Αντισυνταγματική κρίθηκε από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών η υποχρεωτική ασφάλιση των ασκούμενων δικηγόρων που προβλέπει ο νόμος 3996/2011.

Αφορμή ήταν η προσφυγή που κατέθεσε δικηγόρος όταν του ζητήθηκε να καταβάλει αναδρομικές «εισφορές άσκησης» στον τομέα υγείας δικηγόρων Αθηνών για το διάστημα κατά το οποίο ήταν ασκούμενος δικηγόρος και πριν γίνει η εγγραφή του στο ΔΣΑ. Σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου, η επίμαχη νομοθετική πρόβλεψη προσκρούει τόσο στο άρθρο 4 του Συντάγματος που καθιερώνει τον κανόνα της ισότητας μεταξύ των πολιτών, όσο και στο άρθρο 22 του Συντάγματος που προβλέπει ότι το κράτος μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών Αλέξανδρος Μαντζούτσος υποστήριξε πως είναι « νομικά και λογικά αδιανόητο να καθιερώνεται υποχρεωτική ασφάλιση χωρίς προηγούμενη κατοχύρωση δικαιώματος ελάχιστης αμοιβής, συνδεόμενης με την καταβολή εισφορών». Μάλιστα, υπογράμμισε πως η ΕΑΝΔΑ θα επανέλθει εκ νέου στο θέμα, ζητώντας – για πολλοστή φορά – την κατάργηση της σχετικής διάταξης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης