Συνολικά τρεις αστυνομικοί, ο ένας σε βασικό ρόλο και οι άλλοι δύο ως περιφερειακά μέλη, εμπλέκονται σε κυκλώματα εκβιαστών που πουλούσαν «προστασία» και είχαν συγκροτήσει τρεις πολυμελείς συμμορίες που εξαρθρώθηκαν από την Ασφάλεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αρχές συνέλαβαν συνολικά 21 άτομα, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 76 ατόμων, εκ των οποίων οι 37 ως βασικά μέλη και οι 39 ως περιφερειακάΕιδικότερα, στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης συνελήφθησαν 21 μέλη -μεταξύ των οποίων και τα αρχηγικά- τριών συμμοριών που εκβίαζαν και «παρείχαν προστασία» σε καταστηματάρχες. Για την υπόθεση των συμμοριών της νύχτας σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 76 ατόμων, εκ των οποίων τα 37 ως βασικά μέλη και τα 39 ως περιφερειακά

Τα μέλη των συμμοριών δραστηριοποιούντο στους εκβιασμούς και παρείχαν προστασία σε 150 τουλάχιστον καταστήματα (καφετέριες, εστιατόρια, νυχτερινά κέντρα κ.α.)  σε διάφορες περιοχές της Αττικής (ανάμεσα στις οποίες το Κολωνάκι, το Γκάζι, το Ψυρρή, ο Κεραμεικός, η Κηφισιά, η Ν. Ερυθραία, η Γλυφάδα, το Ελληνικό, το Παγκράτι, του Ζωγράφου, ο Βύρωνας, η Δάφνη, ο Ν. Κόσμος, η Αγ. Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, οι συμμορίες δρούσαν με τη λογική «παίρνουμε λίγα από πολλούς» και σε καθένα από τα καταστήματα που είχαν υπό την εποπτεία τους, επέβαλλαν «χαράτσι» προστασίας που κυμαινόταν από 300 έως 500 ευρώ τον μήνα (σ.σ.: τα κέρδη της επομένως μηνιαίως εκτιμώνται στα 45.000 με 75.000 ευρώ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η αστυνομία, σκοπός των συμμοριών -οι οποίες δραστηριοποιούντο τουλάχιστον από το 2014-  ήταν να εκβιάζουν τους ιδιοκτήτες καταστημάτων, που λειτουργούσαν σε διάφορες περιοχές της Αττικής, απειλώντας τόσο τους ίδιους όσο και τις επιχειρήσεις τους και να απαιτούν διάφορα χρηματικά ποσά, με το πρόσχημα της «παροχής προστασίας» στα καταστήματά τους. Επίσης ορισμένα από τα μέλη προέβαιναν σε καθημερινή βάση, στη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών, κυρίως κοκαΐνης, ενώ αναλάμβαναν ξυλοδαρμούς επ’ αμοιβή .

Ο ρόλος των αστυνομικών

Κατά την αστυνομική επιχείρηση συνελήφθησαν 21 άτομα, ενώ αναζητούνται 55 άτομα εκ των οποίων, μέχρι στιγμής, έχουν ταυτοποιηθεί τα 22: Πρόκειται για δεκαπέντε Έλληνες ηλικίας από 22 έως 60 ετών, τρεις Ελληνίδες ηλικίας 32, 45 και 54 ετών και τέσσερις υπήκοοι Αλβανίας ηλικίας 32, 32, 39 και 47 ετών.

«Εγκέφαλος» της πρώτης συμμορίας φέρεται να είναι ένας εκπαιδευτής πολεμικών τεχνών, της δεύτερης ένας Έλληνας και ένας υπήκοος Αλβανίας, ενώ στην τρίτη, ηγετικό ρόλο είχαν τρία άτομα. Από τους αστυνομικούς που εμπέκονται, ο ένας φέρεται να δρούσε ως εισπράκτορας ενώ οι άλλοι ενημέρωναν το κύκλωμα για τις κινήσεις και τις έρευνες των Αρχών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αρκετοί από τους εμπλεκόμενους έχουν απασχολήσει στο παρελθόν τις αρχές για παρόμοια αδικήματα ενώ ορισμένοι εξ αυτών σχετίζονταν με τη δράση της επονομαζόμενης «μαφίας της Ηλιούπολης» που εκβίαζε εκατοντάδες καταστηματάρχες τη δεκαετία του ‘90

Στην κατοχή των συλληφθέντων και σε έρευνες σε σπίτια βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 22.250 ευρώ, ένα πιστόλι, 140 φυσίγγια, δύο αλεξίσφαιρα γιλέκα, ένα πιστόλι κρότου, σιδερογροθιές, μαχαίρια, αναβολικά χάπια, μικροποσότητες κάνναβης, ασύρματοι, κινητά τηλέφωνα κλπ.

Όπως διαπιστώθηκε, οι ανωτέρω συμμορίες συνεργάζονταν μεταξύ τους, μοίραζαν τις περιοχές δραστηριοποίησης και τα καταστήματα στα οποία παρείχαν προστασία, ενώ είχαν μέλη τα οποία ενεργούσαν από κοινού κατά την προσέγγιση των καταστηματαρχών και την είσπραξη της «προστασίας».

Πρόκειται για ιδιαίτερα βίαια άτομα, που δεν δίσταζαν να επιτεθούν, να ξυλοκοπήσουν και να προκαλέσουν επικίνδυνες σωματικές βλάβες, με τη χρήση αντικειμένων (σιδερογροθιές), ακόμα και για ασήμαντους λόγους.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης