Η Sanja Ristovska είναι ανταποκρίτρια αρκετών σκοπιανών μέσων στη χώρα μας, έχοντας ζήσει τα τελευταία χρόνια στο έπακρο την ελληνική πραγματικότητα, τόσο όσον αφορά στις πολιτικές εξελίξεις όσο και στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Όπως είναι επόμενο, στα ρεπορτάζ της δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και στις εξελίξεις μεταξύ των σχέσεων των δύο χωρών.

Ερωτώμενη από το zougla.gr για το πώς αντιμετωπίστηκαν στη χώρα της οι εκ παραδρομής, όπως είπε ο ίδιος, δηλώσεις του υπουργού κυρίου Μουζάλα για την ΠΓΔΜ καθώς και το ρήγμα που προκλήθηκε με τους ΑΝΕΛ, έδωσε την ακόλουθη απάντηση: 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Την δήλωση του κ. Μουζάλα, όπως ήταν αναμενόμενο την παίξανε όλα τα ΜΜΕ στην χώρα μου, όχι μόνο επειδή ο Έλληνας υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής, χρησιμοποίησε το συνταγματικό μας όνομα, άλλα και διότι το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις στην  Ελλάδα. Δεν είναι και πρώτη φορά που ακούμε Μακεδονία, αντί για Σκόπια, ΠΓΔΜ κτλ, από στόμα ενός υπουργού. Έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν, κατά λάθος ή όχι, στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης να μιλάνε για την χώρα μου και να την αποκαλούν «Μακεδονία».

Ακριβώς γι’ αυτό, με το γεγονός ότι δεν είναι και κάτι πρωτόγνωρο, εγώ προσωπικά πιστεύω ότι πήρε υπερβολικά μεγάλες διαστάσεις, από τη στιγμή που ο κ. Μουζάλας, ζήτησε δημόσια συγγνώμη και εξήγησε ότι πρόκειται για λεκτικό λάθος. Τώρα, αν αυτό για κάποιους ήταν μόνο αφορμή, και από πίσω υπάρχουν άλλες σκοπιμότητες, αυτό δεν μπορώ να το ξέρω.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατ’εμέ, πολύ συχνά, σε πολλές συναντήσεις σε διεθνές επίπεδο, όπου το αντικείμενο των συζητήσεων είναι κάποιο σοβαρό θέμα, που θέλει άμεση λύση και δεν αφορά αποκλειστικά και μόνο τις 2 γειτονικές χώρες όπως π.χ. το μεταναστευτικό-προσφυγικό, κανείς δεν δίνει σημασία ποιο είναι το όνομα που χρησιμοποιείται για την χώρα μου. Ίσως για αυτό, και ο κ. Μουζάλας ξεχάστηκε και του ξέφυγε το «Μακεδονία».

Ως δημοσιογράφος που χρόνια παρακολουθεί στενά το ζήτημα της ονομασίας μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, δεν μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι ο κ. Καμμένος και ο κ. Τσίπρας «τσακώθηκαν» για το ζήτημα του ονόματος. Από την πρώτη μέρα που σχηματίστηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, στα ρεπορτάζ μου ανέφερα ότι τα 2 αυτά τα κόμματα έχουν τελείως διαφορετικές απόψεις για το μακεδονικό. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, πέρσι, θυμάμαι, ότι είχα κάνει και ερώτηση στον τότε κυβερνητικό εκπρόσωπο αν οι διαφορετικές κόκκινες γραμμές στο ζήτημα της ονομασίας και στο θέμα της Μακεδονίας των δύο κυβερνητικών εταίρων ίσως αποτελέσει αγκάθι στις σχέσεις τους.

Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου τότε ήταν ότι δεν θεωρεί ότι «θα υπάρξουν ζητήματα σε σχέση με την κυβέρνηση που να αφορά σε διαφορετικές απόψεις. Η θέση μας ως ελληνική κυβέρνηση είναι να υπάρξει μια λύση, σε συμφωνία με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ»…

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης