Την ώρα που η κυβέρνηση εντείνει τις προσπάθειες για να αποφευχθούν τραγικές εικόνες με οικογένειες να κάνουν Χριστούγεννα μέσα στο σκοτάδι και το τσουχτερό κρύο, οι διαφωνίες ανάμεσα στη ΔΕΗ και τους δήμους για τις άμεσες επανασυνδέσεις ρεύματος σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες έχουν περιπλέξει την κατάσταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αδυναμία καθορισμού του ακριβούς αριθμού των απόρων έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις των δήμων με την επιχείρηση, καθώς η μία πλευρά κατηγορεί την άλλη για την καθυστέρηση στη σύσταση των καταλόγων, βάσει των οποίων θα γίνονται οι επανασυνδέσεις. Η μεν Τοπική Αυτοδιοίκηση υποστηρίζει ότι η ΔΕΗ αρνείται να δώσει πλήρη στοιχεία καταναλωτών οι οποίοι ζουν στο σκοτάδι, ενώ η ΔΕΗ ισχυρίζεται πως οι δήμοι και η… Εκκλησία είναι οι αρμόδιοι για να στείλουν πληροφορίες σχετικά με τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη για επανασύνδεση.

Σύμφωνα πάντως με τα όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, η επιβάρυνση των υπόλοιπων νοικοκυριών θα γίνεται κλιμακωτά ανάλογα με την κατανάλωση ρεύματος, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει πως θα υπάρξουν διευκολύνσεις στην αποπληρωμή των λογαριασμών, κάνοντας λόγο ακόμα και για «πάγωμα».

Οι επανασυνδέσεις αφορούν σε 10.000-15.000 οικογένειες, ωστόσο ο αριθμός αυτός μπορεί να ανέβει, καθώς ακόμα δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το αν θα δημοσιοποιηθούν οι καταστάσεις των πολιτών που ήταν καταγεγραμμένοι στα μητρώα των κοινωνικών υπηρεσιών και δομών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έως την 1η Νοεμβρίου. Οι καταστάσεις αυτές θα πρέπει να κοινοποιηθούν στις επιτροπές που πρέπει να συσταθούν ανά δήμο για να αποφασίζουν αναφορικά με την επανασύνδεση ή τη μη διακοπή της ηλεκτροδότησης στις συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε κάθε περίπτωση πάντως, μετά τον φόρο αλληλεγγύης, το Υπουργείο Οικονομικών σκαρφίζεται το… ρεύμα αλληλεγγύης, ρίχνοντας το μπαλάκι της ευθύνης για τις επανασυνδέσεις στα ήδη επιβαρυμένα -από τη φοροεπιδρομή- νοικοκυριά, τα οποία καλούνται να καταβάλουν τον οβολό τους (κοινώς να βάλουν «πλάτη»), προκειμένου η ΔΕΗ να δώσει ρεύμα σε οικογένειες που αδυνατούν να πληρώσουν τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς.

Κόντρα Ασκούνη-ΔΕΗ

Την ίδια στιγμή, ο δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης κατηγόρησε τη ΔΕΗ για κωλυσιεργία. Ειδικότερα, υποστήριξε ότι η επιχείρηση αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία των καταναλωτών που δεν μπορούν να καταβάλουν τα χρήματα τα οποία απαιτούνται για την αποπληρωμή του λογαριασμού τους, έτσι ώστε να συνδεθεί εκ νέου το ρεύμα στην κατοικία τους, επικαλούμενη την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

«Δεν μπορεί να υπάρχουν προσωπικά δεδομένα, ενώ κινδυνεύουν ζωές ανθρώπων από το ψύχος. Κάνουμε τον έλεγχο, αλλά για να τελειώσουμε τον έλεγχο πρέπει η ΔΕΗ να μας στείλει στοιχεία. Αυτό πρέπει να γίνει γρήγορα, γιατί το ψύχος δεν περιμένει» δήλωσε χαρακτηριστικά.


Παράλληλα, απέρριψε κάθε υπόνοια ότι οι δήμοι δεν διασταυρώνουν ή δεν προωθούν τα στοιχεία για τα ευάλωτα νοικοκυριά στη ΔΕΗ, τονίζοντας όμως πως πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία, ειδικά για τους μεγάλους δήμους, όπως ο Δήμος Αθηναίων, ο οποίος «έχει 30.000 καταστάσεις» προς έλεγχο.

Ο Κώστας Ασκούνης δεν παρέλειψε να ασκήσει και κριτική για τον τρόπο με τον οποίο επιδιώκει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, να περάσει την επιβάρυνση για τις επανασυνδέσεις στα λαϊκά στρώματα.

«Το κρίσιμο ζήτημα είναι ποιος θα πληρώσει το κόστος. Πού είναι το κοινωνικό κράτος; Ποια είναι η ευθύνη της ΔΕΗ σε αυτό;» διερωτήθηκε.

Από τη μεριά της, η ΔΕΗ μέσω ανακοίνωσής της εξέφρασε «έκπληξη και απογοήτευση» για τις δηλώσεις του δημάρχου Καλλιθέας και προέδρου της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνη, ο οποίος ζήτησε τα προσωπικά «στοιχεία πελατών της ΔΕΗ στους οποίους έχει γίνει διακοπή ρεύματος λόγω οφειλών».

«Είναι απορίας άξιον ότι, ενώ γνωρίζει εκ των προτέρων την απάντηση, την οποία μάλιστα έλαβε στην ειδική για το θέμα σύσκεψη -η οποία πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο μετά από πρωτοβουλία του αρμόδιου υπουργού Ιωάννη Μανιάτη και με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Περιφέρειας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΗ- συνεχίζει να επαναφέρει το θέμα, αγνοώντας επιδεικτικά τη νομοθεσία για “ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα”, την οποία ως επιχείρηση δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να παραβιάσουμε» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Σωσίβιο» το κοινωνικό τιμολόγιο

Ο Σίμος Κεδίκογλου εξήγησε κατά τη διάρκεια δήλωσής του σήμερα το πρωί ότι δεν ισχύουν τα περί… 350.000 περιπτώσεων διακοπής ρεύματος, ξεκαθαρίζοντας πως στο 60% αυτών το ρεύμα έχει επιστρέψει στις κατοικίες ύστερα από ρύθμιση των οφειλών μέσα σε χρονικό διάστημα 2-3 ημερών.

Παράλληλα, προέβλεψε ότι οι επανασυνδέσεις σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ βρίσκονται ενταγμένες περίπου 500.000 οικογένειες. Όσοι από τους δικαιούχους αυτούς επιθυμούν να κάνουν ρύθμιση χρεών θα απολαμβάνουν ευνοϊκότερους όρους, ένας από τους οποίους θα είναι και το «πάγωμα» στην καταβολή των δόσεων για εύλογο χρονικό διάστημα.

Σε ό,τι αφορά στις προϋποθέσεις ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο, ανακοίνωσε ότι ανάμεσα στους δικαιούχους είναι και όσοι έμειναν άνεργοι μέσα στο 2013, καθώς μέχρι εκείνη τη στιγμή υπήρχε πρόβλεψη μόνο για όσους είχαν χάσει τη δουλειά τους έως τον Νοέμβριο του 2012. Η ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο γίνεται μέσω της συμπλήρωσης και κατάθεσης υπεύθυνης δήλωσης. Παράλληλα, υπεύθυνη δήλωση μπορούν να κάνουν και εκείνοι των οποίων τα εισοδήματα έχουν υποστεί μέσα το 2013 τέτοια μείωση, που να πληρούν πλέον τα εισοδηματικά κριτήρια.

Στο μισό ευρώ ο μέσος όρος της επιβάρυνσης

Ο Σίμος Κεδίκογλου φρόντισε να καλύψει τον υπουργό Ενέργειας Γ. Μανιάτη για το πρόσφατο αλαλούμ που δημιουργήθηκε σχετικά με τις λεπτομέρειες του προγράμματος επανασύνδεσης ρεύματος.

«Ένας άνθρωπος που είναι στο τηλέφωνο δεν μπορεί να εξηγήσει επαρκώς τι συμβαίνει» δήλωσε.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κυβερνητικού εκπροσώπου, όλοι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ θα επιβαρυνθούν «κατά μέσο όρο» με 50 λεπτά του ευρώ τον χρόνο για την επανασύνδεση ρεύματος σε 10.000 – 15.000 οικογένειες, ενώ σε περίπτωση που οι οικογένειες αυτές είναι περισσότερες, τότε η επιβάρυνση θα φθάσει μέχρι το 1 ευρώ. Επιπλέον, ξεκαθάρισε πως η επιβάρυνση για κάθε πολίτη θα είναι ανάλογη της κατανάλωσης ρεύματος που κάνει, προσθέτοντας πως «το σύνολο είναι που πληρώνει, όταν προσφέρουμε κάτι σε μια κοινωνική ομάδα».

Διαβάστε επίσης:
«Φουντώνει» η κόντρα Δήμων – ΔΕΗ για τα ευάλωτα νοικοκυριά, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013, 09:30
Δήλωση Κεδίκογλου για το χρέος των αδυνάμων στη ΔΕΗ, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013, 09:19
ΔΕΗ: Ξεκίνησε η επανασύνδεση 2.000 νοικοκυριών, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2013, 22:22

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης