Το δικαστήριο αποφάσισε τη μη έκδοση των τριών Τούρκων αξιωματικών που έφτασαν στην Ελλάδα και διέταξε την άρση της κράτησής τους εφόσον δεν κρατούνται για άλλη αιτία.

Νωρίτερα, «όχι» στην έκδοση των τριών πρώτων από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς είπε η εισαγγελέας Ράνια Σταθέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εισαγγελική λειτουργός χαρακτήρισε «προσχηματικό» το νέο αίτημα των δικαστικών αρχών της Κωνσταντινούπολης, επισημαίνοντας πως «υπάρχει μια επανάληψη των πραγματικών περιστατικών που αφορούσαν προηγούμενες πράξεις που έχουν κριθεί και ταυτόχρονα οι τουρκικές αρχές έχουν αποστείλει ένα έγγραφο που παρέχει εγγυήσεις σχετικά με τις συνθήκες κράτησης των εκζητουμένων και τονίζουν πως η Τουρκία συμμορφώνεται με τα ανθρώπινα δικαίωμα κ.λπ., προσθέτοντας ότι θα τους επιτρέψουν να επικοινωνήσουν με διεθνείς οργανισμούς».

Η κυρία Σταθέα επισήμανε στην αγόρευσή της ότι προκύπτει «πασιφανές και αβίαστα ότι πρόκειται περί στοιχείων που είχαν τεθεί υπ’ όψιν συμβουλίων που έκριναν το πρώτο αίτημα έκδοσης».

Επιπλέον, η εισαγγελέας τόνισε ότι «τα στοιχεία είχαν εξαρχής τεθεί υπ’ όψιν» και χαρακτήρισε προσχηματική την ενέργεια των τουρκικών Αρχών, οι οποίες επεσήμανε πως απαξιώνουν και περιφρονούν το γεγονός ότι αυτή η διαδικασία έχει κριθεί αμετάκλητα από τον Άρειο Πάγο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, σέβεται και προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι μια ευνοούμενη πολιτεία και διέπεται από όλες τις αξίες που αφορούν στον σεβασμό της ζωής, δεν μπορεί να συναινέσει στον κίνδυνο να υποβληθούν σε βασανιστήρια και θανατική ποινή οι Τούρκοι εκζητούμενοι.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως οι Έλληνες δικαστικοί λειτουργοί χαίρουν προσωπικής ανεξαρτησίας και υπακούουν στο Σύνταγμα και στον νόμο, και δεν ακούν σε κελεύσματα, ενώ ανέφερε παραδείγματα μεγάλων δικαστικών λειτουργών του παρελθόντος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης