Να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας, το οποίο αφορά τη συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση, αξιώνει ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας, με αποστολή στον υπουργό Υγείας Α.Ξανθό του πορίσματος ειδικής Επιτροπής του συλλόγου για το θέμα.

Η ειδική Επιτροπή του ΙΣΑ, η οποία επεξεργάστηκε το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, ζητά να γίνουν πλήρως αποδεκτές οι δικές τις προτάσεις, καθώς, όπως αναφέρει, «αποτελούν την έκφραση της Επιστημονικής Ιατρικής Κοινότητας, που έχει συμβάλει τα μέγιστα μέχρι σήμερα για τη συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σε πρόσφατη συνέντευξη του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων είχε τονίσει ότι το υπουργείο Υγείας προωθεί ήδη τρόπους για να περιορίσει την απευθείας συναλλαγή μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών και γιατρών και είχε αποκαλύψει πως ήδη, σε συνεργασία με το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ), «προωθούνται ρυθμίσεις για να αναμορφωθεί και να εξορθολογιστεί το τοπίο της ιατρικής εκπαίδευσης και των συνεδρίων, δίνοντας έμφαση στις αξιόπιστες επιστημονικές ιατρικές εταιρείες κορμού, που θα λειτουργούν με ενιαίο καταστατικό και διαφάνεια στη διαχείριση των πόρων τους».

Ειδικότερα στο πόρισμα της Επιτροπής του ΙΣΑ, προτείνονται προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας τα εξής:

-Να αποσυρθεί το σχέδιο νομοθετικών διατάξεων που έχει ανακοινωθεί, καθώς όπως υποστηρίζει η επιτροπή «το σχέδιο νομοθετικών διατάξεων, που ανακοινώθηκε προς τις Επιστημονικές Ιατρικές Εταιρείες, δεν λύει το πρόβλημα, απεναντίας το επιτείνει. Συγκεκριμένα, το προτεινόμενο σύστημα εκπαίδευσης είναι άκρως συγκεντρωτικό. Οι επιστημονικές Εταιρείες περιορίζονται μόνον σε γνωμοδοτικό ρόλο. Όλες οι διοικητικές και οργανωτικές αρμοδιότητες που σχετίζονται με την εκπαίδευση, παραμένουν στο Υπουργείο και το ΚΕΣΥ. Στις οχτώ σελίδες τού νομοσχεδίου δεν υπάρχει ούτε μία τέτοια αρμοδιότητα που εκχωρείται από το Υπουργείο στις Επιστημονικές Ιατρικές Εταιρείες, γεγονός που δεν συμβάλλει στην προαγωγή της εκπαίδευσης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Η Επιτροπή επίσης ζητά οι Επιστημονικές Ιατρικές Εταιρείες να διατηρήσουν την πλήρη επιστημονική, διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια τους. «Να έχουν αρμοδιότητα ως προς την προστασία των επαγγελματικών δικαιωμάτων των ιατρών – μελών τους, και να ανατεθεί σε αυτές επίσημα ουσιαστικός και αποφασιστικός ρόλος στη μεταπτυχιακή ιατρική εκπαίδευση», αναφέρει στην επιστολή του ο ΙΣΑ στο Α .Ξανθό.

– Ακόμη, ζητά να συσταθεί ένα «διεταιρικό όργανο» από τις Επιστημονικές Ιατρικές Εταιρείες Ειδικότητας, με σκοπό τη σύνταξη νέας πρότασης νόμου για τη μεταπτυχιακή ιατρική εκπαίδευση, συμβατή με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και τις κοινές προτάσεις των Ιατρικών Εταιρειών Ειδικότητας. Και «το εν λόγω “διεταιρικό όργανο” να λάβει νομική μορφή για να ανατεθούν σε αυτό αποφασιστικές και εκτελεστικές αρμοδιότητες στα ζητήματα της μεταπτυχιακής ιατρικής εκπαίδευσης, σε συνεργασία με την Πολιτεία».

Η πρόταση νόμου που θα προκύψει θα πρέπει σύμφωνα με τον ΙΣΑ να κατατεθεί στο Υπουργείο Υγείας και το ΚΕΣΥ, «προκειμένου ακολούθως να υποβληθεί στη Βουλή προς ψήφιση και να καταστεί νόμος του κράτους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης