Οι κάτοικοι του Δήμου Αλίμου κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα κατά του ΤΑΙΠΕΔ για την εκχώρηση της Μαρίνας Αλίμου σε επενδυτές.

Με μια σειρά αυθαίρετων πράξεων και νομοθετικών πρωτοβουλιών και χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε διαβούλευση ή έστω ενημέρωση στους κατοίκους, το ΤΑΙΠΕΔ σε συνεργασία με τον Δήμο Αλίμου αιφνιδίασε τους κάτοικους της περιοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο συγκεκριμένα καταγγέλλουν: 

Τις ημέρες των διακοπών, τον Αύγουστο του ’18 ανέτρεψαν με το Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ ΦΕΚ ΑΑΠ 172 2018) το καθεστώς της Μαρίνας που ίσχυε εδώ και 15 χρόνια και το οποίο προέβλεπε τη ΜΙΣΗ δόμηση (9.000 τ.μ.) από αυτή που επιβάλλεται σήμερα.

Σε όλη την έκταση της μαρίνας (227 περίπου στρέμματα) προβλέπεται δόμηση περίπου 19.000 τ.μ. Μιλάμε δηλαδή για 20 τετραώροφες πολυκατοικίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ύψος των κτηριακών αυτών όγκων θα προσμετράται όχι από το φυσικό έδαφος αλλά από το διαμορφωμένο έδαφος (το μπαζωμένο δηλαδή), με αποτέλεσμα το ύψος των κτηρίων αυτών να φτάνει τα 16,5 μέτρα.

Το συμπαγές αυτό υψηλό τοίχος θα δημιουργήσει ένα φράγμα για τον φυσικό αερισμό του δήμου αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια προβλέπεται η χρήση ελικοδρομίου, υδατοδρομίου, πύργος ελέγχου 12 μέτρων καθώς και δεξαμενές καυσίμων και αποβλήτων.

Όλα αυτά, μερικά μέτρα από την πλαζ και την παιδική χαρά σε έκταση μόλις δύο στρεμμάτων.

Ο υπερδιπλασιασμός της δόμησης, η μείωση του πρασίνου και η καταστροφή του υπάρχοντος περιβάλλοντος υπέρ της αλόγιστης δόμησης δεν τεκμηριώνονται και συνεπώς παραβιάζονται οι αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης το γεγονός πως εκδόθηκε άδεια λειτουργίας της Μαρίνας Αλίμου χωρίς προηγουμένως να έχει εγκριθεί σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων –ΜΠΕ με στόχο α. Την παράκαμψη της σημαντικότατης διαδικασίας της διαβούλευσης με το ενδιαφερόμενο κοινό- δηλαδή τους κατοίκους και β. τη δημιουργία τετελεσμένων.

Δείγμα του τι προηγήθηκε στη συναλλαγή του ΤΑΙΠΕΔ με τον δήμαρχο του Αλίμου είναι το εξής: Ο δήμος παραιτήθηκε από τα ένδικα μέσα που ο ίδιος είχε ασκήσει κατά της παρανόμως χορηγηθείσης άδειας λειτουργίας της Μαρίνας.

Στη συνέχεια ακόμη πιο προκλητικά υπέγραψε ο κ. δήμαρχος με το ΤΑΙΠΕΔ σύμφωνο συνεργασίας με το οποίο αποδέχεται να μη προσφύγει σε ένδικα μέσα ποτέ έναντι αυτονοήτων ανταλλαγμάτων, δηλαδή να πληρώνει η Μαρίνα δημοτικά τέλη και να διατηρηθεί το εκεί ευρισκόμενο δημοτικό κολυμβητήριο.

Οι πολίτες του Αλίμου αλλά και των όμορων δήμων καλούν τους κατοίκους του λεκανοπεδίου να προστατέψουν το περιβάλλον, να εμποδίσουν με κάθε νόμιμο τρόπο όσους αποφάσισαν ερήμην τους να οδηγήσουν σε ασφυξία την περιοχή. Μια περιοχή που σε πολύ λίγο καιρό θα βρεθεί ανάμεσα σε δυο φαραωνικά εργοτάξια που θα αλλάξουν αποφασιστικά τη ζωή τους. Οι κάτοικοι δεν λένε όχι σε όλα, δεν λένε όχι στη λελογισμένη ανάπτυξη της Μαρίνας. Λένε όχι στο παράλογο τοίχος που θα υψωθεί και στα χιλιάδες  παράνομα κυβικά μέτρα τσιμέντου. Οι δημότες καλούν σε μια ακόμη συγκέντρωση τους συμπολίτες τους και κάθε ενδιαφερόμενο για το περιβάλλον  την Τρίτη 21 Μαΐου 2019 στις 19.00 στο θεατράκι δίπλα στη μεγάλη παιδική χαρά της ακτής.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης