Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν να επιχειρούν στις περιοχές Κρυονέρι και Περιστέρι της Αμαλιάδας, ώστε να κρατήσουν τις εστίες της φωτιάς, μακριά από τις κατοικημένες περιοχές.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, υπάρχουν δύο ενεργές εστίες. Η πρώτη βρίσκεται ανάμεσα στις κοινότητες Δαφνιώτισσα και Κρυονέρι, και η δεύτερη ανάμεσα στις κοινότητες Περιστέρι και Οινόη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα μέτωπα της φωτιάς επιχειρούν 42 πυροσβέστες και 20 οχήματα, καθώς και ένα πεζοπόρο τμήμα με 12 άτομα, ενώ το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρες της περιφέρειας και των δήμων, 6 μεγάλα ερπυστριοφόρα που ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες και ένα μηχάνημα έργου.

Όπως πρόσθεσε ο περιφερειάρχης, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, «γίνεται μία σοβαρή προσπάθεια στα μέτωπα της φωτιάς, αλλά πέρα από την δουλειά που πρέπει να γίνει, είναι απολύτως αναγκαίο να επιχειρήσουν αύριο το πρωί, με το πρώτο φως της ημέρας, εναέρια μέσα». Σε αυτό το σημείο ο Απόστολος Κατσιφάρας είπε ότι «αν η φωτιά πάρει νέες διαστάσεις, υπάρχει ο κίνδυνος, λόγω της διεύθυνσης του ανέμου, να επαναληφθούν τα όσα έγιναν το 2007, δηλαδή να εξαπλωθεί προς την Οινόη, να περάσει στην περιοχή Στρέφι και από εκεί να φθάσει στην Αρχαία Ολυμπία».

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Ηλεία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε η Ηλεία, ύστερα από εξουσιοδότηση του Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας.

Στο τζαμί η πυρκαγιά σβήστηκε άμεσα.

Σχετικά με το μέτωπο της Δαφνιώτισσας, ο δήμαρχος Ήλιδας είπε ότι έχουν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες, αλλά πρόσθεσε ότι, «αυτό που μας ανησυχεί είναι μήπως και αυξηθεί η ένταση των ανέμων, διότι τότε η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη».

Το δεύτερο μέτωπο βρίσκεται κάτω από το μοναστήρι της Ανάληψης και όπως ανέφερε ο δήμαρχος «οι επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων με ενημερώνουν ότι εκεί η κατάσταση είναι ελεγχόμενη».

Παράλληλα, ο Χ. Χριστοδουλόπουλος ανέφερε ότι από νωρίς το πρωί πραγματοποιεί ρίψεις νερού ένα ελικόπτερο τύπου «Σινούκ», ενώ περίπου στις 08:30 ξεκίνησε τις πτήσεις και ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο τύπου «Καναντέρ».

Εκκληση να σηκωθούν τα εναέρια μέσα που σταθμεύουν στην Ανδραβίδα απεύθυνε μέσω τηλεοπτικού σταθμού ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γιώργος Γεωργιόπουλος.

Η φωτιά κατευθύνεται προς τα χωριά Δαφνιώτισσα και Κεραμιδιά ενώ το Περιστέρι απέχει μόλις 2,5 χιλιόμετρο από το καυτό μέτωπο.

Οι κάτοικοι στο Περιστέρι αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους – Απ. Κατσιφάρας : «Ο φόβος μας είναι τι θα γίνει την νύχτα»

Οι κάτοικοι της κοινότητας Περιστέρι της Ηλείας, που απειλείται από την φωτιά, αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και όπως λένε, θα μείνουν στο χωριό, για να προστατέψουν τις περιουσίες τους.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ τονίζει ότι «ο φόβος μας είναι τι θα γίνει την νύχτα, όταν πλέον δεν θα επιχειρούν τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα».

Όπως πρόσθεσε, «επικρατούν κακές καιρικές συνθήκες, διότι αλλάζει συνεχώς η κατεύθυνση του ανέμου», τονίζοντας ότι «δεν θα πρέπει να ξεφύγει από εδώ η φωτιά», διότι τότε, όπως εκτίμησε ο περιφερειάρχης, «θα κατευθυνθεί προς την Αρχαία Ολυμπία».

Επίσης, ο Απόστολος Κατσιφάρας σημείωσε ότι «χρειάζεται μεγάλη προσοχή και ως εκ τούτου όσα εναέρια μέσα υπάρχουν, πρέπει να επιχειρήσουν στην Ηλεία».

Στη περιοχή επιχειρούν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις με 42 πυροσβέστες και 20 οχήματα, καθώς και ένα πεζοπόρο τμήμα με 12 άτομα.

Επίσης, μέχρι την δύση του ηλίου, θα επιχειρούν από αέρος ένα αεροπλάνο τύπου «Καναντέρ» και ένα ελικόπτερο τύπου «Έρικσον». Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα της περιφέρειας και των δήμων, καθώς και πολίτες με τρακτέρ.

Φωτο: Χρήστος Γιαννακόπουλος

Έκκληση για εναέρια μέσα

Στο σημείο, σύμφωνα με πληροφορίες του tempo24 σπεύδει και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο οποίος προσπαθεί να επικοινωνήσει με τον Υπουργό Νίκο Τόσκα ώστε να σταλεί άμεσα εναέριο μέσο.

Το ζήτημα είναι πως δεν υπάρχει διαθέσιμο κανένα εναέριο μέσο και στο σημείο σπεύδουν ισχυροί άνεμοι. Μόλις πριν λίγο πέταξε ένα μικρό αεροσκάφος λίγο νερό, όμως δεν αρκεί, όπως λένε στελέχη της Πυροσβεστικής.



Επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις

Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, υπό τις εντολές του διοικητή Π.Υ. Ηλείας Γιάννη Πετρούτσου.

Συγκεκριμένα βρίσκονται 19 υδροφόρες της Πυροσβεστικής, επτά της Περιφέρειας και του Δήμου, 5 μπολντόζες, ενώ υπάρχει και πεζοπόρο τμήμα με 20 άνδρες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης