Αντιμέτωποι με την ίδια τη φύση βρίσκονται οι κάτοικοι της Αγίας Μαρίνας Αίγινας, που καθημερινά γίνονται θεατές ενός καταστρεπτικού φυσικού φαινομένου τόσο για τους ίδιους όσο και για τις περιουσίες τους, καθώς η διάβρωση του εδάφους είναι ο κυριότερος παράγοντας της εξαφάνισης της παραλίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κάτοικοι, οι επιχειρηματίες αλλά και όσοι διατηρούν καταστήματα στη γύρω περιοχή το μόνο που ζητούν είναι να σώσουν την παραλία…

Φόβος καταστροφής των κτηρίων

Σε απόγνωση έχουν φτάσει οι επιχειρηματίες, καθώς εκεί που κάποτε χτυπούσε η τουριστική καρδιά του πανέμορφου τουριστικού θέρετρου τώρα αντιμετωπίζουν τον φόβο και ζητούν άμεση προτεραιότητα στη λύση του προβλήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εκτός από την καθημερινή αγωνία για την προσέλκυση και την εξυπηρέτηση τουριστών σε μια πόλη στην οποία δεν έχει ποικιλία επιλογών για την άφιξη ή τη μετακίνηση των επισκεπτών της, δεν αποκλείεται η διάβρωση της παραλίας να απειλήσει, ακόμα και να καταστρέψει, τα κτήριά τους» αναφέρουν σε επιστολή τους οι επαγγελματίες.

Σιγή ιχθύος από τους τοπικούς φορείς

Μέχρι σήμερα, κανείς δεν έχει επικοινωνήσει, κανείς δεν έχει καν επισκεφθεί το σημείο όπου παρατηρείται η διάβρωση, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να κάνουν λόγο για πλήρη αδιαφορία, παρότι, όπως καταγγέλλουν, στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο ενημέρωσαν ότι υπάρχει κονδύλι 50.000 ευρώ στη νομαρχία για τέτοιες περιπτώσεις.

Με έγγραφο που απέστειλαν στον Δήμο Αίγινας, υπ’ όψιν του δημάρχου κ. Σακιώτη Σάκη και του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου κ. Βάρτζελη Παναγιώτη, οι ιδιοκτήτες επτά επιχειρήσεων ζητούν:

επανέλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου και του Λιμενικού Ταμείου για τη νομιμότητα και την τήρηση όλων των κανόνων κατά την κατασκευή του εν λόγω αλιευτικού καταφυγίου

αντίγραφο του πλήρους φακέλου για την κατασκευή του συγκεκριμένου αλιευτικού καταφυγίου, κάθε μελέτη κατασκευής, περιβαλλοντική ή άλλη και όλες τις σχετικές άδειες και έγγραφα.

Ολόκληρη η επιστολή στον δήμο και στο Λιμενικό Ταμείο

Προς το
Δήμο Αίγινας
Υπόψη κου Δήμαρχου: κ. Σακιώτη Σάκη
Υπόψη κου Πρόεδρου του Λιμενικού Ταμείου:
κ. Βάρτζελη Παν/τη

Αγία Μαρίνα 10/7/2012

Κύριοι,

Με την παρούσα επιστολή, σας ενημερώνουμε για ένα σημαντικό, για το χωριό και τις επιχειρήσεις μας θέμα, τη διάβρωση της παραλίας της Αγίας Μαρίνας.

Θεωρούμε ότι σας είναι γνωστή ήδη η κατάντια της παραλίας μας ειδικά όσον αφορά το τμήμα της πλαζ που βρίσκεται μπροστά στα καταστήματά μας και συνδέεται ΑΜΕΣΑ με την οικονομική επιβίωση ή καταστροφή των επιχειρήσεών μας.

Αυτό που όμως δεν σας είναι γνωστό και παρατηρούμε καθημερινά να επιδεινώνεται είναι ότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, σε 2 το πολύ 5 χρόνια δεν θα υπάρχει καθόλου άμμος μπροστά μας, με αποτέλεσμα οι λουόμενοι και κατά συνέπεια η εμπορική κίνηση των καταστημάτων μας να εξαφανιστεί μαζί με την άμμο.

Σε λίγα περισσότερα χρόνια δε, θα έχει αλλάξει εντελώς η εικόνα της Παραλίας Αγίας Μαρίνας και σε τίποτα δεν θα θυμίζει τα καρτ ποστάλ του παρελθόντος, επηρεάζοντας, πιστεύουμε, σε μεγάλο βαθμό την τουριστική ανάπτυξη όλου του χωριού και της ευρύτερης περιοχής.

Η καθημερινή παρατήρηση του φαινομένου, γνώμες ειδικών που συμβουλευτήκαμε αλλά και η απλή λογική  μάς υποδεικνύουν ότι τα θαλάσσια χειμερινά ρεύματα μεταφέρουν την άμμο που «φεύγει» από την πλαζ μπροστά από τα ξενοδοχεία και τα καταστήματά μας και την εναποθέτουν στο αλιευτικό καταφύγιο που βρίσκεται κάτω από το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας.

Η άμμος που μεταφέρεται & επικάθεται εκεί είναι τόσο πολλή, που για τον λόγο αυτό, κάθε χρόνο, το συγκεκριμένο καταφύγιο χρειάζεται εκβάθυνση για να μην κολλάνε οι βάρκες.

Με το παρόν έγγραφό μας από τον Δήμο Αίγινας και το Λιμενικό Ταμείο Αίγινας:

ΖΗΤΟΥΜΕ

– επανέλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου και του Λιμενικού Ταμείου, για τη νομιμότητα και την τήρηση όλων των κανόνων κατά την κατασκευή του εν λόγω αλιευτικού καταφυγίου
– αντίγραφο του πλήρους φακέλου για την κατασκευή του συγκεκριμένου αλιευτικού καταφυγίου, κάθε μελέτη κατασκευής, περιβαλλοντική ή άλλη και όλες τις σχετικές άδειες και έγγραφα.
Αφού μας παραδώσετε τα εν λόγω αντίγραφα, λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη ιδιωτών ειδικών αλλά και του αρμόδιου Υπουργείου, θα ελέγξουμε και εμείς με τη σειρά μας εάν αυτός ο τσιμεντένιος βραχίονας είναι η αιτία για την καταστροφή των επιχειρήσεων (& των κτηρίων μας στο άμεσο μέλλον).

Σε περίπτωση που πράγματι αυτή η κατασκευή είναι η αιτία για το κακό που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, θα ζητήσουμε ευθύνες κατά παντός υπευθύνου και την ΑΜΕΣΗ κατεδάφιση της συγκεκριμένης κατασκευής που επηρεάζει το περιβάλλον, την παραλία μας και τη ζωή μας και το μέλλον των παιδιών και της Αγίας Μαρίνας. Σε αυτήν την περίπτωση η αποκατάσταση θα γίνει με φυσικό τρόπο εκμεταλλευόμενοι τα θαλάσσια ρεύματα και, σύμφωνα με υπολογισμούς, σε 2-3 χρόνια θα έχουμε επανέλθει στα επίπεδα άμμου που είχαμε το 1990.

Σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι η κατασκευή ΔΕΝ είναι υπαίτια για την περιβαλλοντική αυτή καταστροφή, ζητούμε από τον Δήμο τη μέριμνα για την αντιμετώπιση του προβλήματος ΑΜΕΣΑ και την αποκατάσταση της ακτής με συμμετοχή της πληγείσας περιοχής μας σε σχετικά Ευρωπαϊκά Προγράμματα Αποκατάστασης Διαβρωμένων Ακτών, τα οποία είναι εν ισχύ και για τα οποία υπάρχουν ειδικά κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού το πρόβλημα υπάρχει σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις.

Ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας και ελπίζουμε να αγκαλιάσετε το πρόβλημά μας και να έχετε τη θέληση και τη βούληση για την επίλυσή του.

Με τιμή,

ΒΟΥΔΑΝΤΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
ΛΑΖΑΡΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
ΓΑΛΑΡΗΣ ΝΙΚΟΣ ΚΑΦΕ ΜΠΑΡ
ΓΑΛΑΡΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
ΛΕΟΥΣΗΣ ΠΑΥΛΟΣΣΝΑΚ ΜΠΑΡ
ΓΑΛΑΡΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ & ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ
ΓΑΛΑΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ & ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ

Η διάβρωση της παραλίας

Από τις φωτογραφίες που ακολουθούν, μπορείτε να διακρίνετε πώς ήταν η παραλία το 1998 και το 2001.

Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες, η πλαζ ήταν 30 μέτρα και σήμερα είναι μόλις ένα μέτρο!

Επιστημονική ομάδα είχε επισκεφθεί την παραλία της Αγίας Μαρίνας

Ο δρ Χρήστος Αναγνώστου, διευθυντής Ερευνών Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας – ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. γεωλόγος – ωκεανογράφος (SESAME), μίλησε στη zougla.gr για το φαινόμενο της διάβρωσης των παραλιών, καθώς, όπως δήλωσε και ο ίδιος, παρατηρείται σε πολλές παραλίες της Ελλάδας.

«Κάπου ως άνθρωποι έχουμε βάλει το χέρι μας» ανέφερε και συμπλήρωσε πως πριν από αρκετά χρόνια, πάνω από δύο δεκαετίες, «είχαμε επισκεφθεί την παραλία της Αγίας Μαρίνας, γιατί αρκετά μπροστά αφαιρούσαν από τον βυθό της θάλασσας άμμο για να τον μεταφέρουν και να δημιουργήσουν κάπου αλλού παραλίες».

«Επομένως υπάρχει ανθρώπινος δάκτυλος σε όλη αυτή τη μείωση του εύρους της παραλίας» δήλωσε ο κ. Αναγνώστου.

Αίτια διάβρωσης των παραλιών

Τα βασικά αίτια διάβρωσης των παραλιών είναι τα εξής:

– η απόληψη από τον θαλάσσιο βυθό για να τον μεταφέρουμε κάπου αλλού και να δημιουργήσουμε αλλού τεχνητές παραλίες
– οι ποταμοί-χείμαρροι
– λιμενικά έργα, τα οποία μπορεί να εμποδίσουν την παράκτια μετακίνηση.

Λύση του προβλήματος της διάβρωσης

Σύμφωνα με τον κ. Αναγνώστου, ενώ τροφοδοτούσε η φύση την παραλία με άμμο και τώρα δεν την τροφοδοτεί, «αφού “κλέψαμε” μέσα από τη θάλασσα πρέπει να τη συμπληρώσουμε τεχνητά, είμαι υπέρ της τεχνητής αναπλήρωσης, η συνταγή δηλαδή είναι η τεχνητή τροφοδοσία». Παράλληλα, επεσήμανε πως δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί από τον οποιοδήποτε, αλλά πρώτα πρέπει να γίνει μελέτη και να δούμε τι υλικό δέχονται και τι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε.

Ακούστε τι ανέφερε στη zougla.gr ο κύριος Αναγνώστου:

«Αν δεν βρεθεί λύση, καταστρεφόμαστε!»

Η κα Τζένη Γαλάρη είναι μία από τους επιχειρηματίες που μιλάει στη zougla.gr και εξηγεί από πότε δημιουργήθηκε το πρόβλημα, ενώ δηλώνει πως πρέπει να δοθεί άμεσα λύση.

«Είμαι σίγουρη ότι και σε άλλα σημεία της Ελλάδας συμβαίνει αυτό, εδώ στην Αγία Μαρίνα της Αίγινας όμως, αν δεν γίνει γρήγορα μία μελέτη που θα μας υποδείξει τις λύσεις, θα πρέπει του χρόνου να φύγουμε μετανάστες και είμαι αποφασισμένη να μην αφήσω σε ησυχία αυτούς που ευθύνονται, μέχρι να εξασφαλίσω το μέλλον του παιδιού μου σε αυτό το εγκαταλελειμμένο από το κράτος χωριό» ανέφερε η κα Γαλάρη.

Ακούστε τη δήλωση της κας Γαλάρη:

Η επιστολή στους βουλευτές

Η κα Γαλάρη ανέφερε στη zougla.gr πως έχει ενημερώσει με ανάλογες επιστολές τους κ.κ. Κ. Αρβανιτόπουλο, Θ. Δρίτσα, Ν. Κουζιλό και Δ. Κατσικάρη.

«Κύριε Βουλευτά,

Επικοινωνούμε μαζί σας θεωρώντας σας ως τον καθ’ ύλην αρμόδιο για την εκπροσώπηση των προβλημάτων της περιοχής μας στο Ελληνικό κοινοβούλιο και δεύτερον γνωρίζοντας την αγάπη σας για την Αίγινα και τους κατοίκους της που με σεβασμό ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά σας.

Απευθυνόμαστε σε εσάς λοιπόν, κοινοποιώντας σας την παρακάτω επιστολή, πιστεύοντας ότι κάθε δυνατή βοήθεια είναι αναγκαία για να κουνήσουμε τα νήματα του τόσο σκληρού και αδιάφορου κρατικού μηχανισμού και ελπίζουμε να ανταποκριθείτε στο κάλεσμά μας και να μας βοηθήσετε & εσείς με όποιο δυνατό τρόπο, στο παρακάτω θέμα μας…

Ζούμε και δραστηριοποιούμαστε επιχειρηματικά στην Αγία Μαρίνα της Αίγινας. Οι επιχειρήσεις μας βρίσκονται πάνω στην παραλία, εκεί που κάποτε χτυπούσε η τουριστική καρδιά του πανέμορφου τουριστικού μας θέρετρου.

Καθημερινά εμείς και οι επιχειρήσεις μας πιεζόμαστε από την αύξηση των υποχρεώσεων, ζώντας μια δυσανάλογη μείωση της τουριστικής περιόδου. Εκτός από τη μάχη για την αντιμετώπιση της κρίσης και την αγωνία για την προσέλκυση και την εξυπηρέτηση τουριστών σε μία πόλη στην οποία δεν έχει ποικιλία επιλογών για την άφιξη ή τη μετακίνηση των επισκεπτών της, δεν διοργανώνεται καμία εκδήλωση και εν γένει αντιμετωπίζει δεκάδες άλλα μικρά ή μεγάλα προβλήματα (τα οποία ίσως αντιμετωπίζουν και άλλα μέρη του νησιού μας), βρισκόμαστε τώρα πια αντιμέτωποι και με την ίδια τη φύση που αντιδρά διαβρώνοντας και εξαφανίζοντας την παραλία μας, ενώ στο άμεσο μέλλον δεν αποκλείεται να απειλήσει τα κτήριά μας, ακόμα και να τα καταστρέψει.

Έχουμε ντοκουμέντα και φωτογραφίες του πρόσφατου παρελθόντος (10 έτη πριν) που δείχνουν την παραλία μπροστά από τις επιχειρήσεις μας να έχει πλάτος 20 και σε μερικά σημεία 30 μέτρα. Σήμερα η θάλασσα βρίσκεται στα 2,5 μέτρα, ενώ το απόγευμα με την μπουκαδούρα εξαφανίζεται μπροστά από το εστιατόριο ”ΔΙΟΓΕΝΗΣ” ακόμα και ο υποτυπώδης διάδρομος που υπάρχει, αποκόπτοντας την πρόσβαση των τουριστών από την ανατολική πλευρά της πλαζ προς την υπόλοιπη παραλία.

Βλέπουμε την ασχήμια (πέτρες ακανόνιστες, χαλίκια, θαλάσσιες ανεμώνες και αχινοί που δημιουργούν ατυχήματα σε μικρά παιδιά) & προσπαθούμε να την αντιμετωπίσουμε με ό,τι μέσο διαθέτουμε, για να περισώσουμε τις εντυπώσεις, αλλά δεν μπορούμε με τις απλές δικές μας ιδιωτικές δυνάμεις να λύσουμε το θέμα της μεταφοράς της άμμου από το δικό μας κομμάτι της πλαζ, αλλού.

Επειδή το θέμα είναι γνωστό (έχει συζητηθεί ήδη με τον τωρινό Δήμαρχο και έχει γίνει και ενημερωτικό ραντεβού με ειδικό μηχανικό) αλλά θέλουμε & πρέπει να επιλυθεί ΑΜΕΣΑ, γι’ αυτό σας αναλύουμε την κατάσταση και σας επισυνάπτουμε το έγγραφο που καταθέσαμε στον Δήμο Αίγινας (ΑΠ 9043/11-7-12) σε μια προσπάθεια γνωστοποίησης του προβλήματος και αντιμετώπισής του από τους αρμοδίους, δηλ. το Κράτος.

Γνωρίζουμε ότι, εάν & εφόσον οι τοπικοί παράγοντες, ο Δήμος και οι υπηρεσίες του και η Περιφέρεια έχουν τη θέληση και τη βούληση να λύσουν το θέμα, μπορούν να εκμεταλλευτούν την ύπαρξη κονδυλίων για ανάλογες περιπτώσεις της αντιμετώπισης δηλ. της διάβρωσης της ακτής και την ανάπλασή της, στα οποία μπορούμε να συμμετάσχουμε.

Οι υπογράφοντες διατηρούμε επτά (7) επιχειρήσεις από τις παλαιότερες, με αγωνία ζητούμε την προσοχή και τη βοήθεια από κάθε αρμόδιο, γνωρίζοντας ότι η μη επίλυση αυτού του θέματος που σήμερα απασχολεί μόνο εμάς σε λίγο θα απασχολεί όλο το χωριό.

Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας και περιμένουμε να επικοινωνήσετε για οποιαδήποτε παραπάνω πληροφορία».

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα
Πηγή video: aeginaportal.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης