Αλλάζει …ρότα, μετά την αναίρεσή του, από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπο Βουρλιώτη, το βούλευμα με τον οποίο παραπέμπονταν σε δίκη τρία μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ και έξι μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων σχετικά με την υπόθεση της πώλησης και επαναμίσθωσης των 28 ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου την περίοδο 2013-2014.

Το παραπεμπτικό βούλευμα που είχε συναντήσει την έντονη δυσφορία των ευρωπαίων δανειστών και αποτέλεσε «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις του πρόσφατου Γιούρογκρουπ για την εκταμίευση της δόσης, βρίσκεται ένα βήμα πριν την οριστική αναίρεσή του από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου που θα αποφασίσει αν θα γίνει ή όχι …παρελθόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βασικός άξονας των αντιρρήσεων που έχουν προκληθεί, μετά τη δημοσιοποίηση του βουλεύματος, είναι το γεγονός πως ήδη είχε ψηφιστεί διάταξη με την οποία υπήρχε ακαταδίωκτο για τα μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων όπως είχε συμβεί παλαιότερα και για τα μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης άσκησε το πρωί αναίρεση στο εν λόγω βούλευμα, κρίνοντας ότι δεν ήταν επαρκώς αιτιολογημένο και στηρίχθηκε σε εσφαλμένη εφαρμογή ποινικής διάταξης. Είχε προηγηθεί σχετική αίτηση από τους δικηγόρους Αλ. Λυκουρέζο, Ι. Γιαννίδη και Ν. Πατεράκη με την οποία ζητούσαν να αναιρεθεί το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που έδειχνε το εδώλιο του κατηγορουμένου στους έξι εμπειρογνώμονες του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. για απιστία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και στα τρία τρία μέλη του Δ.Σ. του Ταμείου για πλημμεληματική υπεξαίρεση στην υπηρεσία.

Ο κ. Βουρλιώτης άσκησε την αναίρεση καθώς έκρινε πως το βούλευμα πάσχει λογω «έλλειψης αιτιολογίας» αλλά και λόγω «εσφαλμένης εφαρμογής ποινικής διάταξης». Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρεται προφανώς στη διάταξη του άρθρου 192 § 8 του Ν. 4389/2016, δυνάμει του οποίου:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι εμπειρογνώμονες, τα μέλη Συμβουλίων Εμπειρογνωμόνων ή τα μέλη άλλων γνωμοδοτικών οργάνων της εταιρείας και των άμεσων θυγατρικών της δεν υπέχουν αστική ή ποινική ευθύνη για γνωμοδοτήσεις τους, εφόσον οι τελευταίες έχουν συνταχθεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες ή τα οριζόμενα στους εσωτερικούς κανονισμούς και τα καταστατικά τους, γεγονός που τεκμαίρεται αν έχει ακολουθήσει θετικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου». Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση είχε ακολουθήσει τέτοιος θετικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΣ 1204/2014).

Η αναίρεση αφορά και το αδίκημα της υπεξαίρεσης εκ μέρους των τριών μελών του Δ.Σ. του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. Οι συνήγοροι είχαν προβάλλει το επιχείρημα ότι δεν νοείται καν αποστέρηση του Ελληνικού Δημοσίου του ποσού των τόκων που προέκυψαν από την τραπεζική τοποθέτηση του συμβατικού τιμήματος, καθώς το συγκεκριμένο ποσόν πιστώθηκε στον κύριο τραπεζικό λογαριασμό του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης