Το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΣΕΚ) οργάνωσε μια ευρεία διημερίδα διαλόγου και εργασίας, στην οποία προσκάλεσε τους επικεφαλής των Ερευνητικών Κέντρων που εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ).

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στον «Δημόκριτο», συμμετείχαν οι πρόεδροι και διευθυντές του Ε.Κ. «Αθηνά», του «Δημόκριτου», του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, του EKETA, του ΕΚΚΕ, του ΕΛΚΕΘΕ, του Ε.Ι. Παστέρ, του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και του ΕΚΕΒΕ Φλέμιγκ. Παρευρέθηκαν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας καθηγητής Κώστας Φωτάκης και η γενική γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Δρ. Πατρίτσια Κυπριανίδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη συνάντηση, που συντόνισαν ο πρόεδρος του ΕΣΕΚ καθηγητής Ν. Χατζηχρηστίδης και ο αντιπρόεδρος καθηγητής Χ. Σαββάκης, συμμετείχαν επίσης, μετά από πρόσκληση, μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων και διευθυντές/τριες των επιμέρους ινστιτούτων των ερευνητικών κέντρων, μέλη των Τομεακών Επιστημονικών Συμβουλίων (ΤΕΣ), στελέχη του ΕΛΙΔΕΚ, τα μέλη του ΕΣΕΚ κ.α.

Οι επικεφαλής των ερευνητικών κέντρων παρουσίασαν το ερευνητικό τους έργο, τις συνεργασίες τους σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, τα αντικειμενικά και θεσμικά εμπόδια που συναντούν, τον μελλοντικό οδικό χάρτη τους, καθώς και τις πιθανές δράσεις που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξή τους.

Οργανώθηκαν επίσης τέσσερις στρογγυλές τράπεζες στις οποίες τέθηκε επί τάπητος η ερευνητική πολιτική των Ερευνητικών Κέντρων και Ινστιτούτων και ο εναρμονισμός της σε σχέση με το νομοθετικό πλαίσιο για την έρευνα, τεχνολογία και καινοτομία, η αποτύπωση των εθνικών υποδομών των Ερευνητικών Κέντρων και Ινστιτούτων, οι προτεραιότητες σε ανθρώπινο ερευνητικό δυναμικό, καθώς και η δημιουργία νέων εθνικών ή διεθνών δικτύων από “ανοιχτά/εικονικά” (virtual) Ινστιτούτα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της συνάντησης, το ΕΣΕΚ θα διαμορφώσει προτάσεις προς την Πολιτεία και τα αρμόδια όργανα για τις αναγκαίες δράσεις. Ο γενικότερος στόχος είναι η κατάρτιση ενός οδικού χάρτη για την κατάργηση των στεγανών μεταξύ των ερευνητικών κέντρων και των ΑΕΙ, την παροχή κινήτρων για τη δημιουργία νέων ερευνητικών ινστιτούτων, τον ενιαίο συντονισμό των ερευνητικών δομών από τη ΓΓΕΤ και την περαιτέρω ανάπτυξη της έρευνας στη χώρα μας.

Πριν από τη διαμόρφωση των τελικών προτάσεων, θα οργανωθεί μια δεύτερη συζήτηση, το προσεχές διάστημα, με τα ΑΕΙ και τους εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας. Το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΣΕΚ) αποτελεί το ανώτατο γνωμοδοτικό όργανο της Πολιτείας σε ό,τι αφορά τη χάραξη εθνικής πολιτικής στην έρευνα και την ανάπτυξη της καινοτομίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης