«Η όποια κριτική έχει ασκηθεί προς τον μηχανισμό της Περιφέρειας Αττικής, έχει ασκηθεί, όχι στη βάση γεγονότων αλλά πολιτικών σκοπιμοτήτων» τόνισε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου σε συνέντευξη της στο ραδιόφωνο news247 με αφορμή την υπό εξέλιξη κακοκαιρία.

Η Περιφερειάρχης, αναφέρθηκε στα αντιπλημμυρικά, στη Μάνδρα και το Μάτι, στην κλήση της Εισαγγελέως για την πλημμύρα στη Μάνδρα, στην κριτική που ασκείται στην ίδια και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας καθώς και στο αν θα διεκδικήσει την επανεκλογή της στην Περιφέρεια Αττικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χαρακτηριστικά επισήμανε: «Ξέρετε ότι είμαι από τους λίγους αυτοδιοικητικούς που δεν παριστάνω την ανεξάρτητη αυτοδιοικητική επιζητώντας το χρίσμα από όλους ή μπαίνοντας σε μία ψηφοθηρική λογική, να υφαρπάξω τη ψήφο των συμπολιτών μου. Έχω ιδεολογικό πρόσημο, έχω κομματική ένταξη». Για το εάν είναι υποψήφια ξανά στην Περιφέρεια Αττικής, τόνισε, μεταξύ άλλων: «Με συνέπεια λόγων και έργων λοιπόν, σας λέω ότι η σχετική απόφαση θα ληφθεί συλλογικά από το κόμμα στο οποίο ανήκω».

Τα βασικά σημεία από την συνέντευξη της κ. Δούρου είναι:

• «Από το 2014 κάθε φορά που έχουμε επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, παίρνουμε σοβαρά προληπτικά μέτρα, για τα οποία μερικές φορές μας ασκείται και μεγάλη κριτική. Ωστόσο η χώρα δεν είναι προετοιμασμένη για τις συνέπειες της κλιματικής. Βγαίνουν όλοι μπροστά στις κάμερες εκπροσωπώντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση ή άλλους φορείς της ελληνικής Δημοκρατίας, αλλά δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί καταλήγουμε σε τέτοια καταστροφικά αποτελέσματα. Κι εδώ έχετε την πικρή πρωτιά μίας αιρετής που, χωρίς να κρύβεται πίσω ασυλία, προσέρχεται στη Δικαιοσύνη, ζητώντας τη διερεύνηση των αιτίων για ό,τι έχει συμβεί στα όρια της διοικητικής της ευθύνης, είτε έχει είτε δεν έχει ευθύνη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• «Όσοι ασκούν εύκολη κριτική, δεν τους ενδιαφέρει ούτε η ζωή ούτε η ασφάλεια των πολιτών, αλλά είτε είναι επίδοξοι Περιφερειάρχες είτε θέλουν να πατήσουν πάνω σε μία καταστροφή που υπερβαίνει τις αρμοδιότητες ενός θεσμού της ΤΑ, να τυμβωρυχήσουν για να προσπορίσουν οφέλη στο κόμμα τους. Αυτός ο δρόμος καταλήγει σε μνημόνια και κρίση Δημοκρατίας. Και μετά το τέλος της επιτροπείας, θα πρέπει να λειτουργήσουμε διαφορετικά».

• «Να μην συμψηφίζουμε. Η έκβαση μιας πυρκαγιάς στην οποία οι Περιφέρειες δεν έχουν επιχειρησιακό αλλά υποβοηθητικό ρόλο, είναι πολύ διαφορετική από εκείνη μίας μεγάλης πλημμύρας από μεγάλη βροχόπτωση. Γίνεται όμως μια προσπάθεια συμψηφισμού των νεκρών στις δύο περιπτώσεις, για να βρεθεί το πρόσωπο που θα παίξει το ρόλο του εξιλαστήριου θύματος. Αυτό όμως ούτε προστατεύει τους πολίτες ούτε τη Δημοκρατία βοηθάει».

• «Ο κάθε άνθρωπος και δεν μιλώ ως περιφερειάρχης – στον οποίο ο νόμος επιτάσσει συγκεκριμένα πράγματα, τα οποία και έχω κάνει -, ο κάθε άνθρωπος λοιπόν δεν μπορεί να μην βασανίζεται από το τί θα μπορούσε να είχε κάνει εκείνες τις ώρες για να αποφευχθεί η τραγωδία ή να περιοριστούν οι καταστροφικές της επιπτώσεις. Όμως αυτό δεν πρέπει να αφορά τον τρόπο με τον οποίο πολιτευόμαστε, τον τρόπο με τον οποίο ασκείται η δικαστική έρευνα, τον τρόπο με τον οποίο υπηρετείτε την ενημέρωση. Και το πρώτο που πρέπει να σταματήσει είναι το άθροισμα των νεκρών, δεν τους σεβόμαστε έτσι».

• «Η εισαγγελέας καλεί για εξηγήσεις ορθότατα, για να προχωρήσει η δικαστική έρευνα, εγώ δεν έχω πάρει επισήμως κλήση ακόμη, όμως όλα τα ειδησεογραφικά σάιτ όταν δεν έχουν τη φωτογραφία μου και από κάτω βαρείς χαρακτηρισμούς, επιχειρώντας έτσι να παρέμβουν στην δικαστική έρευνα, η οποία δεν πρέπει να εμπλακεί στην προεκλογική περίοδο και στο ποιος θα πρέπει να είναι περιφερειάρχης Αττικής, τότε κάνουν κάτι πολύ χειρότερο».

• «Έχω πει αρκετές φορές, ότι δεν αντιμετωπίζω την πολιτική με όρους προσωπικής ατζέντας και στόχων που όσο πάνε μεγαλώνουν. Παραιτήθηκα πριν από τέσσερα χρόνια από τη σιγουριά της βουλευτικής έδρας για να διεκδικήσω την Περιφέρεια Αττικής. Τότε κάποιοι αναρωτιόνταν γιατί το έκανα, και δεν περίμενα να γίνω υπουργός. Με συνέπεια λόγων και έργων λοιπόν, σας λέω ότι η σχετική απόφαση θα ληφθεί συλλογικά από το κόμμα στο οποίο ανήκω».

• «Επί 4 χρόνια προσπαθώ να αλλάξω το ηθικό υπόδειγμα άσκησης εξουσίας. Εκείνο που πρέπει να αφορά τους πολίτες είναι αν γίνονται αντιπλημμυρικά στη γειτονιά τους, αν γίνονται βρεφονηπιακοί σταθμοί – αυτή την εβδομάδα εγκαινιάσαμε έναν βρεφονηπιακό σταθμό και ένα Κέντρο Κοινότητας, αλλά αυτά δεν έγιναν ειδήσεις. Το αν η Δούρου γίνει βουλευτής ή υπουργός, λίγο αφορά τους πολίτες που αντιμετωπίζουν δύσκολη οικονομική συγκυρία ή τα καιρικά φαινόμενα».

• «Μου αρέσει να μιλώ με μετρήσιμα αποτελέσματα. Αν μπορούσαμε να κάνουμε μια βόλτα στις γειτονιές και των 66 δήμων της Αττικής, θα βλέπατε ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει ιδρύσει 55 Κέντρα Κοινότητας, έχει διαθέσει 500 εκ για αντιπλημμυρικά έργα, θα βλέπατε έργα πολιτισμού, θα βλέπατε το Φαληρικό που αφορά τον Κηφισό, ένα ιστορικό ρέμα της Αττικής που έχει μπαζωθεί, και που είναι ένα σημαντικό αποχετευτικό και αντιπλημμυρικό έργο. Ένα τεράστιο έργο που χθες μας δημιουργούσε τη βεβαιότητα ότι δεν θα απειληθούν ζωές και περιουσίες. Και αυτά είναι μετρήσιμα έργα, είτε ψηφίζει κανείς ΣΥΡΙΖΑ είτε ΝΔ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης