Να αποκατασταθούν αδικίες και να επανεκτιμήσουν την κατάσταση λόγω της αντισυνταγματικότητας του ΕΝΦΙΑ καλεί τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας Βασίλης Αλεξανδρής.

Σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Αλεξανδρής τονίζει -μεταξύ άλλων- την αντισυνταγματικότητα του ΕΝΦΙΑ, που, όπως υποστηρίζει, επιφέρει παράλογες συνέπειες που «θέτουν σε δοκιμασία την κοινωνικοοικονομική υπόσταση των φορολογουμένων, εγείρουν σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας και, επιπλέον, πλήττουν βάναυσα την ανάπτυξη του συναφούς πεδίου της ελληνικής οικονομίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ υπογραμμίζει πως με την επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων αγνοήθηκε «το στοιχείο της φοροδοτικής ικανότητας, που πρέπει να διέπει οιονδήποτε φόρο στα ακίνητα», προσθέτοντας πως «ο εν λόγω φόρος ουδόλως συνδέθηκε τόσο με την παραγωγή εισοδήματος από το φορολογούμενο ακίνητο, αλλά όσο και με την εν γένει εισοδηματική κατάσταση του υποχρέου».

Παράλληλα, αναφέρει ότι «η επιβολή φόρου επί αξιών, οι οποίες πόρρω απέχουν από τις πραγματικές συνθήκες της αγοράς, καταλήγει σε φορολόγηση πλασματικής φορολογητέας ύλης, η οποία ασφαλώς δεν είναι συνταγματικώς ανεκτή», ενώ τονίζει ότι «το υπέρογκο αυτό βάρος πλήττει καίρια, για μια ακόμη φορά, τη λειτουργία της κτηματαγοράς, η οποία, καίτοι αποτελεί ουσιώδες πεδίο της ελληνικής οικονομίας, όχι μόνο έχει απονεκρωθεί, αλλά και, με τέτοια μέτρα, στερείται κάθε περιθωρίου ανακάμψεως».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης