Φως στα σκοτεινά σημεία μιας από τις πιο άγριες δολοφονίες που έχουν σημειωθεί την τελευταία δεκαετία στην Καλαμάτα, εκείνης του επιχειρηματία Παναγιώτη Γυφτέα το Φεβρουάριο του 2011, αναμένεται να ρίξει το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο, όπου παραπέμφθηκε η υπόθεση ύστερα από 7 και πλέον χρόνια.

Στα χέρια των Αρχών βρίσκεται μόνο ένας 51χρονος που κατηγορείται ως ηθικός αυτουργός, ενώ οι φυσικοί δράστες της δολοφονίας, αν και έχουν ταυτοποιηθεί τα στοιχεία τους, δεν έχουν συλληφθεί και εκτιμάται ότι έχουν διαφύγει από τη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 51χρονος που είχε συλληφθεί τα προηγούμενα χρόνια και κρατείται για άλλες υποθέσεις, κατηγορείται ως ηθικός αυτουργός για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, ως ηθικός αυτουργός για ληστεία με ιδιαίτερη σκληρότητα και για διακεκριμένη κλοπή.

Αρχικά η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας, όμως το δικαστήριο δήλωσε αναρμόδιο λόγω της ανθρωποκτονίας και παρέπεμψε την υπόθεση στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο. Το επόμενο διάστημα ο εισαγγελέας Εφετών Καλαμάτας αναμένεται να ορίσει την ημερομηνία εκδίκασης, καθώς και αν θα γίνει στο ΜΟΔ Κυπαρισσίας ή στο ΜΟΔ Γυθείου.

Φρικτός θάνατος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 46χρονος επιχειρηματίας, Παναγιώτης Γυφτέας, ο οποίος μόλις τα προηγούμενα χρόνια είχε επιστρέψει από το εξωτερικό, στις 28 Φεβρουαρίου 2011 βρέθηκε άγρια δολοφονημένος στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του, ακινητοποιημένος με χειροπέδες και κολλητική ταινία, με πολλαπλά χτυπήματα κυρίως στο κεφάλι, στην αγροτική περιοχή Αγριώματα στα Γιαννιτσάνικα Καλαμάτας.

Σόκαρε το γεγονός ότι ο 46χρονος, πατέρας δύο ανήλικων παιδιών, έπεσε θύμα ενέδρας ελάχιστα μέτρα από την είσοδο του σπιτιού του.

Η Αστυνομία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι λίγο πριν από την είσοδο του σπιτιού του οι δράστες τού έκλεισαν με αυτοκίνητο το δρόμο και τον αιφνιδίασαν. Εκτιμούσαν δε ότι κάτι είχε που δεν τους έδινε ο άτυχος 46χρονος και η κατάσταση ξέφυγε, καθώς λόγω της προσωπικότητας και της σωματικής του διάπλασης κρίθηκε σίγουρο ότι το θύμα αντιστάθηκε σθεναρά και πάλεψε μέχρις εσχάτων με τους δολοφόνους του.

Οι διαπιστώσεις της ιατροδικαστού σόκαραν, καθώς αναγνώρισε πάρα πολλά χτυπήματα με σιδερολοστό ή σιδερογροθιά στο κεφάλι του θύματος, όπου πιθανότατα κάποιοι τον κρατούσαν και ένας χτυπούσε. Η τραγική ειρωνεία είναι πως όλα τα στοιχεία συγκλίνουν πως όταν οι δολοφόνοι έκλεισαν το σωματώδη άντρα στον πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου του, ήταν ακόμα ζωντανός και παρά τα σοβαρότατα τραύματά του, επιχείρησε να φωνάξει και να το ανοίξει. Κανείς, όμως, στη γειτονιά δεν άκουσε το παραμικρό.

Ηθικός αυτουργός

Ένα χρόνο μετά, το Φεβρουάριο του 2012, από την Εισαγγελία Καλαμάτας εκδίδονται εντάλματα σύλληψης. Ένα για 51χρονο Μεσσήνιο, φίλο του θύματος, που τότε είχε συλληφθεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση διακίνησης ναρκωτικών σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης, στον οποίο αποδιδόταν ο ρόλος του ηθικού αυτουργού, και ενός Ελληνορωσοπόντιου, ο οποίος κατηγορείται ως φυσικός αυτουργός της δολοφονίας. Στην υπόθεση θεωρείται ότι εμπλέκονται άλλα τρία άτομα.

Το Μάιο του 2012 στην Αττική εξαρθρώθηκαν δύο πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις, ύστερα από πολύμηνες έρευνες του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, οι οποίες «πουλούσαν προστασία» σε καταστήματα και επιχειρήσεις σε διάφορες περιοχές της Αττικής.
Στις συνομιλίες που είχαν καταγραφεί τότε για την παρακολούθηση των δύο ομάδων υπήρχαν τουλάχιστον δύο αναφορές στην ανθρωποκτονία του Γυφτέα από τον αρχηγό της μίας. Μάλιστα, τότε είχε ανακοινωθεί ότι και από τη έρευνα στα σπίτια των συλληφθέντων είχαν προκύψει αξιοποιήσιμα στοιχεία για αυτή την υπόθεση δολοφονίας.

Από τις συνομιλίες και του 51χρονου «φίλου» του θύματος κατά την υπόθεση που οδήγησε στη δική του σύλληψη, είχε προκύψει ότι οι φυσικοί δράστες του εγκλήματος, παίρνοντας εντολές από τον 51χρονο, είχαν επιχειρήσει και μερικές ημέρες νωρίτερα να στήσουν καρτέρι στον άτυχο επιχειρηματία, χωρίς όμως να τα καταφέρουν, μιας και αυτός αιφνιδίως είχε αλλάξει το πρόγραμμά του, με αποτέλεσμα να επιχειρήσουν εκ νέου, και αυτή τη φορά επιτυγχάνοντας το σκοπό τους, στο τέλος Φεβρουαρίου.
Φως σε όλα αυτά τα σκοτεινά σημεία και στους ακριβείς λόγους για τους οποίους έγινε η στυγνή δολοφονία αναμένεται να ρίξει η παρουσίαση των στοιχείων κατά την εκδίκαση της υπόθεσης.

Πηγή: tharrosnews.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης