Είναι Μεγάλη Παρασκευή του 2013. Πάσχα στην Ημαθία. Στην κεντρική φαρμακαποθήκη του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών ένας υπάλληλος εισέρχεται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο – ψυγείο όπου διατηρούνται σε χαμηλές θερμοκρασίες τα φάρμακα. Η συνολική τιμή των σκευασμάτων που εκείνη την ημέρα φυλάσσονταν σε περιβάλλον ψύξης στην αποθήκη ανέρχεται σε 285.000 ευρώ. Συνήθως, οι υπάλληλοι την ώρα που εισέρχονταν στην ψυκτική μονάδα διέκοπταν την παροχή ψύξης μέχρις ότου ολοκληρώσουν τις εργασίες τους και στη συνέχεια εξερχόμενοι πατούσαν τον σχετικό διακόπτη για την επανέναρξη της παροχής. 

Αυτήν τη φορά, ο υπάλληλος ξέχασε να πατήσει τον διακόπτη. Λίγη ώρα αργότερα, το προσωπικό εγκατέλειψε την αποθήκη, διότι ήταν Πάσχα και άρχισαν οι αργίες. Η αποθήκη έμεινε χωρίς ψύξη από τη Μεγάλη Παρασκευή έως και την Τρίτη μετά το Πάσχα. Για 4,5 ολόκληρες ημέρες ευαίσθητα σκευάσματα, όπως ινσουλίνη κ.λπ., παρέμεναν αποθηκευμένα σε συνθήκες θερμοκρασίας 24 βαθμών Κελσίου. Πρόκειται για απαγορευτικές θερμοκρασίες, οι οποίες αλλοιώνουν τα φάρμακα, τα οποία πρέπει να βρίσκονται συνεχώς σε συνθήκες ψύξης. Εδώ αρχίζει και η ιστορία…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το zougla.gr είχε αναφερθεί στο ζήτημα αυτό παλαιότερα. Η ιστορία είχε ξεκινήσει έπειτα από αναφορά- φωτιά που είχε υποβάλει ο πρώην πρόεδρος του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Ημαθίας (ΣΥΦΑH) Γιώργος Τροχόπουλος. Όταν όμως έγινε η δημοσίευση του θέματος από το zougla.gr, δεν είχαν ακόμη ολοκληρωθεί οι διαδικασίες που είχε αναλάβει η Δικαιοσύνη για τη διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης. Διότι οι πολίτες πρέπει να ξέρουν ότι, σύμφωνα με τον κ. Τροχόπουλο, κάποια από τα φάρμακα αυτά διοχετεύθηκαν τελικά στην αγορά και καταναλώθηκαν από τους ασθενείς, παρά το γεγονός ότι είχαν παραμείνει επί τεσσεράμισι 24ωρα εκτεθειμένα σε υψηλές θερμοκρασίες. Την υπόθεση ανέλαβε ο εισαγγελέας. Θα ανέμενε κάποιος πως η Δικαιοσύνη θα είχε ολοκληρώσει το έργο της ξεκαθαρίζοντας ποιοι είναι υπαίτιοι της διοχέτευσης αυτών των φαρμάκων στην αγορά. Όμως όχι. H αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Βέροιας Βασιλική Μπούρα, μετά την προκαταρκτική εξέταση, έθεσε την υπόθεση στο αρχείο, υποστηρίζοντας ουσιαστικά πως για αυτό που συνέβη δεν ήταν υπεύθυνος κανείς. 

Ας θυμηθούμε, όμως, τις σοβαρές καταγγελίες του κ. Τροχόπουλου, ο οποίος μιλώντας σήμερα στο zougla.gr αναφέρει πως κανονικά η υπόθεση δεν θα έπρεπε να μπει στο αρχείο, καθώς υπάρχουν σοβαρές ευθύνες που βαρύνουν την τότε διοίκηση του συνεταιρισμού. 

Οι καταγγελίες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ιστορία ξεκίνησε το 2014, όταν ο κ. Τροχόπουλος αντιλαμβανόμενος το τι είχε συμβεί εκείνες τις ημέρες του Πάσχα προέβη σε καταγγελίες-φωτιά.

Ειδικότερα, ο πρώην πρόεδρος του συνεταιρισμού με την αναφορά που απέστειλε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Βέροιας κατήγγειλε ότι, ενώ το Πάσχα του 2013 το ψυγείο του ΣΥΦΑΗ υπέστη βλάβη, τα φάρμακα που φυλάσσονταν μέσα σε αυτό, αντί να καταστραφούν, διατέθηκαν σε φαρμακεία της περιοχής προκειμένου να πουληθούν!

Όπως προκύπτει από την αναφορά του κ. Τροχόπουλου, το ψυγείο του συνεταιρισμού φέρεται να έμεινε εκτός λειτουργίας για τέσσερις ημέρες -από τις 4 έως τις 8 Μαΐου 2013-, με αποτέλεσμα τα φάρμακα που περιείχε να αχρηστευτούν, καθώς θα έπρεπε να διατηρούνται σε θερμοκρασίες μεταξύ 3 και 8 βαθμών Κελσίου.

Αντί όμως τα φάρμακα να καταλήξουν στον κάλαθο των αχρήστων, τα στελέχη του συνεταιρισμού, σύμφωνα με τον κ. Τροχόπουλο και δύο εργαζομένους του ΣΥΦΑΗ, αποφάσισαν να τα διαθέσουν στα φαρμακεία προς πώληση.

Παράλληλα, όπως κατήγγειλε ο κ. Τροχόπουλος, όταν διαπιστώθηκε ότι το ψυγείο είχε σταματήσει να λειτουργεί, δεν ενημερώθηκε ο ΕΟΦ, αλλά ούτε και συνεκλήθη έκτακτη γενική συνέλευση του συνεταιρισμού ώστε να ενημερωθούν οι συνέταιροι.

«Έπρεπε να γίνει καταγραφή των φαρμάκων και να συνταχθεί πρωτόκολλο καταστροφής, όπως ορίζει ο νόμος. Αντ’ αυτού, τα φάρμακα αποθηκεύθηκαν μέσα στο ψυγείο και επιστρέφονται σταδιακά άμα τη λήξει τους στις εταιρείες» αναφέρει ο καταγγέλλων.

Ειδικότερα, ο κ. Τροχόπουλος θεωρεί ότι η τότε αντίδραση της διοίκησης του συνεταιρισμού ήταν εν κρυπώ και αντιδεοντολογική, και αυτό γιατί:

– απέκρυψε το ατυχές γεγονός της παύσης λειτουργίας του ψυγείου επί τετραήμερο από τον υπεύθυνο φαρμακοποιό λειτουργίας της φαρμακαποθήκης

– απέκρυψε το γεγονός από τους συναδέλφους-συνεταίρους φαρμακοποιούς και αυτό επειδή δεν συνεκάλεσε άμεσα έκτακτη γενική συνέλευση προς ενημέρωση των συναδέλφων για μια ζημιά τεράστια ύψους 285.000 €.

– δεν ανέφερε το γεγονός, ως όφειλε, στον ΕΟΦ, τον μόνο αρμόδιο κρατικό φορέα για τη διακίνηση των φαρμάκων

– την πρώτη μέρα λειτουργίας διατέθηκαν μέχρι το μεσημέρι ποσότητες από τα εν λόγω ύποπτα φάρμακα στα φαρμακεία, όπως βεβαιώνουν ενόρκως δύο υπάλληλοι του συνεταιρισμού, γεγονός που μπορεί κάλλιστα να αποδειχθεί από τον έλεγχο τιμολογίων πώλησης της μέρας εκείνης, 09/05/2013

– στο έγγραφο-απάντηση του ΕΟΦ στην καταγγελία του κ. Τροχόπουλου και συγκεκριμένα στην παράγραφο 5 αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «όσα προϊόντα κρίθηκαν από τις εταιρείες ακατάλληλα προς πώληση επεστράφησαν στις εταιρείες, όσα κρίθηκαν κατάλληλα προς πώληση αποδεσμεύθηκαν και μεταφέρθηκαν στο απόθεμα προς διάθεση στον χώρο του ψυγείου».

Έλεγχος… εξ αποστάσεως

Όπως προαναφέρθηκε, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, ενώ ο κ. Τροχόπουλος, εκτός από την Εισαγγελία, ανέφερε το γεγονός και στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, τα στελέχη του ΕΟΦ, όπως προκύπτει από το έγγραφο-απάντηση που απέστειλαν, έκαναν έρευνα εξ αποστάσεως.

Αντί, δηλαδή, να προβούν σε επιτόπιο έλεγχο, επικοινώνησαν με τους επικεφαλής του ΣΥΦΑΗ και τους ζήτησαν εξηγήσεις… ταχυδρομικώς.

Τίποτα, ωστόσο, από τα παραπάνω δεν φαίνεται να έπεισε τον εισαγγελέα πως έχει να κάνει με ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα, καθώς μετά το πέρας της εξέτασης αποφάσισε τελικά να θέσει την υπόθεση στο αρχείο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης