της ταυτοποίησης των σορών, ενδεχομένως ανάμεσα στους αγνοουμένους να περιλαμβάνονται και τα 79 άτομα, των οποίων οι σοροί τους έχουν εντοπιστεί, καθώς και άτομα τα οποία έχουν επιστρέψει στους οικείους τους χωρίς να έχουν ενημερώσει για αυτό τις αρμόδιες Αρχές» τόνισε η κα Μαλλίρη.

«Οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων συνεχίζονται και σήμερα από περιπολίες πεζοπόρων τμημάτων, ανά οικοδομικό τετράγωνο, στις περιοχές Βουτζά, Μάτι και Ραφήνα. Σας υπενθυμίζουμε ότι οι αγνοούμενοι δηλώνονται από τους συγγενείς και τους οικείους τους, καλώντας στον αριθμό 199» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Πολίτες ψάχνουν στα καμένα αυτοκίνητα 
Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση μετακίνησης των καμένων αυτοκινήτων, με τη βοήθεια ιδιωτικών γερανών, από το Μάτι σε χώρο του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου, ώστε να γίνουν αυτοψίες.
Η ΣΤΑΣΥ και η ΟΣΥ, σε συνεργασία με ιδιώτες και τον Δήμο Μαραθώνα, έχουν αποστείλει γερανούς για να μεταφέρουν περίπου 300 καμένα οχήματα, κυρίως από το Μάτι, σε γήπεδο που βρίσκεται στη διασταύρωση της Ραφήνας.
Μέχρι αυτήν την ώρα έχουν μεταφερθεί 250 αυτοκίνητα, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις αναμένεται να φτάσουν τα 1.000, καθώς δεν έχουν μεταφερθεί ακόμα τα οχήματα που βρίσκονται στις πιλοτές, σε γκαράζ και σε ιδιωτικούς χώρους.
Οι εικόνες με τους ανθρώπους που ψάχνουν μέσα στα αυτοκίνητα προσπαθώντας να αναγνωρίσουν εάν είναι τα οχήματα συγγενών τους ή δικά τους συγκλονίζουν. Η καταστροφή που έχουν υποστεί από τον πύρινο όλεθρο σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ολοκληρωτική και η αναγνώριση των οχημάτων γίνεται με πολύ μεγάλη δυσκολία.

Θρίλερ με τα δύο κοριτσάκια

Μία νέα μαρτυρία στην οποία προέβη ο άνθρωπος που εμφανίζεται στο βίντεο-ντοκουμέντο με τα δύο ανήλικα κορίτσια ανατρέπει τα δεδομένα σχετικά με τα όσα είχαν γίνει μέχρι τώρα γνωστά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο άνδρας του βίντεο, που εμφανίζεται όρθιος στη βάρκα η οποία είναι γεμάτη με διασωθέντες, τηλεφώνησε στην αστυνομία σήμερα δηλώνοντας ότι τα δύο κορίτσια που φαίνονται στο επίμαχο βίντεο – ντοκουμέντο είναι συγγενείς του.
Ως εκ τούτου, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι κόρες του κ. Γιάννη Φιλιππόπουλου, ο οποίος αναζητεί τα παιδιά του απευθύνοντας έκκληση μέσω καναλιών, θεωρούνται επίσημα αγνοούμενες.
Το θρίλερ επιτείνεται, καθώς, σύμφωνα με μαρτυρίες, επάνω στο σκάφος υπήρχαν τέσσερα παιδιά. Στο βίντεο εμφανίζεται μια ξανθιά κυρία, η οποία για δύο εξ αυτών αναφέρει ότι είναι δικά της. Ο κ. Φιλιππόπουλος πάντως, μετά την αποκάλυψη για το επίμαχο τηλεφώνημα, είπε ότι είναι συγχυσμένος και ότι η σύζυγός του είδε τα δύο παιδιά και τα αναγνώρισε.
Σε νεότερη δήλωσή του ο άνδρας του βίντεο ανέφερε ότι τα δύο παιδιά ήταν δικά του και τα υπόλοιπα δύο βαφτιστήρια του.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, στην περιοχή βρέθηκε το αυτοκίνητο του παππού των δύο 9χρονων αγνοουμένων, άθικτο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η βάρκα που μετέφερε τα παιδιά ήταν η πρώτη που έφυγε κι έτσι δεν έγινε καταγραφή των διασωθέντων. Επιπλέον, ακόμη ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων δεν επιτρεπόταν να ανεβαίνουν στη βάρκα ασυνόδευτα παιδιά.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης