Το περιοδικό του Ινστιτούτου Ναυτικού των ΗΠΑ «Proceedings» φιλοξενεί άρθρα 20 αρχηγών πολεμικών στόλων, μεταξύ αυτών και του Έλληνα Αντιναύαρχου Νικόλαου Τσουνή, Αρχηγού του Πολεμικού Ναυτικού. 

Οι αρχηγοί των στόλων κλήθηκαν να απαντήσουν στην εξής ερώτηση:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η διατήρηση της ελευθερίας των θαλασσών και η πρόσβαση στα παγκόσμια ναυτικά κοινά απαιτεί ναυτικές συνεργασίες και διαλειτουργικότητα. Ποια θεωρείτε ως τη σημαντικότερη δυνατότητα και καλή πρακτική του δικού σας Ναυτικού, και πώς θα μπορούσαν οι ναυτικές δυνάμεις των άλλων χωρών να παραδειγματιστούν»;

Στην κύρια φωτογραφία του άρθρου με τις συνεντεύξεις των 20 αρχηγών στόλων, το αμερικάνικο περιοδικό εικονίζει πρώτο το ελληνικό υποβρύχιο Ποσειδών.

Ακολουθεί η απάντηση του Αντιναύαρχου Νικόλαου Τσουνή:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Ελλάδα είναι ένα θαλάσσιο έθνος και το Πολεμικό Ναυτικό συνεχίζει τη μακραίωνη ναυτική ιστορία και παράδοση. Υπερασπιστής ενάντια σε σύγχρονες απειλές στη θάλασσα, το Πολεμικό Ναυτικό έχει συνεχή παρουσία, όπως και επίγειες υποδομές, στην περιοχή.

Αυτές οι δυνάμεις βρίσκονται σε κοντινή απόσταση με κρίσιμα σημεία, παρέχοντας ακριβή παρακολούθηση καθώς και επιχειρησιακή και πολεμική δυνατότητα. Επιπλέον, εξαιτίας της εγγύτητας με περιοχές όπου επικρατεί αναβρασμός, το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται σε υψηλό βαθμό ετοιμότητας.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι αντι-υποβρυχιακές μας δυνατότητες σε κλειστές και ανοιχτές θάλασσες έχουν διευρυνθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

​Η αιχμή του δόρατος είναι τα 11 υποβρύχια μας, 6 Type 209s, 1 μοντέρνο Type 209 και 4 Type 214s, ικανά για επιθετικές επιχειρήσεις εναντίον ναυτικών δυνάμεων, όπως και για επιχειρήσεις διαφόρων τύπων σε εθνικό, συμμαχικό ή διεθνές επίπεδοΗ αιχμή του δόρατος είναι τα 11 υποβρύχια μας, 6 Type 209s, 1 μοντέρνο Type 209 και 4 Type 214s, ικανά για επιθετικές επιχειρήσεις εναντίον ναυτικών δυνάμεων, όπως και για επιχειρήσεις διαφόρων τύπων σε εθνικό, συμμαχικό ή διεθνές επίπεδο.

Εκτός από τις επιχειρησιακές μας δυνατότητες, είναι σημαντικό να βελτιώσουμε, να επεκτείνουμε και να εμβαθύνουμε στη συνεργασία μας με τους συμμάχους και τους εταίρους μας. Έτσι, υποστηρίζουμε σθεναρά τη διεθνή προσέγγιση επιβολής του νόμου ενάντια σε εγκληματικές δραστηριότητες στη θάλασσα.

Για αυτόν τον σκοπό, έχουμε αναπτύξει πολιτική και στρατιωτική συνεργασία με διάφορα εθνικά ναυτικά ινστιτούτα, πρακτορεία, ΜΚΟ, αστυνομικές και λιμενικές υπηρεσίες. Διεθνείς προσπάθειες συνεργασίας, όπως η δραστηριότητα της FRONTEX και του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, μαζί με τις ελληνικές Αρχές και τις ΜΚΟ, έχουν βοηθήσει στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης στα ανατολικά μας θαλάσσια σύνορα.

Επίσης, διατηρούμε στενές και παραγωγικές σχέσεις με συμμάχους και εταίρους. Το πλαίσιο της συνεργασίας μπορεί να διαφέρει αναλόγως της εποχής και των απαιτήσεων των αποστολών μας, αλλά ο στόχος παραμένει ο ίδιος. Αυτή την εποχή, ιδιαίτερο «μομέντουμ» έχουν οι σχέσεις μας με την Ιταλία, την Αλβανία, το Μαυροβούνιο, την Κροατία και τη Σλοβενία.

​Στην Ανατολική Μεσόγειο, το Πολεμικό Ναυτικό διαδραματίζει έναν ρόλο-γέφυρα μεταξύ των στόλων που βρίσκονται στην περιοχή, λόγω των στενών παραδοσιακών σχέσεων της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο

Στην Ανατολική Μεσόγειο, το Πολεμικό Ναυτικό διαδραματίζει έναν ρόλο-γέφυρα μεταξύ των στόλων που βρίσκονται στην περιοχή, λόγω των στενών παραδοσιακών σχέσεων της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο, καθώς και με το Ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό, χάρη στη συνεργασία που θεσπίστηκε πρόσφατα.

Το Πολεμικό Ναυτικό προωθεί ενεργά τη διαλειτουργικότητα, όχι μόνο σε επίπεδο εξοπλισμού, αλλά και προσωπικού. Το Πολεμικό Ναυτικό έχει αναπτύξει μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα που στοχεύει στην εκπαίδευση, περιλαμβάνοντας εξειδικευμένες και επιχειρησιακές ενημερώσεις και εκπαιδεύσεις, αξιολόγηση και επιχειρησιακές ασκήσεις.

Το βασικό μας επιχειρησιακό εκπαιδευτικό εργαλείο είναι η βάση του ΝΑΤΟ στη Σούδα. Αυτό το πολυεθνικό εκπαιδευτικό κέντρο παρέχει εξειδικευμένη εκπαίδευση σε ναυτικές διακλαδικές ασκήσεις, σε συμμαχικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Τέλος, οι συμμαχικοί στόλοι μπορούν να επωφεληθούν από την συσσωρευμένη εμπειρία του Πολεμικού Ναυτικού σε διάφορες επιχειρησιακές δραστηριότητες, καθώς πραγματοποιούμε αρκετές διεθνείς ασκήσεις κάθε χρόνο (π.χ. Αριάδνη, Ναϊάς. Νηρηίς και Ασπίδα του Αιγαίου). Ο σκοπός αυτών των ασκήσεων είναι η βελτίωση της διαλειτουργικότητας και των πολεμικών δυνατοτήτων σε όλα τα πεδία του σύγχρονου ναυτικού πολέμου».

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης