Τελευταία ημέρα του καλοκαιριού ήταν το Σάββατο, καθώς χθες Κυριακή μπήκαμε ημερολογιακά στο φθινόπωρο. Ένα φθινόπωρο το οποίο εισβάλλει βίαια στο μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης τις επόμενες ημέρες, με βροχές, δυνατούς ανέμους, χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις στα ορεινά τμήματα.

Ήδη ψυχρές αέριες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη κατευθύνονται προς τα κεντρικά και νοτιότερα τμήματα της Ευρώπης, οι οποίες θα φτάσουν στη χώρα μας στις αρχές της εβδομάδας. Η πτώση της θερμοκρασίας θα γίνει αισθητή από την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου, όποτε και η μέγιστη θερμοκρασία στα βόρεια και κεντρικά τμήματα θα κυμαίνεται στους 18°C έως το τέλος της νέας εβδομάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε το παρακάτω βίντεο με την πορεία των αερίων μαζών μέχρι την Τετάρτη, όπως τις καταγράφει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περίπου από τα μέσα της τρέχουσας εβδομάδας, φαίνεται ότι ψυχρότερες αέριες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη θα εισέλθουν για τα καλά στη χώρα μας, με αποτέλεσμα ο καιρός να καταστεί χειμωνιάτικος κυρίως στις πιο ορεινές περιοχές και ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα.

Τετάρτη πρωί

Σύμφωνα πάντα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, την ερχόμενη Τετάρτη θα επικρατήσουν ισχυροί βοριάδες που θα ρίξουν κατακόρυφα τον υδράργυρο, θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ενώ δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν και οι πρώτες χιονοπτώσεις για το εφετινό φθινόπωρο στις ορεινές περιοχές της Β. Ελλάδας.

Τετάρτη βράδυ

Η πτώση της θερμοκρασίας από την Τετάρτη θα είναι πολύ πιο έντονη ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα. 

Πέμπτη πρωί

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως με τα σημερινά δεδομένα ο Οκτώβριος φαίνεται πως θα δείξει τα δόντια του από τις πρώτες ημέρες, με διαδοχικές διαταραχές (κακοκαιρίες) στα Βαλκάνια διατηρώντας σε σχετικά χαμηλά επίπεδα τη θερμοκρασία, αλλά και με τη συνεχή κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών από το ύψος της Σκανδιναβίας και νοτιότερα προς την κεντρική και τη νότια Ευρώπη.

Πηγές: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Xalazi.gr, weather.gr, meteoclub

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης