Απόφαση σταθμός του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βόλου για Βολιώτη δανειολήπτη που είχε συνάψει δανειακή σύμβαση σε ελβετικά φράγκα για στεγαστικό δάνειο και κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα, ζητώντας να καταβάλλει τις δόσεις στην ισοτιμία ελβετικού φράγκου – ευρώ, που ίσχυε όταν δανειοδοτήθηκε.

Μόλις προχθές το Δικαστήριο, με την υπ’ αρ. 458/2015 απόφασή του έκρινε ότι, μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της ήδη ασκηθείσης από τον δανειολήπτη κύριας αγωγής, η Τράπεζα υποχρεούται να ανέχεται την καταβολή από το δανειολήπτη τοκοχρεωλυτικών δόσεων με τη συναλλαγματική ισοτιμία ελβετικού φράγκου – ευρώ που ίσχυε κατά το χρόνο κατάρτισης της σύμβασης του δανείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δάνειο ήταν στεγαστικό – επισκευαστικό, αρχικά χορηγήθηκε σε ευρώ και πάνω που έκλεισε χρόνο, η τράπεζα με την οποία είχε συναφθεί το δάνειο προέτρεψε τον δανειολήπτη να το μετατρέψει σε ελβετικά φράγκα, όπως και έγινε. Το κεφάλαιο που χορηγήθηκε ήταν 264.000 ελβετικά φράγκα ή 160.000 € αλλά μετά την υποτίμηση ο Βολιώτης δανειολήπτης υπέστη μία οικονομική επιβάρυνση περίπου 35% στο αρχικό κεφάλαιο που είχε πάρει.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση που εξεδόθη από το Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου ανοίγει το δρόμο για την ανακούφιση χιλιάδων δανειοληπτών που τρέχουν και δεν φτάνουν λόγω της διακύμανσης της ισοτιμίας μεταξύ ευρώ και ελβετικού φράγκου και οι οποίοι πλέον είναι εγκλωβισμένοι.

Πηγή: Εφ, Ταχυδρόμος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης