Ευρωπαϊκή βοήθεια ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά την έκτακτη διυπουργική σύσκεψη υπό την προεδρία του για το Μεταναστευτικό, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα διέρχεται μια κρίση μέσα στην κρίση» για το ζήτημα αυτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαστε αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα που υπερβαίνει την Ελλάδα, ένα πρόβλημα διεθνές, ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό» σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι τεράστιες διαστάσεις που έχει πάρει το πρόβλημα αυτό οφείλονται στην κατάρρευση των χωρών προέλευσης των προσφύγων, κυρίως της Συρίας. Παρατήρησε δε ότι η όξυνση του φαινομένου είναι αποτέλεσμα της άλογης στρατηγικής παρεμβάσεων της Δύσης τα τελευταία χρόνια στις χώρες αυτές.

​«Τώρα το πρόβλημα καλούνται να το αντιμετωπίσουν αποκλειστικά οι χώρες υποδοχής, και άλλες χώρες, όψιμα μέλη της ΕΕ, αρνούνται να υιοθετήσουν την αρχή της αλληλεγγύης και αξιώνουν την αλά καρτ αντιμετώπιση»«Τώρα το πρόβλημα καλούνται να το αντιμετωπίσουν αποκλειστικά οι χώρες υποδοχής, και άλλες χώρες, όψιμα μέλη της ΕΕ, αρνούνται να υιοθετήσουν την αρχή της αλληλεγγύης και αξιώνουν την αλά καρτ αντιμετώπιση» είπε ο πρωθυπουργός για την άρνηση αρκετών ευρωπαϊκών κρατών να δεχθούν πρόσφυγες στην επικράτειά τους.

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει αναδείξει την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος και έχει ζητήσει να αξιοποιηθούν υπάρχοντα μέσα και έκτακτα κονδύλια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εμείς θέλουμε και καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να τους αντιμετωπίσουμε ως ανθρώπους από το υστέρημα των δυνατοτήτων μας, αλλά πρέπει να υπάρξει άμεση ανταπόκριση από την ΕΕ» επανέλαβε χαρακτηριστικά.

Οι αποφάσεις της κυβερνητικής σύσκεψης

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τις αποφάσεις στην κυβερνητική σύσκεψη για το Μεταναστευτικό που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο της αναπληρώτριας υπουργού για Θέματα Μετανάστευσης Τασίας Χριστοδουλοπούλου. 

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, αποφασίστηκε διαρκής συντονισμός των συναρμόδιων υπουργείων, υπό την εποπτεία του Αλέκου Φλαμπουράρη και της Τ. Χριστοδουλοπούλου. Στόχος, η ταχύτερη δυνατή αποφόρτιση των νησιών που ως κέντρα υποδοχής βρίσκονται σε πρωτοφανή αιχμή, με τη μετακίνηση των μεταναστών στον ηπειρωτικό χώρο, αλλά και η ενίσχυση των υποδομών πρώτης υποδοχής και των διαδικασιών ταυτοποίησης των προσφύγων.

Παράλληλα, η κυβερνητική σύσκεψη αποφάσισε επιτάχυνση διαδικασιών για την άμεση συγκρότηση ειδικής διαχειριστικής αρχής, προκειμένου να αξιοποιηθούν άμεσα τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την προστασία των συνόρων και την ένταξη των προσφύγων στο κοινωνικό σύνολο.

Νωρίτερα και πριν από την έναρξη της σύσκεψης ο πρωθυπουργός είχε αναφέρει ότι «το Μεταναστευτικό είναι ένα εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα για όλη την Ευρώπη και στο θέμα αυτό θα φανεί εάν η αλληλεγγύη είναι ευχολόγια και εξαντλείται στον δανεισμό με δυσμενείς όρους ή έχει πραγματική βάση. Η Ελλάδα είναι το σύνορο της Ευρώπης και δέχεται τεράστιες ροές και δη προσφυγικές. Θα φανεί πόσο υπάρχει η προοπτική για μια Ευρώπη αλληλεγγύης ή αν ο καθένας θα κοιτάει τα σύνορά του».

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Αλέκος Φλαμπουράρης, ο αναπληρωτής υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Θεόδωρος Δρίτσας και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Ρεκόρ εισροών μεταναστών τον Ιούλιο – Ήρθαν περισσότεροι από ό,τι όλο το 2014

Πάνω από 50.000 είναι οι αφίξεις μεταναστών στην Ελλάδα κατά τον μήνα Ιούλιο, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Frontex που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή​Πάνω από 50.000 είναι οι αφίξεις μεταναστών στην Ελλάδα κατά τον μήνα Ιούλιο, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Frontex που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η εκπρόσωπος του επιτρόπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου Νατάσα Μπερτό έκανε λόγο για «αριθμό ρεκόρ», που υπερβαίνει τις εισροές ολόκληρου του 2014 στην Ελλάδα.

Επιπλέον, η Νατάσα Μπερτό ενημέρωσε πως για την περίοδο 2014-2020 η Ελλάδα έχει λαμβάνειν από την επιτροπή για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών περισσότερα από 320 εκατομμύρια ευρώ (260 εκατ. από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, AMIF, και 166 εκατ. από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας, ISF).

Όπως ανέφερε, η πρώτη εκταμίευση ευρωπαϊκής βοήθειας, η οποία θα ανέρχεται περίπου στο 3% του συνολικού ποσού που είναι διαθέσιμο από το AMIF, μπορεί να γίνει εφικτή ακόμα και την επόμενη εβδομάδα, μόλις εγκριθεί από το εν λόγω ταμείο το εθνικό πρόγραμμα της Ελλάδας.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στη συνάντηση που έχει σήμερα ο πρωθυπουργός με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές για το θέμα, λέγοντας ότι στόχος είναι να διοριστεί από την κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες ένα αρμόδιο όργανο διαχείρισης των κεφαλαίων.

OHE: «Η Ελλάδα να ελέγξει το πλήρες χάος στα νησιά της»

Να ελέγξει το «πλήρες χάος» στα νησιά όπου έχουν αποβιβασθεί χιλιάδες μετανάστες καλεί την Ελλάδα η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει επίσης να κάνουν περισσότερα για να μοιραστούν το βάρος που επωμίζεται η Ελλάδα, όπου 50.000 πρόσφυγες έφθασαν μόνο τον Ιούλιο, δήλωσε ο Βενσάν Κοστέλ, διευθυντής της Αρμοστείας για την Ευρώπη, αφού επισκέφθηκε τη Λέσβο, την Κω και τη Χίο.

«Σε όρους πόσιμου νερού, σε όρους υγειονομικής περίθαλψης, σε όρους βοήθειας σε τρόφιμα, η κατάσταση είναι εντελώς ανεπαρκής. Στα περισσότερα από τα νησιά δεν υπάρχει ικανότητα υποδοχής, οι άνθρωποι δεν κοιμούνται κάτω από κάποια στέγη» δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

​«Σε όρους πόσιμου νερού, σε όρους υγειονομικής περίθαλψης, σε όρους βοήθειας σε τρόφιμα, η κατάσταση είναι εντελώς ανεπαρκής. Στα περισσότερα από τα νησιά δεν υπάρχει ικανότητα υποδοχής, οι άνθρωποι δεν κοιμούνται κάτω από κάποια στέγη»Οι ελληνικές αρχές πρέπει «να ηγηθούν και να συντονίσουν την αντιμετώπιση» είπε ακόμη ο Κοστέλ, ένας 30χρονος βετεράνος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο οποίος μάλιστα δήλωσε πως ουδέποτε έχει ξαναδεί τέτοια κατάσταση. Πρόσθεσε πως «έτσι στα νησιά επικρατεί πλήρες χάος. Έπειτα από μια δυο μέρες μεταφέρονται στην Αθήνα, δεν υπάρχει τίποτε που να τους περιμένει στην Αθήνα». 

Εξέφρασε την ανησυχία του οργανισμού για μια κατάσταση «στην οποία ουδείς αναλαμβάνει πραγματικά να ηγηθεί της αντιμετώπισης, κάτι που καθιστά πολύ δύσκολο για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να συμμετάσχουν στις προσπάθειες», καθώς και για το ενδεχόμενο η κατάσταση στην Ελλάδα να επιδεινωθεί ή να αποτελέσει αντικείμενο εκμετάλλευσης για πολιτικούς σκοπούς. «Η κορυφαία προτεραιότητα είναι να μην αφήσουμε να δημιουργηθούν νέα Καλέ αλλού στην Ευρώπη» πρόσθεσε.

Πολλοί μετανάστες κατευθύνονται προς αυτό το γαλλικό λιμάνι και τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας να εισέλθουν στη Βρετανία μέσω της σήραγγας της Μάγχης.

New York Times: «Είναι παράλογο να μη βοηθά η ΕΕ την Ελλάδα για το Μεταναστευτικό»

Σκληρούς όρους χρησιμοποιούν οι «New York Times» αναφερόμενοι στην ανάγκη να βοηθήσει η ΕΕ την Ελλάδα στο μεταναστευτικό ζήτημα. Σε κύριο άρθρο η εφημερίδα σημειώνει ότι είναι παράλογο να περιμένει η Ευρώπη από την Ελλάδα να σηκώσει αυτό το βάρος, και καλεί την Ένωση να αναλάβει άμεσα δράση, εάν δεν θέλει να χάσει την αξιοπιστία της.

Σαν η Ελλάδα να μην είχε αρκετά προβλήματα, μετά τον εξαναγκασμό της από τους Ευρωπαίους πιστωτές να αποδεχθεί μια ζημιογόνο συμφωνία διάσωσης τον προηγούμενο μήνα, καλείται επίσης να αντιμετωπίσει το ζήτημα των ολοένα αυξανόμενων προσφύγων που διασχίζουν τη Μεσόγειο για να φτάσουν στις ακτές της, αναφέρει το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας.

Οι «New York Times» επισημαίνουν ότι οι πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα είναι περισσότεροι από ότι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ. Συγκεκριμένα, 107.000 μετανάστες έφτασαν στη χώρα φέτος, αριθμός που ξεπέρασε εκείνους που έφτασαν στην Ιταλία (80.000).

«Με την ελληνική κυβέρνηση να μην είναι σε θέση να διαθέσει περισσότερα χρήματα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, οι κάτοικοι της Μυτιλήνης -όπου πολλοί μετανάστες από τη Μέση Ανατολή έχουν καταφύγει, εξαιτίας της κοντινής απόστασης από την Τουρκία- έχουν ανταποκριθεί με γενναιοδωρία, προσφέροντας γεύματα, κουβέρτες και ρουχισμό. Η ανταπόκρισή τους θα έπρεπε να κάνει άλλους στην Ευρώπη να αισθάνονται ντροπή, ιδιαίτερα τη βρετανική κυβέρνηση, που πανικοβάλλεται μπροστά στην προοπτική να διασχίσουν τη Μάγχη μόλις 3.000 μετανάστες που βρίσκονται στο Καλέ της Γαλλίας» σημειώνει η εφημερίδα.

Το άρθρο τονίζει ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί μόνο από εθελοντές πολίτες. «Η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια από την Ευρώπη και τη χρειάζεται τώρα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει άμεσα να στείλει έκτακτη βοήθεια στην Ελλάδα για υπηρεσίες που αφορούν τους μετανάστες. Θα πρέπει, επίσης, να εξαναγκάσει τα κράτη μέλη να αναλάβουν δράση, εάν η Ένωση θέλει να διατηρήσει την αξιοπιστία της.»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης