Προ των πυλών είναι η επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, αφού έχει ήδη ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών ότι θα γίνει μέσα στον Ιούνιο, με σκοπό την αποφυγή της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης ιδιοκτητών ακινήτων Αρκαδίας Γεώργιο Ορφανό αυτός δεν είναι ενιαίος φόρος αφού στην ουσία συνοψίζει μόνο δύο φόρους (το χαράτσι της ΔΕΗ και το φόρο της μεγάλης ακίνητης περιουσίας), την ίδια στιγμή που ένα ακίνητο βαραίνουν 70 έμμεσοι και άμεσοι φόροι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βέβαια είναι μια καλή αρχή ώστε να δούμε κάποια στιγμή μελλοντικά την ύπαρξη ενός ή δύο φόρων. Στην παρούσα φάση ο συγκεκριμένος φόρος θα έχει ευρύτατη βάση καθώς θα περιλαμβάνει όλα τα ακίνητα, οπουδήποτε και αν βρίσκονται και έτσι θα εξομαλυνθούν λίγο τα πράγματα.

Ένα ιδιαίτερα δύσκολο θέμα είναι η φορολόγηση των αγροτεμαχίων, τα οποία θα περιλαμβάνονται σε αυτόν τον φόρο.

Ένα ερώτημα που έχει δημιουργηθεί είναι αν θα έχουμε αφορολόγητο όριο ή όχι. Σύμφωνα με τον κ. Ορφανό δεν θα πρέπει να υπάρχει γιατί τα ακίνητα δεν έχουν καμία σχέση με τον ιδιοκτήτη τους, ο οποίος φορολογείται έτσι και αλλιώς με την δήλωση εισοδήματος του. Τη χαρακτήρισε μάλιστα ‘αντισυνταγματική ενέργεια’.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων οι οποίοι πανικόβλητοι λόγω της υφιστάμενης οικονομικής κατάστασης σπεύδουν να πουλήσουν ένα ακίνητο και μάλιστα σε εξευτελιστική τιμή. Όσον αφορά στις τιμές των ακινήτων δεδομένου ότι οι τράπεζες δεν παρέχουν δάνεια και πολλοί πωλούν αλλά κανένας δεν αγοράζει, ο κ. Ορφανός συμβούλεψε τους ιδιοκτήτες να μην προβαίνουν σε βιαστικές πωλήσεις, αλλά να κάνουν υπομονή περίπου δύο χρόνια.

Από την άλλη όμως θα πρέπει να καταλάβουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές οικογένειες και να μειώσουν τα ενοίκια κατά 30%, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης