«Αποτελεί ηθική μας υποχρέωση να αποδίδουμε τιμές στους νεκρούς ήρωες που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα υπηρεσίας και θυσιάστηκαν με αυταπάρνηση στο βωμό του καθήκοντος», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας κατά τα αποκαλυπτήρια του μνημείου πεσόντων Αστυνομικών στην Αργολίδα.

«Σε τέτοιες στιγμές, έχουμε όλοι αισθήματα βαθιάς συγκίνησης για αυτούς τους ανθρώπους: Η πολιτική και φυσική ηγεσία του Αστυνομίας και βεβαίως οι συγγενείς και τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Όταν χάνει κάποιος έναν δικό του άνθρωπο, ο πόνος είναι αβάσταχτος. Ξέρετε ότι έχω υπηρετήσει το εθνόσημο επί 35 χρόνια στις Ένοπλες Δυνάμεις και γνωρίζω πόσο μεγάλος είναι ο πόνος για κάποιον που, από τη μια στιγμή στην άλλη, χάνει έναν δικό του άνθρωπο», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Νίκος Τόσκας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη πρόσθεσε ότι αποτελεί ηθική υποχρέωση να αποδίδουμε τιμές στους νεκρούς ήρωες που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα υπηρεσίας, αλλά ταυτόχρονα «οφείλουμε να βελτιώνουμε διαρκώς την εκπαίδευση των αστυνομικών, να εκσυγχρονίζουμε την αστυνομία, να παρέχουμε ουσιαστική μετεκπαίδευση στο προσωπικό, ώστε να περιορίζουμε τις απώλειες. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η πολιτική μας. Θέλουμε μια αστυνομία που στέκεται δίπλα στον πολίτη και μια αστυνομία που είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το έγκλημα σε κάθε του μορφή. Μια αστυνομία που αναπροσαρμόζει τα σχέδιά της στην αέναη προσπάθεια του νόμου να προσφέρει ασφάλεια στους πολίτες σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, που βεβαίως επηρεάζεται από τις διεθνείς εξελίξεις».

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, ό,τι είναι εφικτό, παρά τους περιορισμούς. Και ξέρω ότι η δουλειά σας είναι δύσκολη και πως καθημερινά οι αστυνομικοί της πρώτης γραμμής ρισκάρουν τη ζωή τους», υπογράμμισε ο Νίκος Τόσκας κατά την ομιλία του, ο οποίος αναφέρθηκε και στο χθεσινό περιστατικό στο Γύθειο: «Είδατε πώς κινδύνεψε από τη μια στιγμή στην άλλη μια αστυνομικός να χάσει τη ζωή της. Γιατί, βλέπετε, η απόσταση μέχρι να γραφτεί μια τραγωδία είναι πολύ μικρή: αρκεί μόνο μια στιγμή!».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην εκδήλωση, που διοργάνωσε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Αργολίδας για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου πεσόντων Αστυνομικών παρευρέθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδας κ.κ. Νεκτάριος, Εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, ο Δήμαρχος Ναυπλίου Δημήτριος Κωστούρος, ο Δήμαρχος Άργους- Μυκηνών Δημήτριος Καμπόσος, ο βουλευτής Αργολίδας Ιωάννης Γκιόλας, ο βουλευτής Αργολίδας Ιωάννης Ανδριανός, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδας, Αντιστράτηγος Χρήστος Δραγατάκης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Πελοποννήσου, Ταξίαρχος Ευάγγελος Φωτόπουλος, οι Διευθυντές των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας.

Παρευρέθηκαν επίσης, περιφερειακοί Σύμβουλοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου, εκπρόσωποι Πυροσβεστικών και Λιμενικών Αρχών, o γραμματέας Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (Π.Ο.ΑΣ.Υ) Χρήστος Συνδρεβέλης, εκπρόσωποι της (Π.Ο.ΑΣ.Υ.) και της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Αργολίδας, ο Πρόεδρος και εκπρόσωποι της Ένωσης Αξιωματικών Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Αργολίδας Γεώργιος Παπαθεοφάνης, όσο και τα μέλη της Ένωσης, ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Κωνσταντίνος Βοριάς, οι Πρόεδροι των Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομών Αρκαδίας και Κορινθίας, εκπρόσωποι της Ένωσης Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Νομού Αργολίδας, εκπρόσωποι της Τοπικής Διοίκησης της Διεθνής Ένωσης Αστυνομικών (ΙΡΑ) Αργολίδας, εκπρόσωποι της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Νομού Αργολίδας, μέλη οικογενειών των Αστυνομικών που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος.

Ακολουθεί η ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα:

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ στην Αστυνομική Διεύθυνση Αργολίδας για τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου των αστυνομικών που έδωσαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, αυτών που εργάστηκαν για τη διαφύλαξη της ζωής και της περιουσίας των συνανθρώπων μας.

Σε τέτοιες στιγμές, έχουμε όλοι αισθήματα βαθιάς συγκίνησης για αυτούς τους ανθρώπους: Η πολιτική και φυσική ηγεσία του Αστυνομίας και βεβαίως οι συγγενείς και τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Όταν χάνει κάποιος έναν δικό του άνθρωπο, ο πόνος είναι αβάσταχτος. Ξέρετε ότι έχω υπηρετήσει το εθνόσημο επί 35 χρόνια στις Ένοπλες Δυνάμεις και γνωρίζω πόσο μεγάλος είναι ο πόνος για κάποιον που, από τη μια στιγμή στην άλλη, χάνει έναν δικό του άνθρωπο.

Όσα λόγια και να πούμε σε τέτοιες περιπτώσεις είναι λίγα. Και αυτό που κάνουμε σήμερα είναι το ελάχιστο απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους, σε ανθρώπους της αστυνομίας που ζουν καθημερινά με τον κίνδυνο για να εξασφαλίσουν ένα ασφαλές περιβάλλον στους πολίτες και τους επισκέπτες της πατρίδας μας. Δίνουν καθημερινά μάχη με το έγκλημα για να ζούμε σε μια χώρα ασφαλή.

Αποτελεί ηθική μας υποχρέωση να αποδίδουμε τιμές στους νεκρούς ήρωες που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα υπηρεσίας και θυσιάστηκαν με αυταπάρνηση στο βωμό του καθήκοντος. Δεν αρκεί, όμως, μόνο αυτό. Οφείλουμε όλοι, να βελτιώνουμε διαρκώς την εκπαίδευση των αστυνομικών, να εκσυγχρονίζουμε την αστυνομία, να παρέχουμε ουσιαστική μετεκπαίδευση στο προσωπικό, ώστε να περιορίζουμε τις απώλειες.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η πολιτική μας. Θέλουμε μια αστυνομία που στέκεται δίπλα στον πολίτη και μια αστυνομία που είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το έγκλημα σε κάθε του μορφή. Μια αστυνομία που αναπροσαρμόζει τα σχέδιά της στην αέναη προσπάθεια του νόμου να προσφέρει ασφάλεια στους πολίτες σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, που βεβαίως επηρεάζεται από τις διεθνείς εξελίξεις.
Η αστυνομία είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Καταγράφει πολλές και σημαντικές επιτυχίες, καταγράφει και λάθη. Οφείλουμε να αναγνωρίζουμε τα λάθη και αυτό κάνουμε.

Οφείλουμε να βελτιώνουμε το εργασιακό περιβάλλον των αστυνομικών και σε αυτό έχουμε προχωρήσει, με σειρά θεσμικών μέτρων, παρότι οι δημοσιονομικοί περιορισμοί μας υποχρεώνουν να κινούμαστε εντός αυστηρών πλαισίων.

Και πρώτος από όλους εγώ θα πω ότι αυτά που γίνονται συχνά δεν αρκούν. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, ό,τι είναι εφικτό, παρά τους περιορισμούς. Και ξέρω ότι η δουλειά σας είναι δύσκολη και πως καθημερινά οι αστυνομικοί της πρώτης γραμμής ρισκάρουν τη ζωή τους.
Είδατε χθες τι έγινε στο Γύθειο. Είδατε πώς κινδύνεψε από τη μια στιγμή στην άλλη μια αστυνομικός να χάσει τη ζωή της. Γιατί, βλέπετε, η απόσταση μέχρι να γραφτεί μια τραγωδία είναι πολύ μικρή: αρκεί μόνο μια στιγμή!

Μια κακιά στιγμή, όπως ήταν και για τους Ειδικούς Φρουρούς της ΔΙΑΣ -μιας ομάδας που αξίζει συγχαρητήρια για τη συμβολή της- Ειδικούς Φρουρούς που κατάγονταν από το χωριό εδώ της περιοχής, τον Άγιο Δημήτρη.

Αυτό το μνημείο ένα ελάχιστο δείγμα τιμής και ευγνωμοσύνης όλων μας για όσους που δεν επέστρεψαν στο τέλος της βάρδιάς τους πίσω στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Θα τους θυμόμαστε, τους τιμούμε και ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε την προσφορά της Αστυνομίας στην κοινωνία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης