Μόλις τέσσερις στους 10 επαγγελματίες (40%) είναι σε θέση σήμερα να καταβάλουν μηνιαίως τις εισφορές τους στον ΟΑΕΕ, σύμφωνα με το Βιομηχανικό Επιμελητήριο, και γι’ αυτό ζητούν τη δημιουργία ενός ευνοϊκότερου συστήματος ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι τουλάχιστον ένας στους τρεις επιτηδευματίες (ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις) έχουν προχωρήσει σε διακοπή εργασιών τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ η ρύθμιση «Νέα Αρχή» του υπουργείου εργασίας-προβλέπει 30 δόσεις- δεν έχει φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Μάλιστα, υπολογίζεται ότι το 28% όσων εντάχθηκαν στη ρύθμιση αυτή την έχει εγκαταλείψει, ενώ 30% των ασφαλισμένων είναι χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των ανασφάλιστων ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ σε όλη τη χώρα ανέρχεται, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στους 372.000, ενώ αν το μέγεθος αυτό πολλαπλασιαστεί επί τρία, δεδομένου ότι πρόκειται για οικογένειες, ο αριθμός των ανασφάλιστων αγγίζει το 1 εκατομμύριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο αυτό, το Βιομηχανικό Επιμελητήριο ζητά τη βελτίωση της «Νέας Αρχής» ώστε να καταφέρουν οι επιχειρήσεις να επιβιώσουν αλλά και ο ΟΑΕΕ που αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας.
Μέτρα

Έτσι, ζητάει να ληφθούν τα εξής μέτρα:

-Κεφαλαιοποίηση (πάγωμα) των παλαιών οφειλών, δίνοντας στον οφειλέτη τη δυνατότητα αποπληρωμής μετά το 2014. Με την κεφαλαιοποίηση θα παρέχεται η δυνατότητα στον ασφαλισμένο, τουλάχιστον για την περίοδο 2013-2014, να πληρώνει μόνο τις τρέχουσες εισφορές του. Με αυτόν τον τρόπο οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ θα μπορούν να συνεχίσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και παράλληλα να διατηρήσουν το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τόσο για τους ίδιους όσο και για τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη της οικογένειας τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Να μην αποκλειστούν επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί σε προηγούμενες ρυθμίσεις και μάλιστα ήταν συνεπείς.

-Να καθιερωθούν μικρές σε ύψος δόσεις και να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων προκειμένου να καταστεί δυνατή η αποπληρωμή των χρεών από μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης