Απεργία πραγματοποιούν τη Δευτέρα οι καθαρίστριες των σχολείων της Λάρισας. 

Σε ανακοίνωση του σωματείου καθαριστών – καθαριστριών νομού Λάρισας αναφέρονται τα εξής:

«12 ΦΛΕΒΑΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνεχίζουμε τον αγώνα για την μονιμοποίηση όλων των ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ & ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ, ΧΩΡΙΣ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΙΘΟΥΣΩΝ

Συμμετέχουμε στην πανθεσσαλική κινητοποίηση και συγκέντρωση που διοργανώνουν τα σωματεία: καθαριστριών Λάρισας και Μαγνησίας στις 10:00 το πρωί στο Εργατικό κέντρο, και στην συνέχεια παράσταση διαμαρτυρίας σε Δήμο Λάρισας και στην Αποκεντρωμένη Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας με την συμμετοχή εργαζομένων από όλη την Θεσσαλία

Στις 12 του Φλεβάρη κανένας να μη πάει στο σχολείο για δουλειά μόνιμος και συμβασιούχος, δηλώνουμε απεργία, εμείς έχουμε την δύναμη μπορούμε να τους σταματήσουμε, από εμάς τους εργαζόμενους εξαρτώνται όλα (το σωματείο έχει ειδικό έντυπο δήλωσης απεργίας που αποστέλλει μαζικά στις σχολικές επιτροπές για να προστατέψει τους εργαζόμενους από πιέσεις και εκβιασμούς).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την απεργία στις 12 Φλεβάρη οι εργαζόμενοι στα δημόσια σχολεία, δίνουν συνέχεια στους αγώνες τους για πλήρη και σταθερή εργασία με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για ζωή με αξιοπρέπεια.

Κάθε χρόνο, κάθε σχολικό έτος, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων βρίσκονται στον αέρα! Δε γνωρίζουν αν θα έχουν εργασία τον επόμενο χρόνο, πληρώνονται με άθλιους μισθούς, αντιμετωπίζουν συνεχώς κύματα μειώσεων στα δεδουλευμένα, υπάρχει απλήρωτη εργασία, η εντατικοποίηση πιάνει κόκκινο. Οι συμβάσεις έργου που είναι συμβάσεις δουλείας κα όχι εργασίας αποτελούν το κυρίαρχο καθεστώς εδώ και χρόνια στα σχολεία. Οι δεκάμηνες συμβάσεις έργου, που αρχίζουν και τελειώνουν μαζί με τη σχολική χρονιά και οι άθλιοι μισθοί που βρίσκονται στην πλειοψηφία τους κάτω από 400 ευρώ, καθώς το ύψος τους υπολογίζεται αποκλειστικά με βάση τις σχολικές αίθουσες που καθαρίζονται, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι υπόλοιποι χώροι των σχολείων όπως οι αναρίθμητες αίθουσες εργαστηρίων αλλά και οι βοηθητικοί και αύλειοι χώροι, τα γραφεία καθηγητών και οι τουαλέτες, αποτελούν τον κανόνα στον κλάδο.

Η μόνη ρεαλιστική απάντηση σήμερα, είναι αυτή που η κυβέρνηση κάνει πως δεν ακούει! Τόσο στο πρόβλημα της επαρκούς καθαριότητας των σχολείων όσο και στο εργασιακό ζήτημα των εργαζομένων, η λύση βρίσκεται στην άμεση μονιμοποίηση των καθαριστριών σε όλα τα σχολεία, με 8ωρη απασχόληση, στην κάλυψη των μεγάλων κενών που υπάρχουν στα σχολεία με νέες προσλήψεις.

Η άθλια στάση της ομοσπονδίας ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ).

Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΙΥΕ (ΣΥΡΙΖΑ/ΛΑΕ-ΠΑΣΟΚ) μόνο στα λόγια διεκδικούν την μονιμοποίηση όλων των καθαριστριών χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Στην πράξη υπονομεύουν τους αγώνες των εργαζομένων. Γι’ αυτό και ζητήσαν από την κυβέρνηση την συγκρότηση «ομάδας εργασίας» που θα συζητά τους όρους και τις προϋποθέσεις με την κυβέρνηση παζαρεύοντας την εργασία των καθαριστριών.

Από τη μία ξορκίζεται από τις παραπάνω δυνάμεις η ανάθεση των υποθέσεων σε δικηγόρους και από την άλλη εμφανίζεται ο ένας δικηγόρος μετά τον έναν σε συσκέψεις και συνελεύσεις σε όλη τη χώρα. Οι δικηγόροι, μόνιμα κοράκια πάνω στις αγωνίες και τις δυσκολίες που βιώνουν οι εργαζόμενοι σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, μαζεύουν 150ευρα από το υστέρημα των καθαριστριών τάζοντας φύκια και μεταξωτές κορδέλες.

Οι δυνάμεις αυτές τις ομοσπονδίας έσπευσαν να πανηγυρίσουν για την πενιχρή αύξηση των 10-20 ευρώ μιλώντας μάλιστα για αύξηση 10% το μήνα, ενώ αυτή την στιγμή στην ουσία γίνονται μειώσεις αιθουσών και μισθών σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.

Εμπαίζοντας τους εργαζόμενους συμβασιούχους έστελναν έντυπα αίτησης για την χορήγηση αναδρομικών χρημάτων για τα έτη από 2012 έως 2016, ενώ o σχετικός νόμος δεν προέβλεπε κάτι τέτοιο, απλά και μόνο για να κοροϊδεύουν και να ξεγελάνε τους εργαζόμενους και να τους αποτρέπουν από την αγωνιστική διεκδίκηση.

Χαμένοι Αγώνες είναι μόνο αυτοί που δεν έγιναν.

Οι Αγώνες που έγιναν το προηγούμενο διάστημα με πρωτοβουλία των πρωτοβάθμιων σωματείων (και του σωματείου Λάρισας) και συνδικαλιστών του κλάδου απέδειξαν ότι οι αγώνες των εργαζομένων μπορούν να φέρουν αποτελέσματα.

Έχουμε πλέον πείρα από τους αγώνες του σωματείου καθαριστριών Λάρισας και πρέπει να την αξιοποιήσουμε για να βγάλουμε συμπεράσματα:

Με την επίσχεση Εργασίας αναγκάσαμε την δημοτική αρχή « Τζανακούλη» να πλήρωση άμεσα τα δεδουλευμένα μας.

Επιβάλαμε το 2016 την ανανέωση των συμβάσεων όλων των εργαζόμενών του κλάδου με την γνωμοδότηση του Σ.Τ.Ε και εγκυκλίου του υπουργείου παιδείας που ζητούσε να συναφθούν συμβάσεις με τους μέχρι τώρα εργαζόμενους στην καθαριότητα των σχολείων.

Εμποδίσαμε με κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων , με δυναμικό και αποφασιστικό τρόπο τις δύο προσπάθειές που έκανε μέχρι σήμερα η δήθεν «αριστερή» δημοτική αρχή του δήμου Λαρισαίων για να μειώσει τους μισθούς μας.

Με την απεργία στις 30 Μαρτίου του 2017 πετύχαμε να λαμβάνουν όλοι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα ΜΑΠ (Μέσα Ατομικής Εργασίας), δηλαδή κουπόνια για γάλα, και άλλα από την 1 Σεπτεμβρίου παρόλα αυτά δεν έχουμε καμία απάντηση για το πότε θα τα λάβουμε και για ποιους μήνες θα αφορούν.

Για αυτό και λυσσαλέα η δημοτική αρχή του Δήμου Λαρισαίων επιτίθεται συνεχώς στο σωματείο μας και αφού δεν μπορεί να το βάλει στο «χέρι», προσπαθεί να διασπάσει τον κάδο, πότε προτρέποντας τους εργαζόμενους να αλλάξουν την διοίκηση του σωματείου, πράγμα που αποτελεί ωμή παράνομη και απροκάλυπτη παρέμβαση στην λειτουργεία του σωματείου μας, αξιοποιώντας φυσικά το ρόλο του Εργοδότη. Ενώ όταν ζητάμε να μας πληρώνουν τα δεδουλευμένα κάθε μήνα, μας λένε ότι δεν είναι δικό τους θέμα. Έφτασαν μάλιστα στο παρελθόν να αμφισβητούν ακόμα και το δικαίωμα στην απεργία, σε ρόλο κυβερνητικού λαγού.

Καλούμε τους συναδέλφους να παραδειγματιστούν από την δυναμική και αταλάντευτη δράση του σωματείου καθαριστριών Βόλου που εδώ και χρόνια κατέκτησαν να πληρώνονται κάθε μήνα όπως πρέπει να γίνεται σε κάθε εργαζόμενο.

Τα πρωτοβάθμια σωματεία Λάρισας, Πειραιά, Βόλου και το κλαδικό σωματείο Θεσσαλονίκης διεκδικούμε:

Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κριτήρια αιθουσών, με πλήρη και σταθερή εργασία και πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, που θα περιλαμβάνει ενιαίο μισθό για όλες τις εργαζόμενες στην καθαριότητα χωρίς διαχωρισμούς και μισθολογικές και εργασιακές διαφορές (επίδομα ανθυγιεινής Εργασίας, ΜΑΠ, κανονικές άδειες κ.α.).

Να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα στους δήμους Τεμπών και στο δήμο Σκοπέλου που παρακρατούνε παράνομα από τις 20 Δεκεμβρίου – Πληρωμή των δεδουλευμένων Κάθε μήνα.

Να εκδοθεί απόφαση από την κυβέρνηση που θα προβλέπει ότι θα πάρουν αναδρομικά οι εργαζόμενες σε χρήματα τα ΜΑΠ από το 2012 ως σήμερα.

Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και μετατροπή σε πλήρη 8ωρη.

Κανένας μεγαλοεργολάβος καθαρισμού ή συνεργείο μέσα στα σχολεία και σε κάθε δημόσιο κτήριο (Νοσοκομεία , πανεπιστήμια ,κ. α), να προσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι από το κράτος με πλήρη και σταθερή εργασία.

Όχι στην εντατικοποίηση της δουλειάς, μαζικές προσλήψεις καθαριστών/στριων για καθαρά σχολεία.

Επαναφορά των Βαρέων Ανθυγιεινών ενσήμων για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο.

Καμία σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα καμία ΚΟΙΝΣΕΠ στα σχολεία.

Ο αγώνας των καθαριστριών αφορά όλους τους εργαζόμενους, τους γονείς που έχουν τα παιδιά τους στα δημόσια σχολεία, τους εκπαιδευτικούς, τους συλλόγους- ενώσεις γονέων, τους εργαζόμενους στους δήμους.

Για να είναι καθαρά τα σχολεία πρέπει να υπάρχουν καθαρίστριες που να δουλεύουν σε ανθρώπινες συνθήκες και να αμείβονται όπως τους αξίζει για την δουλειά που κάνουν. Όχι με ψίχουλα».

Πηγή: onlarissa.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης