«Μαύρη τρύπα» και διασπάθιση χιλιάδων ευρώ εντοπίστηκε από την έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς στο Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης της Ποιότητας και Τεχνολογίας στην Υγεία (ΕΚΑΠΤΥ Α.Ε.), την περίοδο 2008-2013 με αποτέλεσμα να ασκηθούν ήδη κακουργηματικές διώξεις.

Τρία στελέχη του ΕΚΑΤΠΥ, του αρμόδιου δηλ. Κέντρου για την πιστοποίηση ιατρικών μηχανημάτων διώκονται για απιστία και ψευδή βεβαίωση , μετά την ποινική δίωξη που άσκησε σε βάρος τους η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ζημία σε βάρος του δημοσίου εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ από οφειλές ιδιωτών οι οποίες όχι μόνο έμειναν ανείσπρακτες από το Κέντρο αλλά ουδέποτε διεκδικήθηκαν.

Οφειλές περίπου 100 ιδιωτών που είχαν ζητήσει την πιστοποίηση ιατρικών μηχανημάτων υπολογίζεται ότι … ξεχάστηκαν να εισπραχθούν, από το ΕΚΑΤΠΥ, την πενταετία 2008-2013. Η ζημία μάλιστα του δημοσίου θεωρείται ότι είναι οριστική, αφού οι περισσότερες οφειλές έχουν πια παραγραφεί και δεν μπορούν να εισπραχθούν.

Το Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης Ποιότητας και Τεχνολογίας στην Υγεία (ΕΚΑΠΤΥ.ΑΕ) αποτελεί ΝΠΙΔ, χρηματοδοτείται από το κράτος και εποπτεύεται από το υπουργείο Υγείας. Μέχρι πρόσφατα, ήταν αποκλειστικά αρμόδιο για την πιστοποίηση ιατρικών μηχανημάτων που τοποθετούνται και λειτουργούν σε διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικά νοσοκομεία κλπ. Μέτοχοι του Κέντρου είναι κατά 88% ο ΕΟΦ και 12% το ΥΠΟΙΚ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αντίστροφη μέτρηση για την άσκηση της ποινικής δίωξης άρχισε μετά τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε η νέα διοίκηση του Κέντρου το 2017 η οποία παρήγγειλε τη διενέργεια ελέγχου, μόλις ανέλαβε καθήκοντα.

Από τον έλεγχο φέρονται να προέκυψαν παρατυπίες στην προβλεπόμενη διαδικασία πιστοποίησης των μηχανημάτων χωρίς, ωστόσο, να διαπιστώνονται άλλα προβλήματα αλλά και απλήρωτα τιμολόγια από περίπου 100 πελάτες, την περίοδο 2008-2013.

Την ίδια ώρα, το Κέντρο φέρεται ότι ανάλωσε πόρους από χρηματοδοτήσεις του ΥΠΕΞ που άγγιζαν συνολικά σχεδόν το 1 εκ. ευρώ και προορίζονταν για την εκτέλεση έργων αποκατάστασης σε υγειονομικές μονάδες σε Λίβανο και Αλβανία. Για το λόγο αυτό, ασκήθηκε και άλλη δίωξη, πάλι για απιστία σε βάρος ενός εκ των κατηγορουμένων που φέρεται ότι χρησιμοποίησε, με παράνομο τρόπο μέρος των κονδυλίων που είχαν χορηγηθεί το 2010 από το ΥΠΕΞ το 2010. Τα χρήματα αυτά αν και έπρεπε να διατεθούν σε έργα υγειονομικών μονάδων αλλά και για την αποκατάσταση του εξοπλισμού δυο Κέντρων Υγείας στις συγκεκριμένες χώρες φαίνεται ότι διατέθηκαν για λειτουργικά έξοδα του Οργανισμού αλλά και μέρος της «μαύρης τρύπας» που είχε δημιουργηθεί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης