Την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά πανεπιστήμια περιγράφει με μελανά χρώματα σε αναλυτικό άρθρο του το πρακτορείο Bloomberg, θίγοντας μεταξύ άλλων το «ψαλίδι» στον προϋπολογισμό για την Παιδεία, την ανεργία, αλλά και τη μετανάστευση των νέων, που φαντάζει σαν τη μοναδική διέξοδο από τη βαλτωμένη ελληνική οικονομία.

«Στα πανεπιστήμια της Αθήνας, της πόλης όπου δίδασκε ο Πλάτωνας και σπούδαζε ο Κικέρωνας, οι τοίχοι είναι καλυμμένοι με αναρχικά συνθήματα, αδέσποτα σκυλιά τρέχουν στους διαδρόμους και οι φοιτητές κάνουν μαθήματα Σουηδικών, με στόχο να μεταναστεύσουν» αναφέρει το άρθρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα έχει πληγεί από την ύφεση και τα μέτρα λιτότητας. Το ”ψαλίδι” στον προϋπολογισμό κατά 23% από το 2009 σημαίνει ότι τα κτήρια δεν έχουν θέρμανση, οι μισθοί έχουν ισοπεδωθεί και οι νεοπροσλαμβανόμενοι περιμένουν πάνω από έναν χρόνο για να αναλάβουν καθήκοντα. Οι φοιτητές δεν ελπίζουν τίποτα, καθώς η ανεργία στους νέους ξεπερνά το 50%» προστίθεται.

Η ανώτατη εκπαίδευση σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα θεωρείται το μέσο, ώστε μια οικονομία να γίνει πιο παραγωγική. Ωστόσο, όπως αναφέρει το Bloomberg, οι συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή ωθούν την πλειονότητα των φοιτητών να καταστρώνουν σχέδιο φυγής από την πατρίδα τους για τα επόμενα 15 – 20 χρόνια.

Όπως αναφέρει μια 20χρονη φοιτήτρια της Νομικής, η Νάνσυ Αθανασοπούλου, η οποία μαθαίνει Σουηδικά με σκοπό να μεταναστεύσει, στην τάξη της από τους 20 φοιτητές μόνον οι 3 σκέφτονται να μείνουν στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια, αναλύεται το πώς τα ελληνικά πανεπιστήμια συνδέονται ιστορικά με την ανατροπή της Χούντας τη δεκαετία του ΄70. Τα πανεπιστήμια ήταν ο μόνος φυσικός χώρος, όπου μπορούσαν να εκφραστούν αριστερές, «ανατρεπτικές» ιδέες και θεωρίες. Σήμερα, όπως λέει ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Δημήτρης Σωτηρόπουλος, οι φοιτητές παίζουν ενεργό ρόλο στη διοίκηση των πανεπιστημίων, ενώ έχουν λόγο ακόμη και στο ποιος ορίζεται πρύτανης.

Όλα αυτά γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τα πολιτικά κόμματα, που χρησιμοποιούν τις φοιτητικές παρατάξεις και νεολαίες.

Μολονότι η Ελλάδα κατέχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά νέων που φοιτούν σε πανεπιστήμια (43%), μόνον το 18% αυτών καταφέρνει να αποφοιτήσει, ποσοστό που είναι και το χαμηλότερο στην Ευρώπη.

Το πρακτορείο αναφέρει και την απαγόρευση επέμβασης αστυνομικών δυνάμεων μέσα στους χώρους των πανεπιστημίων. Το άσυλο είναι μια κληρονομιά του παρελθόντος, λέει ο κ. Σωτηρόπουλος. Τώρα που ο σχετικός νόμος έχει ανατραπεί, οι κοσμήτορες μπορούν να καλέσουν στην αστυνομία, ωστόσο, επειδή οι ίδιοι εκλέχθηκαν από τους φοιτητές, διστάζουν να πάρουν μια τέτοια πρωτοβουλία.

Η μέχρι πρότινος υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, υπεραμύνεται της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που πέρασε τον Αύγουστο. «Αυτό που θέλουμε να δούμε, είναι την κατάταξη των ελληνικών πανεπιστημίων στα καλύτερα της Ευρώπης» αναφέρει.

Ωστόσο, η οικονομική κρίση και το «μπλόκο» των φοιτητών στις τελευταίες φοιτητικές εκλογές έκαναν τις όποιες μεταρρυθμίσεις ανέφικτες, απαντά ο καθηγητής Σωτηρόπουλος. Οι κοσμήτορες, όπως λέει, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να επιβάλουν αυτές τις αλλαγές.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Πλάντζο, αναπληρωτή καθηγητή ιστορίας και αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, η προσπάθεια να ξεκινήσει μεταρρύθμιση εν μέσω της κρίσης αποδεικνύεται μάταιη. Ο κ. Πλάντζος έκανε το διδακτορικό του στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «εδώ στην Ελλάδα, δεν μπορούμε να γίνουμε Οξφόρδη και Κέμπριτζ. Πρέπει πρώτα να πληρώσουμε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού…».

Πηγή φωτογραφίας: ΚostasTsironis / Bloomberg

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης