Την 181η επέτειο της μεσσηνιακής επανάστασης του 1834, προς τιμήν των πρωταγωνιστών της, Γιαννάκη Γκρίτζαλη και Μητροπέτροβα, θα γιορτάσει την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου η Τοπική Κοινότητα Ψαρίου του Δήμου Οιχαλίας.

Πρόκειται για την πρώτη κοινωνική επανάσταση στη νεότερη ελληνική ιστορία που στρεφόταν κατά του Όθωνα και της αντιβασιλείας του. Η επανάσταση ξεκίνησε την 29η Ιουλίου 1834, με την αιφνιδιαστική κατάληψη της Κυπαρισσίας, που ήταν η πρωτεύουσα του Νομού Μεσσηνίας, από τον Γιαννάκη Γκρίτζαλη και τους Σουλιμοχωρίτες «Ντρέδες» του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει θεία λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου κι επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των πρωταγωνιστών της μεσσηνιακής επανάστασης, κατάθεση στεφάνων στην οικία του Γιαννάκη Γκρίτζαλη, απαγγελία ποιημάτων από μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Δωρίου και παραδοσιακούς χορούς από τον Σύλλογο Γυναικών Δωρίου.

Στον χώρο της εκδήλωσης θα εκτεθούν ιστορικά κειμήλια της περιόδου της επανάστασης του 1821 από την ιδιωτική συλλογή του Χ. Κατσαμπάνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης