Την τελευταία του πνοή άφησε τα ξημερώματα της Τετάρτης ο διακεκριμένος Κρητικός αγιογράφος Μανώλης Μπετεινάκης, ο οποίος αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας που τον εμπόδισαν, πριν από λίγες ημέρες, να παρευρεθεί στα εγκαίνια της έκθεσής του στον ναό του Αγίου Ισαάκ στην Αγία Πετρούπολη.

Ο Μανώλης Μπετεινάκης γεννήθηκε το 1946 στο Ηράκλειο και το 1962 ξεκίνησε τη μαθητεία του στην αγιογραφία στο εργαστήρι του αγιογράφου παπα-Γιώργη Μανουσάκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 1965 εργάζεται ως βοηθός του αγιογράφου Γεωργίου Φιλιππάκη στην ιστόρηση του ναού του Αγ. Δημητρίου Αιγίνης, ενώ το 1969 ανοίγει δικό του εργαστήρι στο Ηράκλειο και εργάζεται ως ανεξάρτητος πλέον αγιογράφος, αναλαμβάνοντας αναθέσεις από ιδιώτες και από τις εκκλησιαστικές αρχές.

Το 1975 του ανατίθεται το πρώτο τοιχογραφικό σύνολο για το παρεκκλήσι του Αγ. Ιωάννου του Ερημίτη της Μητρόπολης Ιεραπύτνης και Σητείας (με βοηθούς τον Μ. Βασιλάκη και τον Ν. Κρητικό). Από το 1975 έως το 1990 αναλαμβάνει τοιχογραφικά σύνολα, μεταξύ άλλων στους ναούς Παναγίας της Φανερωμένης Παχιάς Άμμου, Αγ. Θεοδώρων και Αγ. Δημητρίου Ησυχαστηρίου Ηρακλείου, Άξιον Εστί Ιεράπετρας (με συνεργάτη τον Μ. Σταυρουλάκη), Αγ. Γεωργίου Πόρου και σε ναούς του Κάτω και Άνω Χωριού Ιεράπετρας.

Παράλληλα, αναλαμβάνει και φορητές εικόνες τέμπλων, μεταξύ άλλων, για τους ναούς Αγ. Γεωργίου Σητείας, Άξιον Εστί Ιεράπετρας, Αγ. Νικολάου στη ναυτική βάση Σητείας και Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακολούθως του ανατίθεται η ιστόρηση της Τράπεζας της Ιεράς Μονής Τοπλού με την τεχνική της νωπογραφίας και παράλληλα, φιλοτεχνεί φορητές εικόνες τέμπλου μεταξύ άλλων για τους ναούς Ευαγγελίστριας Σητείας και Μεταμορφώσεως Αρκαλοχωρίου, ενώ αρχίζει την ενασχόληση του με την τέχνη του ψηφιδωτού.

Ψηφιδωτά έργα του -με τη συνεργασία της Μ. Κουμάνοβα- βρίσκονται στον Αγ. Νικόλαο στη ναυτική βάση Σητείας και στην Ιερά Μονή της Παναγίας Παντάνασσας.

Τέλος, φιλοτέχνησε πολλά τοιχογραφικά σύνολα, με πρόσφατο αυτό στον ναό της Παναγίας της Ελεούσας στην Ιεράπετρας (με συνεργάτη τον Κ. Νούλανς) και στον ναό Αγ. Αικατερίνης Σητείας (με συνεργάτη τον Ν. Βισκαδουράκη), ενώ συνέχιζε να δουλεύει ψηφιδωτά και έργα φορητών εικόνων, όπως για τα τέμπλα των ναών Αγ. Άννας Σητείας, Πέτρου και Παύλου Άρβης, Εσοδίων στο χωριό Χουμέρι και Προφήτη Ηλία στο χωριό Παπαγιαννάδες Σητείας.

Σε δήλωσή του για τον θάνατο του Μανώλη Μπετεινάκη ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης τον χαρακτηρίζει ως έναν σπουδαίο Κρητικό αγιογράφο που προσέφερε πολλά στην τέχνη και την ορθόδοξη παράδοση.

«Ο Μανώλης Μπετεινάκης μέσα από τις εικόνες του και τις τοιχογραφίες του, που κοσμούν ναούς και μοναστήρια στην Κρήτη, άφησε μια σπουδαία παρακαταθήκη για όλους μας» σημειώνει ο κ. Αρναουτάκης και προσθέτει: «Τις ημέρες αυτές, με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης τα έργα του εκτίθενται στον ναό του Αγίου Ισαάκ στην Αγ. Πετρούπολη, προκαλώντας τον θαυμασμό των Ρώσων. Από τη συγκεκριμένη έκθεση ο καλλιτέχνης ήταν απών, λόγω ξαφνικής αδιαθεσίας του, και δυστυχώς δεν τα κατάφερε να κερδίσει τη μάχη για τη ζωή. Στους οικείους του εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης