Τη διαβεβαίωση ότι έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή ηλεκτροδότηση της χώρας για όσο διάστημα χρειαστεί έδωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης από το βήμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων, η συνεδρίαση της οποίας αναβλήθηκε έπειτα από αίτημα του Δημοσίου.

«Η ΔΕΗ ήταν και παραμένει παράγων σταθερότητας για τη χώρα» τόνισε ο κ. Παναγιωτάκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές και τους πιστωτές για την κατασκευή της νέας μονάδας “Πτολεμαΐδα 5”, η άδεια της οποίας θα εκδοθεί ίσως και αυτήν την εβδομάδα, αν όχι την επόμενη. Η ΔΕΗ μπορεί να ανταποκριθεί στην προκαταβολή, ώστε να γίνει η έναρξη των εργασιών» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από χθες το βράδυ στη ΔΕΗ γίνονται συνεχείς συσκέψεις για την κατάρτιση σχεδίου διαχείρισης της κρίσης.

Όπως ανέφεραν ανώτατες πηγές της επιχείρησης, η ηλεκτροδότηση της χώρας βασίζεται στις εγχώριες πηγές ενέργειας, δηλαδή λιγνίτες, υδροηλεκτρικά και λοιπές ανανεώσιμες πηγές. Στις αυλές των λιγνιτικών μονάδων υπάρχουν αποθέματα λιγνίτη καθώς και το μαζούτ που απαιτείται για την έναρξη λειτουργίας τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, αναμένεται εντός των προσεχών ημερών να διαπιστωθεί αν θα συνεχιστούν απρόσκοπτα οι εισαγωγές ρεύματος ή οι εισαγωγείς θα προτιμήσουν να αποφύγουν το ρίσκο. Σε περίπτωση μείωσης των εισαγωγών το σχέδιο προβλέπει εντατικότερη αξιοποίηση των μονάδων φυσικού αερίου που αυτήν την περίοδο υπολειτουργούν. Η ροή του αερίου στις πύλες εισόδου της χώρας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συνεχίζεται απρόσκοπτα.

Η ηλεκτροδότηση των νησιών, που βασίζεται σε τοπικούς σταθμούς παραγωγής οι οποίοι λειτουργούν με πετρέλαιο, είναι εξασφαλισμένη τουλάχιστον για όλο το καλοκαίρι, καθώς η ΔΕΗ τηρεί αποθέματα ασφαλείας 90 ημερών. Επιπλέον, στις 13 Ιουλίου αναμένεται φορτίο με 40.000 τόνους πετρέλαιο.

Το βασικό πρόβλημα ήταν και παραμένει η ρευστότητα, καθώς είναι εύλογο να περιμένει κανείς ότι η κατάσταση θα οδηγήσει σε νέες καθυστερήσεις στην εξόφληση λογαριασμών, σε μια περίοδο που οι ανεξόφλητες οφειλές άγγιζαν το 1,9 δις ευρώ και είχαν αρχίσει οριακά να σταθεροποιούνται με την εφαρμογή του προγράμματος ρύθμισης που ανακοινώθηκε πρόσφατα.

Για το διάστημα των προσεχών ημερών δεν θα γίνονται διακοπές ρεύματος (εκτός εξόφθαλμων περιπτώσεων) λόγω χρεών, ενώ δεν θα χρεώνονται και τόκοι υπερημερίας στις καθυστερούμενες οφειλές. Η κατάσταση της ρευστότητας της επιχείρησης θα παρακολουθείται καθημερινά προκειμένου να γίνεται διαχείριση των πληρωμών.

Η γενική συνέλευση της ΔΕΗ αναβλήθηκε για τις 13 Ιουλίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης