Το Συμβούλιο της Επικρατείας ανοίγει τον δρόμο για την κατασκευή της χωματερής (Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αποβλήτων) στην θέση «Μαύρο Βουνό» Γραμματικού Αττικής, απορρίπτοντας τις προσφυγές που είχαν κατατεθεί από κατοίκους της περιοχής αλλά και τον Δήμο Μαραθώνα.

Με το σκεπτικό ότι στο Γραμματικό “διαπιστώνεται τεκμηριωμένα η απουσία ρέματος στην επίμαχη περιοχή, καθώς και η μη υδατοπερατότητα του εδάφους», το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο με δύο αποφάσεις επέτρεψε να προχωρήσει η κατασκευή της χωματερής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αποφάσεις εκδόθηκαν από το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Αγγελική Θεοφιλοπούλου και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Κατερίνα Σακελλαροπούλου) και με αυτές απορρίφθηκαν οι προσφυγές που είχαν υποβάλλει ο Δήμος Μαραθώνα (προσέφυγε το έτος 2012) και κάτοικοι, αλλά και ιδιοκτήτες ακινήτων της περιοχής (προσέφυγαν το έτος 2013). Με αυτές ζητούσαν να ακυρωθούν διάφορες αποφάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ και άλλων αρμοδίων φορέων, όπως είναι η απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων, κ.λπ. της χωματερής που θα κατασκευαστεί σε έκταση 520 στρεμμάτων. Επίσης, ζητούσαν να επανεξεταστεί το θέμα της χωροθέτησης και να ακυρωθεί η άρνηση της Πολιτείας να λάβει τα κατάλληλα αναγκαία μέτρα για την χωματερή στο Γραμματικό.

Κεντρικό ζήτημα ήταν η ύπαρξη ή όχι ρέματος στην περιοχή κάτι που οι δικαστές απάντησαν αρνητικά μετά από τεχνική έκθεση καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που χρησιμοποίησε «σύστημα γεωγραφικής πληροφορίας» (ηλεκτρονική ψηφιακή τεχνολογία) και γνωμοδότηση του ειδικού γραμματέας υδάτων του ΥΠΕΧΩΔΕ. Μάλιστα επισημαίνουν πως «δεν ανατρέπεται ο αρχικός σχεδιασμός του έργου, ούτε υπήρχε η υποχρέωση της διοίκησης να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, πέραν όσων έχουν ληφθεί».

Κατόπιν αυτών και οι δύο προσφυγές απορρίφθηκαν και επιδικάζει δικαστικά έξοδα 460 ευρώ για κάθε προσφυγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης