Βίντεο – φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης
Το σύστημα κακοκαιρίας «Νεφέλη» από νωρίς το πρωί της Τρίτης κλιμακώνεται, «δίνοντας» βροχές και καταιγίδες τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες πόλεις στην περιφέρεια.
Το σύστημα κακοκαιρίας «Νεφέλη» από νωρίς το πρωί της Τρίτης κλιμακώνεται, «δίνοντας» βροχές και καταιγίδες τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες πόλεις στην περιφέρειαΒροχοπτώσεις σημειώνονται σε όλο το Λεκανοπέδιο, ενώ η κακοκαιρία αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ώρες.
Λόγω της βροχής, τα οχήματα κινούνται στους δρόμους με εξαιρετικά χαμηλές ταχύτητες, δημιουργώντας μποτιλιάρισμα σε κεντρικές οδικές αρτηρίες.
Σύμφωνα με την πρόγνωση των μετεωρολόγων, τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά τουλάχιστον έως την προσεχή Πέμπτη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΜΥ, θα επηρεαστούν:

1. Σήμερα Τρίτη (26-6-2018) τα νησιά του Ιονίου, τα ηπειρωτικά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), οι Σποράδες, η Εύβοια, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν πρόσκαιρα οι Κυκλάδες και η Κρήτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

2. Την Τετάρτη (27-6-2018): α) τα ηπειρωτικά, οι Σποράδες, η Εύβοια, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, β) κατά διαστήματα τα νησιά του Ιονίου και πιθανόν οι Κυκλάδες και η Κρήτη.

3. Την Πέμπτη (28-6-2018) η Μακεδονία, η Θράκη, τα νησιά του βόρειου Αιγαίου, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά, η δυτική Πελοπόννησος, τα νησιά του Ιονίου και πιθανόν πρόσκαιρα η Θεσσαλία.
To σύστημα κακοκαιρίας «Νεφέλη» ήδη χτυπάει τη χώρα μας, ενώ, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, οι έντονες βροχές και καταιγίδες είναι πιθανόν να συνοδευτούν σε ορισμένες περιοχές από επικίνδυνη / ακραία εκδήλωση καιρικών φαινομένων.
Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται η χαλαζόπτωση αλλά και η έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα.
Ύψος βροχόπτωσης (μεσημέρι Τρίτης)
Ύψος βροχόπτωσης (μεσημέρι Τετάρτης)
Δείτε παρακάτω εικόνες από τα νότια προάστια της Αθήνας:
Πλάνα από παραλιακή
Πλαζ Βουλιαγμένης
Πλάνα από την πλαζ Βουλιαγμένης:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Πλάνα από τον δρόμο προς Αστέρα Βουλιαγμένης:

Ο καιρός σήμερα

Ραγδαία επιδείνωση με έντονα έως επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα προβλέπονται για σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Αναλυτικά, από τις πρώτες πρωινές ώρες θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες αρχικά στη δυτική Ελλάδα, με γρήγορη επέκταση των φαινομένων κατά τη διάρκεια της ημέρας στα ανατολικότερα και βορειότερα ηπειρωτικά τμήματα. Επικίνδυνα / ακραία καιρικά φαινόμενα πιθανόν να εκδηλωθούν στην κεντρική και τοπικά στην ανατολική Στερεά Ελλάδα, στη Θεσσαλία, στην κεντρική και σε μέρος της ανατολικής Μακεδονίας αλλά και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και στη Θράκη.

Ραγδαία επιδείνωση με έντονα έως επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα προβλέπονται για σήμεραΣτην Πελοπόννησο, τη δυτική Στερεά Ελλάδα, την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία και στα νησιά του Ιονίου θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες πιθανόν έντονες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το απόγευμα και τη νύχτα τα φαινόμενα θα επηρεάσουν τις Κυκλάδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, την Κρήτη και τοπικά τα Δωδεκάνησα. Από αργά τη νύχτα ο καιρός σταδιακά θα παρουσιάσει σχετική βελτίωση στη νότια Ελλάδα, με τα φαινόμενα να εκδηλώνονται με ένταση στην κεντρική και βόρεια και βορειοανατολική Ελλάδα και τοπικά στα δυτικά.
Υετός την Τρίτη


(Σήμερα η «Νεφέλη» ενισχύεται δίνοντας κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα. Τα ισχυρότερα φαινόμενα εντοπίζονται στη Θεσσαλία, στις Σποράδες, στην Εύβοια, στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο και σταδιακά στη Βόρεια Ελλάδα, στην ανατολική Στερεά, στην Πελοπόννησο και στις Κυκλάδες. Στον παραπάνω χάρτη επισημαίνονται οι περιοχές που δέχονται από χθες τα ισχυρότερα φαινόμενα)

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από ανατολικές – βορειοανατολικές διευθύνσεις με τάση ενίσχυσης το πρωί προς μεσημέρι στα 6 με 7 Μποφόρ, ενώ στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο αρχικά από βόρειες διευθύνσεις και στη συνέχεια από νότιες – νοτιοδυτικές διευθύνσεις έως 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με εξαίρεση τα ανατολικά και νότια.

(Στον παρακάτω χάρτη μπορείτε να δείτε προειδοποιήσεις έντονων φαινομένων για την ελληνική επικράτεια)

Αττική:

Τοπικές βροχές και καταιγίδες αναμένονται τις πρωινές ώρες στα δυτικά και τοπικά στα βόρεια του νομού. Περαιτέρω επιδείνωση κατά τη διάρκεια της ημέρας και προς το μεσημέρι με γενικευμένες βροχοπτώσεις και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται σε ολόκληρο τον νομό με διαστήματα παύσεων κατά τόπους. Το απόγευμα και τη νύχτα ο καιρός θα επιδεινωθεί εκ νέου με γενικευμένες βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στα νότια – κεντρικά, τοπικά στα δυτικά και ανατολικά του νομού.

Τα φαινόμενα δεν αποκλείεται να έχουν ιδιαίτερα έντονο χαρακτήρα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πρόσκαιρη βελτίωση θα σημειωθεί το ξημέρωμα της Τετάρτης. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε πτώση.

Τα χαρακτηριστικά του καιρού στην Αττική:

Θεσσαλονίκη:

Άστατος καιρός από τις πρωινές ώρες αναμένεται στη Θεσσαλονίκη, με σποραδικές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα ενταθούν από το μεσημέρι και μετά, με πιθανότητα τοπικά τα φαινόμενα να χαρακτηριστούν έως επικίνδυνα με συνοδεία χαλαζόπτωσης. Τα φαινόμενα θα εκδηλωθούν στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας αλλά και της νύχτας. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις έως 4 μποφόρ. Το απόγευμα και τη νύχτα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία σε πτώση.

Τα χαρακτηριστικά του καιρού στη Θεσσαλονίκη:


Ο καιρός της Τετάρτης και της Πέμπτης 

Την Τετάρτη  η «Νεφέλη» θα συνεχίσει να επηρεάζει κυρίως το Ιόνιο και τα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, ενώ βροχές και σποραδικές καταιγίδες ενδέχεται να εκδηλωθούν και στην Κρήτη. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα, με εξαίρεση το νοτιοανατολικό Αιγαίο, όπου θα φτάσει τους 28-30 βαθμούς.

Την Πέμπτη τα έντονα φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν στη Βόρεια Ελλάδα και στο Αιγαίο, ενώ μέχρι το βράδυ θα εξασθενήσουν.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση την Παρασκευή 29 Ιουνίου.

Δείτε τα χαρακτηριστικά του καιρού για τις επόμενες ημέρες σε μεγάλες πόλεις της χώρας:

Πάτρα:

Άμφισσα:

Χαλκίδα:

Λαμία:

Καλαμάτα:

Λάρισα: 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ LIVE ΑΠΟ ΚΑΜΕΡΕΣ ΤΙΣ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

 Πηγές: Μeteoclub, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, weather, livecameras
Eπιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης