Το ανοιχτό επί πολλά έτη ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα απασχολεί τα γερμανικά Μέσα εν όψει Brexit. Όπως υπογραμμίζει άρθρο που δημοσιεύθηκε στην «Die Welt» με τίτλο «Brexit έναντι μαρμάρινης ζωοφόρου», η Ελλάδα θα μπορούσε να απαιτήσει από τη Μεγάλη Βρετανία την επιστροφή των Μαρμάρων.  Σύμφωνα με την εφημερίδα, βάσει των κανονισμών της Ε.Ε., το «διαζύγιο» της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλια όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε., άρα και από το ελληνικό

«Θα ήταν το αίσιο τέλος μιας ιστορίας χωρίς τέλος» σημειώνει η εφημερίδα, υπενθυμίζοντας ότι ο λόρδος Έλγιν απέσπασε γλυπτά και θραύσματα από τον Παρθενώνα «υπό αμφίβολες συνθήκες», για να τα πουλήσει το 1816 στο Βρετανικό Μουσείο, όπου εκτίθενται μέχρι σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, η «Die Welt» εκτιμά ότι «με τη σχεδιαζόμενη αποχώρηση της Μ. Βρετανίας, οι Έλληνες θεωρούν ότι έφτασε η ώρα για να επαναφέρουν στην Αθήνα αυτό το πολύτιμο έργο τέχνης».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, βάσει των κανονισμών της Ε.Ε., το «διαζύγιο» της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλια όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε., άρα και από το ελληνικό. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η Ελλάδα για να πει το «ναι» θα μπορούσε να διαπραγματευτεί το ζήτημα της επιστροφής των Μαρμάρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι αναφέρει ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Δράσης για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

Η γερμανική εφημερίδα μεταξύ άλλων παραθέτει τη δήλωση του Αλέξη Μανθεάκη, επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Δράσης για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, ο οποίος είχε τονίσει πως «οι Βρετανοί, για ό,τι κάνουν, χρειάζονται τη συγκατάθεση της ελληνικής Βουλής».

«Υπάρχουν καλές πιθανότητες. Οι Έλληνες γνωρίζουν πολύ καλά ότι χωρίς τη συγκατάθεσή τους η Μ. Βρετανία μπορεί μεν να εξέλθει από την Ε.Ε., αλλά όχι και να συνάψει την οικονομική συμφωνία που θα επακολουθήσει. Κατά τα ισχύοντα, αυτή η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από όλα τα εθνικά κοινοβούλια της Ε.Ε.» διευκρινίζει το σχετικό άρθρο.

Οι νομικές παράμετροι της υπόθεσης

«Πράγματι, ο λόρδος Έλγιν είχε αποσπάσει γραπτή συγκατάθεση των Τούρκων για να απομακρύνει έργα τέχνης από την Ακρόπολη. Στη συμφωνία ωστόσο γινόταν λόγος για ”μερικές πέτρες” και αυτό, κατά την ελληνική εκδοχή, δεν μπορεί να περιλαμβάνει μάρμαρα συνολικού βάρους 220 τόνων» επισημαίνει η εφημερίδα.

Πρόσωπο -κλειδί ο Μπόρις Τζόνσον

Τo 2014, στο πλαίσιο προώθησης της ταινίας «Monuments Men», ο διάσημος Αμερικανός ηθοποιός Τζορτζ Κλούνεϊ, μιλώντας για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, είχε τονίσει: «Η επιστροφή θα ήταν πιθανόν μία σωστή απόφαση». 

Η εν λόγω φράση δεν άρεσε καθόλου στον τότε δήμαρχο Λονδίνου, ο οποίος δεν ήταν άλλος από τον σημερινό υπουργό Εξωτερικό Μπόρις Τζόνσον.

Έτσι, τώρα ο Τζόνσον καλείται να υπερασπιστεί εκ νέου τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Αυτήν τη φορά, όμως, όχι μόνο απέναντι στις απαιτήσεις μιας ταινίας, αλλά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε.

Πηγές: DW, Die Welt

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης