Ποσά-μαμούθ έστειλαν στο εξωτερικό εν μέσω κρίσης χιλιάδες υπάλληλοι του Δημοσίου από το 2010 μέχρι σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Δημόσιοι υπάλληλοι φυγάδευσαν στο εξωτερικό εκατοντάδες χιλιάδες ευρώΌπως προκύπτει από τα στοιχεία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι εν λόγω υπάλληλοι φυγάδευσαν περίπου 275.000 ευρώ (!) έκαστος, ενώ σχεδόν 300 έστειλαν στο εξωτερικό περίπου 600.000 ευρώ ο καθένας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, «σχεδόν οι μισοί εξ αυτών είναι εκπαιδευτικοί όλων των κατηγοριών και βαθμίδων, ενώ οι υπόλοιποι είναι κυρίως υπάλληλοι των Υπουργείων Υγείας (κυρίως γιατροί), Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών, Υποδομών και των ΟΤΑ».

Μάλιστα, τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι όσο γινόταν ο έλεγχος, 415 από τους 5.260 υπαλλήλους με συνολικό ποσό αποστολής εμβασμάτων 117.000.000 ευρώ αποχώρησαν από το Δημόσιο για διάφορους λόγους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με βάση την έρευνα του υπουργείου, «241 από τους 415 αποχωρήσαντες είναι ιατρικό προσωπικό ηλικίας από 42 έως 67 ετών, με τη μεγάλη πλειονότητα να είναι μεταξύ 50 και 60 ετών. Το σύνολο του ποσού που έστειλαν ανέρχεται στα 65.000.000 ευρώ. 101 είναι πρώην εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων. Απέστειλαν 27.300.000 ευρώ».

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η παραίτηση από το Δημόσιο ή η συνταξιοδότηση δεν αναστέλλει τους ελέγχους και στην περίπτωση που τα ποσά δεν δικαιολογούνται οι εμπλεκόμενοι θα τιμωρηθούν ανάλογα.

«Είναι πλέον καθαρό ότι η παραίτηση ή η αποχώρηση από το Δημόσιο από μόνη της δεν αναστέλλει σε καμία περίπτωση τον φορολογικό έλεγχο, ο οποίος δεν διεξάγεται από το ΣΕΕΔΔ, που δεν έχει τη δικαιοδοσία, αλλά από τη ΓΓΔΕ, στο πλαίσιο της γενικής προσπάθειας την οποία καταβάλλει για τον έλεγχο των εμβασμάτων» ανέφερε ο υπουργός.

Βασικές διαπιστώσεις ελέγχου

Από τον έλεγχο περιουσιακής κατάστασης δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι από το 2010 έστειλαν στο εξωτερικό εμβάσματα αθροιστικά πάνω από 100.000 ευρώ προέκυψαν οι εξής διαπιστώσεις:

– 5.260 δημόσιοι υπάλληλοι, οι ίδιοι ή και με τους/τις συζύγους, έχουν βγάλει από το 2010 σε τραπεζικά ιδρύματα του εξωτερικού εμβάσματα που το σύνολό τους ανέρχεται σε 1.450.000.000 ευρώ.

– Σχεδόν οι μισοί εξ αυτών είναι εκπαιδευτικοί όλων των κατηγοριών και βαθμίδων, ενώ οι υπόλοιποι είναι κυρίως υπάλληλοι των υπουργείων Υγείας (κυρίως γιατροί), Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών, Υποδομών και των ΟΤΑ.

– Ο μέσος όρος των εμβασμάτων ανά υπάλληλο αγγίζει τα 275.000 ευρώ. Από αυτούς, 329 έχουν στείλει εμβάσματα που υπερβαίνουν τις 600.000 ευρώ.

Ο έλεγχος του ΣΕΕΔΔ αφορά το σύνολο σχεδόν των υπαλλήλων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, πλην ορισμένων κατηγοριών δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων που εξαιρούνται από την αρμοδιότητά του, όπως αιρετά όργανα, δικαστές, μετακλητοί υπάλληλοι, αστυνομικοί, λιμενικοί, κλπ.

Διαβάστε επίσης:

Από κόσκινο το Δημόσιο 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης