Ρεπορτάζ: Φίλιππος Καραμέτος-Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εικόνα πλήρους διάλυσης παρουσιάζουν οι δημόσιες υπηρεσίες, οι οποίες τον τελευταίο καιρό έχουν μετατραπεί σε «ξέφραγο αμπέλι», ανοίγοντας τις πόρτες τους σε κάθε ενδιαφερόμενο που θέλει να ενημερωθεί για… απόρρητα θέματα.

Την ώρα που η κρατική μηχανή έχει επιδοθεί σε φοροεπιδρομή προκείμενου να καταφέρει να μαζέψει χρήματα, οι δημόσιοι οργανισμοί φαντάζουν εγκαταλελειμμένοι και αφύλακτοι. Βορρά σε κάθε επιτήδειο, ο οποίος, χωρίς να ελέγχεται από κανέναν, έχει πρόσβαση σε άκρως απόρρητα στοιχεία.

Μπάτε σκύλοι αλέστε…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενδεικτικό της κατάστασης σήψης που επικρατεί είναι ένα βίντεο που βρίσκεται στη διάθεση της zougla.gr και απεικονίζει έναν πολίτη, ο οποίος μπαίνει ανενόχλητος στο δωμάτιο που φυλάσσονται τα αρχεία μιας από τις μεγαλύτερες Δ.Ο.Υ. του Λεκανοπεδίου της Αττικής.

Ο πολίτης ανενόχλητος αρχίζει να εξερευνεί τον χώρο, ενώ τίποτα δεν τον εμποδίζει στο να βγάλει το κινητό του τηλέφωνο και να βιντεοσκοπήσει το γεγονός.

Η λήψη έγινε στις 13:30 το μεσημέρι της Πέμπτης, στον τρίτο όροφο, σε χώρο που υπήρχε μόνο μια γυναίκα υπάλληλος, η οποία όμως ήταν κλεισμένη στο γραφείο της με αποτέλεσμα να μην «πάρει χαμπάρι» το τι συμβαίνει λίγα μέτρα μακριά της.

«Κώδικας βιβλίων και στοιχείων. Εφορία. ΔOY… Κανείς. Μπαίνω μέσα στα αρχεία, μπορώ να κάνω ότι θέλω» ακούγεται να λέει ειρωνικά, περιγράφοντας την τραγική κατάσταση της υπηρεσίας.

Δείτε το video-ντοκουμέντο

Εφοριακοί σε ρόλο security

Την ίδια ώρα, προκλητικό εμφανίζεται το υπουργείο Οικονομικών, καθώς ζητά από τους εφοριακούς υπαλλήλους να αφήσουν «κάτω» τα μολύβια τους και να αρχίσουν να εκτελούν χρέη φύλακα, φρουρώντας τους χώρους των Δ.Ο.Υ.

Το υπουργείο έστειλε στις 25 Ιουνίου 2012 επιστολή στους προϊσταμένους των Δ.Ο.Υ., με την οποία τους ζητά να ορίσουν με ημερήσια διαταγή υπαλλήλους, οι οποίοι θα είναι επιφορτισμένοι και με τον έλεγχο των χώρων των Δ.Ο.Υ.

«Ύστερα από επανειλημμένα κρούσματα επίθεσης σε κτήρια που στεγάζονται Δ.Ο.Υ., παρακαλούμε να ορίσετε υπαλλήλους, οι οποίοι θα είναι επιφορτισμένοι και με τον έλεγχο των χώρων» αναφέρει η επιστολή χαρακτηριστικά.

Δηλαδή το Υπουργείο Οικονομικών γνωρίζει την κατάσταση, οι υπάλληλοι δεν δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τα φαινόμενα πληθαίνουν…

Στα «κάγκελα» οι εφοριακοί

Την έντονη αντίδραση των εφοριακών προκάλεσε η… πρωτότυπη απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.

Τα στελέχη των φορολογικών υπηρεσιών κάνουν λόγο για απαράδεκτη και προκλητική επιστολή, με την οποία το ΥΠΟΙΚ προσπαθεί να μεταφέρει στους εφοριακούς υπαλλήλους το τεράστιο πρόβλημα της ασφάλειας των κτιρίων, λόγω ανεπάρκειας του ίδιου να επιληφθεί επί του θέματος.

Σε δελτίο τύπου – κόλαφο, η ΑΣΚΙ Εφοριακών, στρέφει τα βέλη της κατά της ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ, αναφέροντας ότι ουδέποτε ενδιαφέρθηκε για την ασφάλεια των εργαζομένων, των φορολογουμένων, αλλά και των πολύτιμων αρχείων, τονίζοντας παράλληλα ότι σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να απεμπολήσει τις ευθύνες της και να τις μεταφέρει σε αναρμόδιους.



«Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες»

Η zougla.gr επικοινώνησε με τον αντιπρόεδρο της ομοσπονδίας εφοριακών, κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, ο οποίος τοποθετήθηκε τόσο για την «αφύλακτη» Δ.Ο.Υ., όσο και για την επιστολή-πρόκληση του υπουργείου.

«Εάν έχει επιτραπεί η είσοδος σε άτομο που δεν είναι της υπηρεσίας τότε υπάρχει πειθαρχικό παράπτωμα και πρέπει να διερευνηθεί ώστε να αποδοθούν ευθύνες. Το υπουργείο αφού έλυσε όλα τα άλλα προβλήματα, θέλει να μετατρέψει τους εφοριακούς σε security. Η δουλειά των εφοριακών είναι να εξυπηρετούν τους πολίτες και να κάνουν φορολογικούς ελέγχους, όχι να ελέγχουν ποιός μπαίνει και αν κουβαλάει όπλο» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ακούστε τι δήλωσε ο κ. Αλεξιάδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης