To Σάββατο συμπληρώθηκαν 28 χρόνια από τις 13 Σεπτεμβρίου 1986, όταν η πόλη της Καλαμάτας και μεγάλο μέρος της περιοχής επλήγησαν από καταστροφικό σεισμό. Το ρολόι έδειχνε 20.22 το βράδυ. Οι ζημιές στις κατοικίες και στο δίκτυο υποδομών πολλαπλασιάστηκαν από τον -μικρότερου μεγέθους αλλά επίσης πολύ ισχυρό- σεισμό της Δευτέρας 15 Σεπτεμβρίου 1986.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΣΠ, «ο σεισμός (Μ=6,0) που έπληξε τη Μεσσηνία το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 1986 ήταν καταστροφικός. Συνολικά 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 80 τραυματίστηκαν. Στην πόλη της Καλαμάτας κατέρρευσαν τέσσερις πολυκατοικίες. Από τα 9.124 κτήρια της πόλης το 20% κρίθηκε κατεδαφιστέο, το 16% υπέστη σοβαρές βλάβες, το 36% εμφάνισε μικρές ζημιές και μόλις το 28% βγήκε αλώβητο από αυτήν την τρομερή δοκιμασία.

Το χωριό Ελαιοχώρι καταστράφηκε, ενώ οι οικισμοί Βέργα, Πολιανή, Άρις, Αρτεμισία και Νέδουσα υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Παρατηρήθηκαν πτώσεις βράχων από τον Ταΰγετο, ενώ διεκόπη η κυκλοφορία στον οδικό άξονα Σπάρτης – Καλαμάτας για 24 ώρες. Ο μεγαλύτερος μετασεισμός (Μ=5,4) έγινε στις 15 Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκδηλώσεις μνήμης στην Καλαμάτα

Στις 12.00 το μεσημέρι το Σαββάτου ο Δήμος Καλαμάτας διοργάνωσε μια τελετή για τα θύματα των δύο σεισμών, κατά τη διάρκεια της οποίας ο δήμαρχος εναπόθεσε ένα μπουκέτο λουλούδια στη μνήμη των εκλιπόντων, ενώ τηρήθηκε και ενός λεπτού σιγή.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο μνημείο που έχει ανεγερθεί στη νησίδα, στη συμβολή των οδών Νέδοντος και Κροντήρη. Το παρών έδωσαν μέλη της Δημοτικής Αρχής, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, εκπρόσωποι του Πυροσβεστικού Σώματος και των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και αντιπροσωπεία από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η παρουσία στην εκδήλωση της Μαρίας Αθανασοπούλου, η οποία την ημέρα εκείνη, μόλις 15 ημερών, ανασύρθηκε ζωντανή μέσα από τα ερείπια.

Πηγή: tharrosnews.gr
Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

Διαβάστε επίσης:
“Πώς επέζησα από τα 7,2R”, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2014, 11:33

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης